”Fotbollen har gjort mig lycklig”

FOTBOLL

Zidane drömmer om VM-guld i Tyskland - sedan lägger han fotbollsskorna på hyllan

För åtta år sedan avgjorde han VM-finalen med två osannolika nickmål.

Fyra år senare föll han tyngst av alla de regerande världsmästarna.

Den 9 juli 2006 hoppas Zinedine Zidane, 34, spela sin sista fotbollsmatch.

- Det är avskedet jag drömmer om. Jag har vunnit både VM och EM, så varför kan jag inte göra det igen? säger Zidane till Sportbladet.

Fattigpojken från Marseille tar farväl och en makalös fotbollskarriär ska få ett tvärt slut. Han vars ansikte prydde hela Triumfbågen den där magiska sommaren för åtta år sedan - då ingen i Frankrike längre var vit, svart, afrikan, asiat, arab utan bara fransos eller fransyska - ska lämna rampljuset.

Den 9 juli någon gång framåt senkvällen släcks ljuset över Olympiastadion i Berlin och över VM 2006.

Det är då Zinedine Zidane planerar ta VM-bucklan under armen, träda in mörkret och försvinna - en gång för alla.

- Det är i alla fall tillåtet att drömma, säger Zidane.

Nu när du klargjort att karriären tar slut verkar det som om hela världen plötsligt gillar dig.

- Jag tror att många alltid gillat mig. Jag känner inte att det bara är nu, utan att jag alltid blivit respekterad. Jag är mycket tillfredställd med min karriär, men jag tyckte VM var en passade tidpunkt att sätta stopp.

Slutar vid rätt tidpunkt

Du har fått kritik för att du offentliggjorde ditt beslut innan säsongen var över.

- Det respekterar jag. Alla har rätt till en åsikt, men det är mitt beslut att avgöra när min karriär är över och jag tycker inte att jag är lika bra längre. Så som Real Madrids fans tidigare har uppskattat mitt spel har det inte varit på sistone och jag tycker inte själv att jag varit kapabel att prestera på samma sätt. Det kommer en tidpunkt när du inser att du inte är vad du har varit. Det blir jobbigare att springa och man hinner inte med grabben som rusar förbi en. Vid den tidpunkten gäller det att vara kall och kunna säga till sig själv "nu slutar jag". Jag tror jag gör det vid rätt tidpunkt. Det finns inget bättre avsked än ett VM iklädd ditt lands färger.

I Frankrike anses du och Michel Platini vara de största fotbollsspelarna i landets historia.

- Jag vet att jag är väldigt beundrad och respekterad och det är det största en fotbollspelare kan uppnå. Fotbollen har alltid gjort mig lycklig. Att jag jämförs med Michel är en stor ära för mig.

Men Zinedine Zidane har vunnit mer än Platini och att hans ansikte prydde Triumfbågen efter VM-guldet 1998.

Det vittnar om en enorm popularitet?

- Det är något jag aldrig glömmer. Att få vara med och vinna VM-guld, och sedan även EM 2000, var obeskrivliga upplevelser.

Sedan åkte ni ur VM 2002 redan i gruppspelet utan att ha gjort ett enda mål, varför?

- Vi var slitna helt enkelt, alla kom med långa säsonger i benen. Därför är det bra att Fifa till årets VM infört en längre viloperiod innan turneringen startar.

Svårt att vara favoriter

Frankrike möter Togo, Sydkorea och Schweiz i gruppspelet, ni hade tur i lottningen?

- Matcherna ska spelas och att vara favoriter är svårt. Om du frågar mig om jag tror på mitt lag är svaret självklart ja. Men i övrigt vet jag inte. Det finna massor med faktorer som avgör ett VM, träning, skador, tur och till och med ödet.

Är Brasilien klassen bättre än alla andra lag i VM?

- Det finns saker som tyder på det, men andra bra lag som Italien, England, Frankrike och Argentina har potential att gå långt. Vi får helt enkelt se när turneringen väl spelas.

Det franska landslaget har fått kritik för att spela förutsägbart och inte kunna utnyttja Thierry Henrys styrkor, snabbheten i djupled och kvicka avslut. Vad är lösningen på det?

- Vi måste utnyttja vår förmåga att skifta tempo i spelet och inte hela tiden spela runt bollen på motståndarnas planhalva. Ibland måste vi locka upp motståndarna i banan även när vi har bollen för att skapa offensiva ytor som våra starka och snabba anfallare kan utnyttja.

Många experter framhåller dig som en av tidernas bästa spelare, i hälarna på Pelé, Maradona, Cruyff, Di Stefano, Beckenbauer.

- Det är bara att tacka. Det är en stor ära för mig.

Di Stefano kallade dig ett geni.

- Han är en av de största och en symbol för madridismen. Att han sagt så är underbart.

Gillar Henry och Ronaldinho

Vilka av dagens fotbollsstjärnor uppskattar du?

- Jag gillar många. Henry, Ronaldinho, många av mina kollegor i Real Madrid. Riquelme. Det finns väldigt många bra spelare.

Nu när spelarkarriären tar slut, kan du då tänka dig att bli tränare?

- Som det ser ut nu tror jag inte jag skulle klara av att vara involverad i, eller kring, fotboll på någon högre nivå. Jag behöver en skön semester och spendera massor av tid med min familj. Jag tycker jättemycket om barn, så kanske kan jag träna ungdomar, men inte proffs.

Du talar sällan med media, hur kommer det sig?

- Det finns ingen speciell anledning. Jag är väldigt blyg och trivs inte så bra med att stå och svara på frågor. Ibland får jag till och med lov att slippa undan vårt interna rotationssystem i Madrid när det är min tur att gå på presskonferenserna.

Om Real Madrid erbjuder dig fortsatta tjänster i klubben, kan du då tänka dig att stanna i Spanien?

- Jag trivs jättebra i stan och känner att jag är uppskattad i klubben, så visst kan jag tänka mig att stanna. Men det är något jag måste tänka över och bestämma med hjärnan och inte med hjärtat. Just nu är det svårt eftersom all min uppmärksamhet är riktad mot VM.

Ser du dig själv stå där med

VM-pokalen lyft mot himlen över Berling den 9 juli?

- Jag drömmer om det. Det är avskedet jag fantiserar om. Då och då tänker jag "jag har varit världsmästare och europamästare, vad säger att det inte kan hända igen?" Det är ju tillåtet att drömma, eller hur? säger Zinedine Zidane.

Sergio Levinsky

makalös karriär Zidane tycker att han inte är lika bra som tidigare. "Det blir jobbigare att springa och man hinner inte med grabben som rusar förbi", säger han.

Zidanes topp tre

Roll i VM-laget

Översättning och bearbetning: Mattias Larsson