Nu såg Helsingborg ut som ett topplag

FOTBOLL

HELSINGBORG

Helsingborg såg plötsligt ut som det topplag laget har kapacitet för att bli.

Öster såg ut som den nykomling med redan löst returbiljett till superettan som Öster förmodligen blir.

Det bjöds på underhållning på Olympia men det behövdes en rejäl målvaktstavla för att det skulle lossna ordentligt.

Inte mycket hade hänt egentligen innan HIF skickade in en frispark mot Östers straffområde i 42 minuten. Robert Veselovsky for ut från sin mållinje, helmissade bollen och bankade ned sin mittback Marco da Silva i stället. Luton Shelton inte hann reagera i sitt plötsliga friläge med tomt mål innan han gjort 1-0 på studs från sitt stödjeben.

McDonald är ett fynd

Det skulle komma vackrare mål.

Eldin Karisik snurrade med Erik Tengroth och gjorde en sån där onödig sista dragning men den här gången öppnade extradribblingen för pass till Olivier Karekezi som gjorde 2-0 exakt två minuter efter ettan.

Andra halvlek blev ingen match. Karekezi dominerade stort i HIF:s offensiv och väggspelade sig fram till 3-0 med fyndet McDonald Mariga.

Och så fyran. Babis Stefanidis underbara volleyklack. Svårslaget när det kommer till att kora årets mål på Fotbollsgalan även om juryn verkar ha en fäbless för att välja långskott som kandidater för folket att rösta på.

Stefanidis mål var ett sånt där som skulle ha fyllt hela tidningssidor och vevats om och om igen i alla tv-kanaler om det gjorts av till exempel Zlatan Ibrahimovic. Genialitet är på något vis reserverat för dem som redan har geniförklarats, för alla andra handlar det om rent flyt. Snyggt var det oavsett vilket.

Systemskifte i HIF

Många siffror i den här matchen. HIFs kritiserade

4-2-3-1 existerar inte längre. Ju längre matchen led blev det allt tydligare att Peter Swärdh smugit över till ett ganska ordinärt 4-4-2, dock med Babis Stefanidis närmast som en tredje anfallare på högerkanten.

Effektivt mot Öster, men så var Öster riktigt dåligt. Ett Öster vars tränare Lasse Jacobsson för första gången på 20 år ställde upp ett lag annorlunda än med en 4-3-3-formation från start. Nu blev det ett fyramannamittfält och två på topp för att kunna komma in bakom HIFs till tre fjärdedelar nya backlinje.

Ändringen skadade Öster betydligt mer än den oroade hemmalaget. Österspelarna hittade ingen rytm i anfallsspelet som blev i princip obefintligt och försvaret gick bort sig gång på gång. Tredje förlusten för Öster och varje gång har man släppt in fyra mål. Vill man se mål ska man tydligen följa Östers matcher.

Försvarsmässigt bättre

Olivier Karekezi kan bli hur bra som helst för HIF i år. Urstark target player, bollvinnare och målfarlig tekniker. Precis den typ av spelare som HIF ska ha bredvid Henke Larsson i höst.

Försvarsmässigt blev HIF mycket bättre av att Andreas Granqvist fick ta hand om dirigentrollen sen Andreas Jakobsson lämnat återbud för magsjukdom.

Granqvist var i går lika bra som han var när han slog igenom för två säsonger sen. Debuterande Oskar Rönningberg kompletterade Granqvist alldeles utmärkt. Jakobsson däremot har inte varit särskilt bra sen han kom tillbaka till allsvenskan.

Ska bli intressant att se hur Peter Swärdh prioriterar framöver. Framtiden eller historien?

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM