Taktiken fungerar inte - men jag ropar inte avgå

FOTBOLL

MÜNCHEN

Han skyllde på domarn, han skyllde på otur, och han hade inte ens tänkt sig tanken att kunna lämna posten som förbundskapten.

Sa han i alla fall, Lars Lagerbäck, snart f d förbundskapten.

Nu tillhör jag inte de tyckare som står med slipad kniv och ropar AVGÅ, så fort något sådant här händer.

Däremot tycker man ju att en så förnuftig karl som skogsinspektörens son från Ovansjö själv borde fatta när det tar slut. Lite trist är det allt.

Foto: Lars Lagerbäcks taktik fungerar inte i cupmatcher, skriver Lasse Sandlin.

Lasse Lagerbäck har varit ensam förbundskapten i två år, tidigare tillsammans med Tommy Söderberg i ytterligare sex år, och på en presskonferens häromdagen berättade han att han till och med fanns i bakgrunden - som spion på motståndarna - inför Sverige-EM 1992.

En lång tid, hår hinner grånas, och man tycker ju att mannen på något sätt nu nått vägs ände.

Kört Sverige i botten

Att förlora med 2-0 på bortaplan mot en fotbollens stormakt som Tyskland är naturligtvis alls ingen skam; även omsiffrorna är smickrande.

Däremot sättet det sker på och det går inte att undvika att ta ansvar om man är förbundskapten och kört Sverige i botten.

Gång på gång har den lagerbäckska filosofin fört oss till slutspel. Man har till och med i tre av fyra EM/VM klarat sig igenom gruppspelet.

Men längre än så har man aldrig nått, därför att Lagerbäcks hängsle och livrem helt enkelt inte fungerar, när det handlar om cupspel.

På 15 matcher i mästerskapen har det bara blivit tre segrar. Ingen efter gruppspelet.

Bara en stod upp

Lars-Åke Lagrell, fotbollsordföranden, är knappast den man som sparkar Lagerbäck. Speciellt eftersom de båda helt nyligen kom överens om att förlänga samarbetet över ett eventuellt EM 2008.

I en intervju i Dagens Arbete inför VM berättade Lars Lagerbäck varför han hänger kvar:

- Jag är väl förgiftad av atmosfären, fånge i ett uppdrag jag tycker mycket om. För egentligen kan det ju bara gå sämre.

- Och då vet jag vad som väntar... På det stora åsiktstorget står alla tyckarna med slipade knivar, som när jag började jobbet med en brakförlust. Redan då fanns de som tyckte att Tommy och jag, som var biträdande förbundskapten då, borde avgå.

- Jag har lärt mig att stå pall.

Frågan är han gör det också efter den blåst som nu garanterat kommer.

I landslagets viktigaste match för året fanns det bara en man som stod upp. Han var å andra sidan av världsklass, målvakten Andreas Isaksson.

Men åt "Isaks" agerande kan förbundskaptenen varken göra till eller ifrån...

Försvaret ett fuskbygge

Däremot:

l Hur kan man förvirra sin egen straffskytt och få honom att tappa koncentrationen genom att förlänga tiden mellan blåst straff och skjuten straff på grund av ett annonserat spelarbyte?

l Hur kan man, en man kort, byta ut en mittfältare för att ta in en mittback?

l Och byter man en mittfältare så byter man väl ut den defensive, inte den offensive?

l Varför går man inte istället in för en trebackslinje och satsar allt framåt?

l Har han förlorat förmågan att improvisera?

Däremot kan Lagerbäck inte lastas för att av tre stora stjärnor Fredrik Ljungberg är den ende som levererat.

Att den hyllade svenska försvarsmuren var ett fuskbygge faller däremot på byggmästaren Lagerbäck. Mellberg levde upp till Bilds bild omdet tröga skåpet, Häcken-Teddy har gjort sin sista tragiska landskamp och av ytterbackarna var märkligt nog nödlösningen "Alex" den bäste.

Byt struktur på laget

Det sorgliga är hur det förutsägbara svenska spelet blivit avslöjat i detta VM. Dags att byta struktur på hela laget, skrota idén med den defensive balansspelaren och kör i stället - som i andra halvlek mot Paraguay - med två centralt lågt liggande spelare (Linderoth - Källström) bakom offensiven.

Frågan om Sverige skapat mer med Allbäck på planen i stället för Zlatan hoppar jag över. Den är numera hypotetisk och behandlades i går.

Till sist: att släppa till två baklängesmål på matchens första tolv minuter är så pass ovanligt att det aldrig tidigare har hänt i den svenska VM-historien. Inte i EM heller för den delen.

Bara tre gånger har landslaget släppt in två mål eller mer i första halvlek.

Lite tråkig fotbollshistoria, alltså.

Den här tråkiga historien har vi knappast sett slutet på.

Tommy Svensson i topp - nuvarande kaptenen är fyra

Läs mer om Sveriges tunga förlust:

Lasse Sandlin