AIK klarade trycket

FOTBOLL

Här är matchen - minut för minut

Glädjen är total i AIK-lägret då Martin Strömbergsson blåser av matchen. Segern är helt rättvis då man är det klart bättre laget under matchens tre sista fjärdedelar. Stor hjälte är Nicklas Carlsson som visar vägen två gånger om i VSK:s straffområde. Även Talebinejad, inhopparen Moström och Kristian Haynes förtjänar mycket beröm för sina insatser.

Västerås SK ska ha all heder för sin insats men räckte inte till och tröttnade tidigt i den andra halvleken. Jonas Stark och David Wikström håller nere segersiffrorna men i övrigt var hemmalaget storleken för liten ikväll. Istället bockar vi och bugar för Solna-laget som genom dagens vinst är tillbaka i Allsvenskan. Grattis AIK!

Planen stormas av flera hundra segerrusiga bortafans. Bengaliska eldar, dans och Allsvenskan!

90+3'

Matchen är slut!

AIK är klara för Allsvenskan 2006.

90+3'

AIK-försvaret lyckas rensa ett par meter framför mål och ställer om snabbt genom Kristian Haynes som kommer helt fri med David Wikström. Haynes försöker chippa till vänster om Wikström men orkar inte heller den här gången få till sitt avslut.

90+2'

VSK fixar frispark ett tiotal meter in på offensiv planhalva. Hemmalaget lyfter med samtliga spelare...

90'

Tre tilläggsminuter aviseras samtidigt som Haynes får en bra möjlighet från distans. Den tröttkörda AIK-anfallaren lyckas inte få bollen på mål.

88'

Dragomir Draganov ersätter David Curtolo i hemmalagets sista byte.

87'

Hemmalaget tillåts ta sig upp i banan och ställer till viss oreda utanför AIK:s straffområde. Jimmy Tamandi lyckas få koll på situationen och rensar.

85'

VSK gör sitt andra byte - Niclas Hikes ersätter Christian Söderberg.

84'

En hög VSK-boll på djupet håller på att ställa bortakeepern men Örlund kan pusta ut när bollen passerar tätt utanför hans högra stolpe.

84'

Markus Karlsson ersätter en slutkörd Arash Talebinejad.

83'

Kristian Haynes är nära att få en gratismöjlighet men stoppas av Andrew Kelly och David Wikström som till slut lyckas snacka ihop sig.

81'

Spelet är åter igång.

80'

Nytt spelavbrott uppstår då Arash Talebinejad blir liggande med kramp vid sidlinjen.

79'

Hörnan resultatlös.

78'

Kristian Haynes tror inte det är sant när AIK träffar målvirket för andra gången i matchen. Haynes skott tar i den högra stolpen, rullar retfullt längs mållinjen och rensas senare till hörna av Jonas Stark.

77'

VSK gör sitt första byte - Andreas Eriksson ersätter Benjamin Webster.

77'

Oj, oj, oj. Arash Talebinejad får en ny möjlighet efter en fin prestation av Mattias Moström. Bollen tätt utanför till vänster.

Den stora bortapubliken sjunger nu om Allsvenskan i en match som allt tydligare visat sig vara Superettans toppen mot botten.

71'

Mååål! 1-2 Carlsson!

Talebinejad fixar en ny AIK-hörna från vänster. Haynes slår hörnan mot den första stolpen där Carlsson lyckas hålla Curtolo och Marklund på avstånd. Nicken sitter rakt upp i nättaket - otagbart för Wikström.

69'

Mattias Moström testar avslut från distans och skjuter tätt utanför till vänster.

66'

David Wikström gör sig stor och plockar ner vänsterhörnan utan större besvär.

65'

Ny AIK-möjlighet uppstår då Mattias Moström driver in från högerkanten. Bollen väggas tillbaka av Dennis Östlundh för att senare petas vidare ut till vänster där Arash Talebinejad tagit position. Bollen går via en strålande Wikström-räddning till hörna.

65'

Spelet är åter igång med Kelly i spel.

64'

Spelet avbryts för ett ögonblick då Kristian Haynes blir kvar på gräset efter en duell med Andrew Kelly.

63'

Bortaförsvaret lyckas rensa undan bollen ett par meter framför eget mål.

62'

Ett annars hårt tillbakapressat VSK lyckas ta sig upp i plan och fixar en hörna från vänster...

60'

Tusentals tillresta AIK-fans skriker efter straff då Kristian Haynes faller i duell med Andrew Kelly. Domare Strömbergsson väljer att fria.

