”Lucky Svens” hopp – en fungerande gong-gong...

FOTBOLL

Sportbladets Peter Wennman: ...men i VM tror Svennis på Sverige

MANCHESTER

I helgen är det fyra år sen David Beckham skruvade in en frispark, med matchens sista skott, i VM-kvalmötet med Grekland på Old Trafford.

Det föddes ett uttryck då:

Lucky Sven.

Mannen som alltid räddas av gong-gongen.

Fyra år kan vara en evighet i fotboll men David Beckhams högerfot är i högsta grad aktuell, Sven-Göran Erikssons huvud sitter kvar och Old Trafford ligger där det ligger.

Hur är det med gong-gongen? Funkar den?

Eller är det så att alla fotbollssagor börjar och slutar i Manchester?

Den där 2-2-kvällen mot Grekland som förde England till VM-slutspelet 2002 är ett av Svennis största ögonblick som fotbollstränare. Trots att han egentligen hade oförskämd bonntur: samtidigt som England gjorde en plattmatch lyckades Finland på nåt mirakulöst sätt klara 0-0 mot Tyskland.

Tur-Sven står inför ett liknande drama de närmaste dagarna.

Österrike på lördag, Polen på onsdag. Båda matcherna på Old Trafford.

England måste ta full pott för att vinna sin kvalgrupp. En enda tappad poäng och laget är tvåa. Vill det sig riktigt illa blir det play off-spel mot en annan grupptvåa.

Har aldrig sett så pressad ut

Ingen behöver påminna Svennis om stundens allvar.

Jag har följt honom på nära håll sen hans första dag på jobbet i England och han har ALDRIG sett så pressad och besvärad ut, inte ens när det stormade som värst under Ulrika Jonsson-affären.

Det är fullt krig med den skrivande pressen och tipset för dagen är att han, tvärtemot vad jag in i det längsta trodde, till slut kommer att knäckas på samma sätt som företrädarna Graham Taylor, Glenn Hoddle och Kevin Keegan.

Tecknen finns där:

När Svennis tidigare bara ruskat av sig kritiken har han nu till och med börjat ringa upp vissa engelska journalister på deras redaktioner för att få förklaringar till de negativa artiklarna. Andra har tagits avsides i samband med matcher och fått åthutningar. Och i tisdags beslöt som bekant Svennis att dra åt tumskruvarna lite till genom att dokumentera alla frågor på film under en presskonferens.

Svennis försöker alltså slå tillbaka, no more Mr Nice Guy, men det finns bara ett enda sätt för honom att vinna Det Eviga Kriget: Att ta VM-guld i Tyskland i sommar.

Ingen i det England som fortfarande vaknar varje morgon och tror att det är 1966 kommer att nöja sig med mindre.

Men det är väl ändå en total omöjlighet?

Visst, som England har spelat på sistone, och som Svennis har misslyckats med sin taktik, är det verkligen en omöjlighet.

Ändå...tänk OM: oj, så vi skulle få skämmas, vi som dömt ut honom. Och tänk vilken revansch för Svennis på de engelska skribenter och före detta storspelare som avskytt honom i fyra år!

Fruktar Tjeckien och Sverige

Man vet ju inte, det är nånting med Manchester, tror jag. Det har ju visat sig att det kan inträffa konstiga saker här, och det kanske är en vändning på gång nu efter bottennappet mot Nordirland (0-1) förra månaden.

Svennis tror i alla fall det. Han vågar till och med prata om VM-slutspelet nästa sommar, helt övertygad om att England tar sig dit.

Han ger inte längre några exklusiva intervjuer till de stora tidningarna, men i går ställde han upp i Manchester Evening News.

Där säger han bland annat att de motståndare England har att frukta i Tyskland är, förutom de vanliga storheterna, Tjeckien och - Sverige.

-Jag har också stor respekt för ett pånyttfött Frankrike. Men England kan slå vilket land som helst i världen, säger han.

Kanske bäst då att börja mot Österrike i övermorgon.

Old Trafford står redo.

Och Beckham är på plats.

Peter Wennman