Bannlys inte långbollarna - vi har större problem än så

FOTBOLL

BREMEN

Som om det skulle vara något fel på långa bollar.

Eller för den delen långbollar...

Fel är det bara om den långa passningen inte hittar rätt adress. Eller om den är slagen utan mening.

Detta apropå "den hätska diskussionen" som lär ha gällt för många långa bollar från backlinjen.

En rätt slagen långboll - som den 40-meters Kim Källström prickade Mattias Jonson med mot Trinidad - är en njutning för både själ och öga.

Foto: vänder ryggen till Under lördagens match serverade Olof Mellberg bara ett uppspel till Fredrik Ljungberg. I omklädningsrummet efter matchen rensades luften - men det är känt att de två Premier League-stjärnorna inte alltid drar jämnt.

Svenska landslaget har massor av problem just nu.

Det största är måltorkan. Kommer Sverige att göra något mål i detta VM?

Det näst största är att man har mittfältare som under press springer och gömmer sig istället för att visa upp sig och kräva att få bollen, vilket i sin tur resulterar i dessa - långbollar...

Det minsta problemet är nog den hätska omklädesrumsdiskussionen mellan Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg, två spelare som hatar att inte vinna.

Det hade varit mycket värre om ingen varit arg efteråt, och alla som på någon nivå spelat fotboll eller ishockey känner igen situationen.

Grogrunden är gärna att det inte gått så bra som man räknat med.

Bosse från Nyköping ringer och berättar om ett upprört eftersnack efter en cupsemifinal som slutade med att han fick på käften av en lagkompis.

Bara pass till en spelare

Stene från Södermalm ringer och berättar om den fd allsvensk och faktiskt Guldbollen-vinnare som han värvat till sitt korplag och som efter en förlust var så förbannad, att han skällde ut honom och krävde att Stene i fortsättningen skulle passa honom, och bara honom, direkt.

- Annars får du inte vara med längre!

Sa han till lagledaren...

Förresten tror jag inte på den ordagranna skildring man läst från gurglet i Dortmund. Där Olof Mellberg påstås ha sagt:

- Det är inte spelsystemet, det är bristen på kreativitet som gör att vi inte får in målet.

Finns ingen spelare, definitivt inte i ordväxling med annan spelare, som använder ordet "kreativitet".

Det är bara ledare och journalister som talar på det viset; möjligen en spelare som blir insnärjd i frågor och vill svara med ett fint ord. Inte i man-man-duell med annan lirare.

Men nu var det Olof Mellbergs långbollar detta skulle handla om.

Inget rättvist öknamn

Dom var, som synes på grafiken härintill, inte särskilt lyckade i lördags. Det brukar dom förresten sällan vara, och det är väl inte för inte som han i vissa kretsar kallas Olof Tjongberg.

Ett inte särskilt rättvist öknamn tycker jag, eftersom vår landslagskapten vanligen är en mycket vårdad passningsspelare och egentligen bara hemfaller åt lördagsspelet i paniksituationer. En panik som dock kom onödigt tidigt mot T&T.

Nej, rätt utnyttjat är en långboll ett effektivt vapen. Men det får inte bli som under "långa-bollar-på-Kennet Andersson"-perioden - eller som i första halvlek i lördags.

Hagi var bäst av dem alla

Dan Ågren, assisterande tränare i div 4-laget Medskogsbrons BK, har på medelpadingarnas hemsida skrivit en tänkvärd krönika i ämnet långbollar. Jag citerar:

"För att slå en riktig långboll krävs rätt blandning av kraft och känsla. En väl avvägd långboll är minst lika vacker som vilken annan sorts passning som helst.

Fråga Roberto Carlos eller Zinedine Zidane! Eller David Beckham eller Juan Sebastian Veron!

Eller fråga den rumänske speluppläggaren Georghe Hagi! Han var bäst av alla på dem.

Så nästa gång du förbannar alla långbollar: minns att det inte är längden på en boll (passning) som avgör hur bra den är - utan hur den slås och varför."

Det borde finnas plats för en eller annan väl avvägd långboll mot Paraguay på torsdag.

Läs också:

Lasse Sandlin