Peléjöns

FOTBOLL

Brasilien jublar då legendaren sågar: Han kan inget om fotboll

WEGGIS

Dagens bästa nyhet i det brasse­lägret?

Att Ronaldo tränar för fullt igen?

Nej, nej – att Pelé sågar det brasilianska landslaget.

Foto: Julien behal/scanpix
Folkfest När Pelé talar lyssnar Brasilien – och drar omvänd slutsats. Den gamle fotboll-legendarens tips har blivit ett stående skämt. Pelés förmåga att gissa fel är närmast osviklig.

Våren har faktiskt varit ganska jobbig för det brasilianska landslaget. Visst, Ronaldinho har garvat på som vanligt – men bakom honom har nästan alla nyckelspelare dragits med antingen skador eller formsvackor.

Så, häromdagen, kom äntligen ett positivt omen. Pelé gick ut med sin syn på VM:

– Brasilien har stora problem. Ronaldo har svårigheter med den mentala biten, och Ronaldinho har mycket kvar att bevisa i stora turneringar. De vinner inte.

Usel tippare

Världens bästa spelare genom tiderna hade talat.

I brasilianska fotbollskretsar möttes domedagsprofetian av jubel:

– Det bästa som kunde hända. Nu vet vi att allt är som det ska, konstaterar mina kollegor från Gazzetta Esportivo och Folha de São Paulo.

På tidningen Lance´s hemsida fick läsarna tycka till om Pelés utspel.

I går kväll hade tusentals röster kommit in. Nästan 66 procent av dem hade lagts på alternativet ”Om Pelé säger så kommer vi att vinna bucklan”.

Pelé har blivit något av Brasiliens svar på Ralf Edström. Nej, han har inte kört bil då han inte borde – men han har däremot gjort sig känd som en sensationellt usel tippare.

Han tycker till om allt – ofta och gärna – och han har fel mest hela tiden.

De lag Pelé hyllar misslyckas alltid, de lag han sågar gör oftast stordåd.

Under VM i Japan/Sydkorea 2002 var han negativ till det brasilianska laget rätt igenom hela turneringen, och när Luiz Felipe Scolari lyfte bucklan passade han på att dela ut en redig släng:

– Pelé kan ingenting om fotboll. Han har inte uträttat något som tränare och alla hans analyser visar sig alltid vara helt felaktiga. Om du vill vinna en titel – lyssna på Pelé och gör sedan tvärtom.

Ny nationalsport

Bakom Scolaris ord finns mer än bara ett tappat tålamod med en rutten tippare,

För varje misslyckat affärsprojekt och varje sjavig Viagra-reklam har Pelés status sjunkit i Brasilien. Han har blivit det Tomas Brolin ska akta sig för.

Enligt den engelsk-brasilianske författaren Alex Bellos är det numera ”så gott som en nationalsport att gnälla på Pelé”:

– Han uppnådde perfektion som spelare, och det är efter det riktmärket han bedöms som människa. Naturligtvis kan han inte klara av det.

Tar Pelé åt sig av kritiken? I så fall visar han det inte.

Han fortsätter med sina märkliga projekt (han har just släppt sin första soloskiva) och sina slumpartade tips. I en intervju säger han att Brasilien inte vinner VM – i en annan har han sagt att ”Brasilien definitivt har det bästa laget, och dessutom den bredaste truppen”.

Men på det örat vill inte brassarna själva lyssna.

Erik Niva