Skyttekungen säkrade kontraktet

FOTBOLL

Halmstads BK spelar allsvensk fotboll även nästa år.

Sveriges enda representant i Europa säkrade kontraktet efter komfortabla 5–0 (3–0) sedan skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson visat vägen hemma på Örjans vall med sitt 15:e och 16:e mål för säsongen.

– Vi var snudd på uträknade när vi under en period i somras tog en poäng på sju matcher och dessutom åkte ur Svenska cupen på Gais. Men vi valde att förlita oss på det spelarmaterial vi hade och killarna stod pall trots allt elände och alla måste-matcher och därför anser jag att detta är en större prestation än fjolårets andraplats, säger tränaren Janne Andersson.

Då hade HBK på åtta effektiva minuter undanröjt det sista hotet om kvalspel mot Assyriska.

Först när Gunnar Heidar Thorvaldsson, vem annars, distinkt satte 1–0 bakom Erland Hellström, mästerligt framspelad av Dusan Djuric. Sedan när Andreas Johansson nära nog kopierade islänningens mål avslut två minuter senare med att trycka in 2–0 på en djupledsboll av Emil Jensen varpå Björn Anklev på volley gjorde 3–0 innan halvleken var slut.

– Vi visade kvalitet och bra organisation i en halvtimme. Men sedan var vi inte tillräckligt aggressiva i försvarsspelet och det håller inte mot en spelare som Thorvaldsson, medger tränaren José Morais i Assyriska som tagit en ynka poäng på de senaste tio matcherna, gjort fyra mål och släppt in 31.

Hans kollega, Janne Andersson, nickar instämmande:

– Det var väldigt krampaktigt i början. Vi fick inte alls något tryck framåt när tanken var att 4-5-1-uppställningen offensivt skulle bli 4-3-3.

I stället blev Gunnar ensam på topp och därför flyttade vi upp Björn Anklev och ändrade till 4-4-2. Och det blev ju lyckat, myser han.

Matchen var naturligtvis avgjord. Därför bytte HBK-tränaren redan i paus ut Anklev mot brassen Eduardo Delani som, efter årets miss när han prickade ribban med öppet mål från dryga metern, sedan nickade in 4–0.

Undantaget plumparna i protokollet, 1–4 hemma mot Gefle och 1–6 mot ett guldjagande Djurgården som en direkt reaktion på urladdningen mot Sporting Lissabon, har Halmstad gjort en stark höst med i övrigt fyra segrar och två oavgjorda och nollan intakt i fem av de åtta senaste matcherna.

– Och så avancemanget i Uefacupen, dessutom. Men bara vi fick våra nyckelspelare friska och hela så visste vi att Tommy Jönsson, Tomas Zvirgzdauskas och Magnus ”Turbo” Svensson skulle lyfta resten av det unga laget. Sedan har vi ju haft Gunnar också förstås.

Sportbladet – TT

ARTIKELN HANDLAR OM