58'

Ännu en trång situation uppstår vid den vänstra stolpen och Kristoffer Arvhage skjuter utanför från nära håll.

57'

Ett stort antal spelare från båda lagen möter upp hörnan vid den första stolpen. VSK lyckas med nöd och näppe hålla tätt och rensa. Dock inte bättre än att AIK kan anfalla igen med en ny hörna som följd. Denna gången från höger...

56'

Derek Boateng serverar läckert bollen till Arash Talebinejad som från vänsterkanten ordnar ännu en AIK-hörna...

55'

Hemmalaget anfaller från höger längs kortlinjen och Joonas Botold skjuter från nära håll rakt på en uppoffrande Daniel Örlund. VSK får även en bra möjlighet på returen men blåses av för offside.

54'

David Wikström har inga problem med att plocka ner vänsterhörnan.

53'

Kristian Haynes är på nytt inblandad då han från den vänstra delen av straffområdet skjuter via Jonas Starks fot till en ny AIK-hörna...

51'

I hörnans andravåg blixtrar Derek Boateng till men skjuter utanför.

50'

Kristian Haynes slår ett högerinlägg som David Wikström tvingas tippa till ännu en AIK-hörna...

49'

David Wikström plockar enkelt ner hörnan men Martin Strömbergsson har redan blåst för AIK-ruff.

48'

Mattias Moström skär in från högerkanten, håller Christian Söderberg på avstånd och skjuter ett lågt skott som smiter utanför den bortre stolpen. Domaren har hittat en hemmatouch och dömer hörna från vänster...

47'

Jimmy Tamandi slår ett högerinlägg med vänsterfoten som söker sig mot den bortre stolpen. Jonas Stark stör bollbanan och Arash Talebinejad lyckas inte få sitt avslut på mål.

Som en följd av AIK-bytet flyttar Arash Talebinejad ut till Rubarths tidigare plats till vänster. Mattias Moström tar hand om högerkanten.

46'

Andra halvlek är igång!

I bortalaget ersätts Mats Rubarth av Mattias Moström.

Hemmalaget VSK chockstartar matchen genom att under den första kvarten fullständigt dominera på AIK:s planhalva. Detta resulterade i ett rättvist ledningsmål och det var först nu som de gul-svarta vaknade till liv. Bara ett par minuter senare prickar Daniel Tjernström ribban från nära håll och matchen fick en ny vändning. Den formstarke Nicklas Carlsson kvitterar ytterligare ett par minuter senare på passning från Kristian Haynes. VSK tillåts tillfälligt ta sig in i matchen igen för att senare avslutas med ny AIK-dominans mot slutet.

Hemmalaget har vissa problem i sin backlinje och har ett par gånger om fått räddas av Webster och lagkapten Svensson. Offensiv är Peter Markstedt glödhet vilket symboliseras genom både ett mål och en varning. I AIK gör Daniel Tjernström ännu en stark insats men innermittfältet försvagas av en förvånansvärt blek Derek Boateng. Även Mats Rubarth har problem på sin vänsterkant.

Statistik

Skott totalt: 6-9

Skott på mål: 4-6

Frisparkar: 4-6

Hörnor: 3-2

45+1' min

Första halvlek är slut!

45' min

En tilläggsminut är aviserad.

44' min

Jimmy Tamandi slår ett högerinlägg mot Mats Rubarth som är hårt trängd och skjuter knappa metern över mål.

AIK för nu spelet mot ett allt mer djupare fallande hemmalag.

40' min

Mats Rubarth och Daniel Tjernström ställer till stor oreda i hemmalagets straffområde. Den senare tar emot bollen i den vänstra delen av straffområdet och skjuter stenhårt på en täckande David Wikström. Benjamin Webster rensar till inkast. 

Samtidigt varnas Andrew Kelly retroaktivt för en tidigare incident på mittplan.

39' min

Niklas Sandberg tar emot den korta hörnan men skjuter högt över.

39' min

Jimmy Tamandi är på offensiv utflykt och ordnar AIK:s andra hörna, från höger...

36' min

På den efterföljande frisparken får Webster en halvmöjlighet men lyckas inte heller denna gången få fart på bollen.

36' min

Mats Rubarth jagar tillbaka och det gula kortet ligger i luften flera sekunder innan han bryskt gör ner Martin Andersson.

35' min

Christian Söderberg går tufft in mot Arash Talebinejad vid mittlinjen men klarar sig undan med en muntlig tillrättavisning.

33' min

Mats Rubarth, som löpt in centralt, håller både Jonas Stark och David Curtolo på avstånd och skjuter hårt från straffområdesgränsen. David Wikström kan med viss möda plocka ner bollen.

32' min

Ett VSK-anfall från höger till vänster avslutas med ett missriktat skott från David Curtolos vänsterfot.

29' min

Markstedt och Sandberg har en dust i AIK:s straffområde då den senare menar på att Markstedt försökt filma till sig en straffspark. Domare Strömbergsson varnar båda spelarna.

26' min

Benjamin Webster får en bra möjlighet från straffområdesgränsen men Daniel Örlund är bra med och klistrar skottet som kom i midjehöjd.

23' min

Mååål! 1-1 Carlsson!

Nicklas Carlsson tar emot ett vänsterinlägg från Kristian Haynes i den högra delen av VSK:s straffområde och går på kraft mot den högra stolpen. David Wikström lämnar retur tillbaka mot Carlsson som denna gången väljer det vänstra krysset med mål som resultat.

20' min

Oj, oj, oj. Arash Talebinejad avancerar från högerkanten och avlossar ett hårt markskott som David Wikström har problem att greppa. Daniel Tjernström är påpassligt framme på returen, vänder om snabbt och skjuter i steget rakt i ribban!

18' min

Mååål! 1-0 Markstedt!

Ett VSK-inlägg från vänster når David Curtolo i den bortre delen av straffområdet. Denne nickar vidare mot straffpunkten där Peter Markstedt tar ner bollen på bröstet och rutinerat placerar bollen till vänster om Daniel Örlund.

16' min

Niklas Sandberg misslyckas med en rensning i eget straffområdet och bollen går via Johan Svensson till Peter Markstedt som testar skott från straffområdesgränsen. Bollen studsar farligt framför Örlund som dock räddas av Sandberg på returen.

15' min

David Curtolos hörna rensas enkelt av bortaförsvaret.

14' min

Hörnan resulterar i ytterligare en - denna gången från höger...

14' min

Niklas Sandberg rensar till en ny VSK-hörna från vänster...

12' min

Mats Rubarth skär in från vänster men stöter på patrull i form av Martin Andersson.

11' min

Derek Boateng och Arash Talebinejad bygger upp AIK:s första riktiga anfall längs högerkanten. Hemmaförsvaret bryter och Boateng är snabbt tillbaka för att förhindra en kontring.

8' min

Webster haltar av plan och spelet kan fortsätta.

6' min

Hemmalaget ser onekligen taggat ut och tillåts spela runt på AIK:s planhalva. Spelet avbryts för ett ögonblick då Kristoffer Arvhage gör ner Benjamin Webster en bit utanför AIK:s straffområde.

3' min

Vänsterhörnan ser farlig ut för ett ögonblick och passerar i brösthöjd bara ett par meter utanför mållinjen. I andravågen får Anton Holmberg en halvchans på en höjdboll men får ingen fart på nicken.

3' min

Även matchens första hörna tillfaller hemmalaget...

2' min

Daniel Örlund plockar enkelt ner David Curtolos vänsterlyftning.

1' min

Västerås fixar genast en frispark ett tiotal meter in på offensiv planhalva. Markstedt & Co fyller på i straffområdet...

1' min

Matchen är igång!

Det grön-vita hemmalaget börjar med boll.

Västerås SK

Målvakt

1. David Wikström

Försvarare

18. Martin Andersson

3. Jonas Stark

14. Andrew Kelly

21. Niclas Hikes

24. Christian Söderberg

Mittfält

15. Joonas Botold

19. Andreas Eriksson

12. Benjamin Webster

6. Johan Svensson

23. Dragomir Draganov

7. David Curtolo

Anfallare

10. Anton Holmberg

25. Peter Markstedt

Avbytare

13. Ludwig Bergström

21. Niclas Hikes

17. Temesgen Berhane

19. Andreas Eriksson

23. Dragomir Draganov

AIK

Målvakt

1. Daniel Örlund

Försvarare

17. Jimmy Tamandi

24. Nicklas Carlsson

3. Niklas Sandberg

5. Kristoffer Arvhage

Mittfält

2. Markus Karlsson

15. Arash Talebinejad

20. Derek Boateng

8. Daniel Tjernström

16. Mattias Moström

23. Mats Rubarth

Anfallare

6. Dennis Östlundh

7. Kristian Haynes

Avbytare

22. Nicklas Bergh

2. Markus Karlsson

16. Mattias Moström

14. Gabriel Petrovic

9. Daniel Hoch

Per Lilie

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan