Den hemliga VM-planen

Publicerad:
Uppdaterad:

Så ska Sverige bli att räkna med i Tyskland

1 av 4 | Foto: PRESSENS BILD
Mera mål! Sverige anfallsproblem oroar. Sportbladet kan i dag avslöja taktiken som ska vässa spelet.

Det knackiga anfallsspelet har skapat stor oro.

Sportbladet kan avslöja förbundskaptenernas hemliga plan som ska göra Sverige slagkraftigt i VM.

- Vi måste klara av och våga spela bollen inom laget. Alla lagdelar måste bindas ihop. Det enda vi kan göra är nöta under de få tillfällen vi träffas, säger Roland Andersson.

Trots världsstjärnor som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och till viss del Zlatan Ibrahimovic i laget har anfallsspelet inte fungerat under de senaste VM-kvalmatcherna. Förutom Zlatans fantastiska solomål mot Ungern har det svenska laget inte skapat en vettig målchans på 180 minuter. Sverige är i princip VM-klart, men med det spel laget visat upp i de senaste matcherna blir det svårt att hävda sig mot de stora nationerna i ett VM-slutspel.

- Jo, det stämmer, vi har problem både mot Ungern och i den här matchen. Vi har väldigt bra spel fram till den sista, eller två sista passningarna. Vi har egentligen ingen riktigt klar målchans mot Kroatien, säger Lars Lagerbäck.

Assisterande förbundskapten Roland Andersson håller med om att Sverige har problem.

- Vi har inte lyckats vaska fram de chanser och de möjligheter vi vill. Det går inte på räls, det gör det inte. Vi måste klura ut hur vi ska spela mot djupt stående försvar, det är inte lätt.

"Mer kvalitet"

Vad är det som inte stämmer?

- Det är en process. När vi kommer upp och erövrar bollen måste vi ha mer tålamod och kvalitet. Det var jobbigt mot Kroatien, vi får inte upp så mycket bollar och tillbakaspel som vi önskar. Men vi kan inte bara säga att våra forwards inte gör jobbet eller att mittfältarna inte gör det. Det är hela laget som måste bindas ihop.

Enligt Roland Andersson ska Sveriges träningstillfällen fram till VM användas just för att finslipa detaljerna i det offensiva spelet.

- Det enda sättet man kan göra det här på är att använda de få tillfällen vi träffas och nöta. Det här är inget man gör på en taktiktavla eller på en teorilektion. Man måste ut på planen. Och det handlar inte om att bara allmänt träna passningsspel, killarna måste träna i de positioner de ska spela, säger han.

Tålamod

Kvalitet

Samarbete

David Tanentsapf

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.