42 påhopp – 42 svar

FOTBOLL

Sportbladet granskar: sex månader senare – så svarar tränarna på attackerna i dag

I april ställde Sportbladet tre tuffa påståenden till samtliga allsvenska tränare om brister i lag och ledarskap.

Ett halvår senare, en omgång från slutet, ställer vi exakt samma tre påståenden igen för att se hur bra – eller dåligt! – de stämde.

Hur ser Kjell Jonevret i dag på påståendet: Ni saknar fortfarande en nummer nio som kan hålla i bollen och göra 10–15 mål/säsong!

Hur blev Zoran Lukic säsong i Göteborg, längtar han till en större stad?

Och hur gick det för Elfsborgs Magnus Haglund, fick han problem med Anders Svensson? Svaren på det och mycket annat hittar du här.

Assyriska José Morais

Du hade ingen aning om vad du gav dig in på när du tackade ja till Assyriska!

– Nä, jag visste inte att Assyriska skulle sakna ekonomiska förutsättningar att förstärka och bredda truppen. Vi kunde inte förstärka laget som vi hade behövt.

14 av 24 spelare i truppen är födda på 80-talet och alltså under 25 år. Visst, det lovar gott för framtiden, men det krävs mer rutin för att en nykomling ska överleva i allsvenskan!

– Vi hade behövt fler rutinerade spelare – framför allt under den period då vi presterade bra – för att kunna fortsätta att prestera bra.

Fyra av era hemmamatcher kommer att spelas på Råsunda. Det innebär att ni får 17 bortamatcher. Om inget annat, så kommer i alla fall det att sänka er.

– Jag visste att det i princip var ett omöjligt uppdrag. Och det visste klubben också. Vi försökte åstadkomma ett mirakel – det lyckades inte – men alla inblandade fick nyttig erfarenhet.

Djurgården Kjell Jonevret

Ni saknar fortfarande en nummer nio som kan hålla i bollen och göra 10–15 mål/säsong!

– Den var bra. Sören Larsen gjorde tio mål, Jones (Kusi-Asare) tio och ”Tobbe” (Hysén) nio. Vi är mer än nöjda. Bra start, nästa fråga?

Du har en fin titel, headcoach/sportchef, men det är bara för att låta märkvärdig. Egentligen är du en helt vanlig konflyttare!

– Lasse (Sandberg) och Stefan (Rehn) har varit kanon. Jag har varit med på alla träningar och det har nog blivit en del konflyttning för mig eftersom de har varit så jäkla aktiva!

Förutom Niclas Rasck – som är gammal och skadebenägen – har ni inga ytterbackar som håller allsvensk toppklass!

– Påståendet var inte helt fel när det ställdes. Det där var faktiskt något vi jobbade väldigt mycket med under vintern och våren. Men Mattias Concha har tagit oerhörda steg, han har blivit en riktigt bra försvarsspelare. Han är snabb och följsam. I fjol var han lite konstigt ute ibland men inte längre. Fredrik Stenman är också en mycket duktig försvarsspelare som dessutom varit uppe och gjort en del mål.

– Jag är väldigt glad att just det påståendet inte stämde.

Elfsborg Magnus Haglund

Föreningen har satsat 12 miljoner på Anders Svensson. Du vågar aldrig peta honom om han är i dålig form eftersom han ska dra publik till er nybyggda arena vilket kommer att skapa dålig stämning inom gruppen!

– Precis när Anders kom var han inte i toppform men gjorde ändå godkända insatser utan att glänsa. Efter skadan har han varit lysande. Så det gick helt okej, inga som helst problem internt.

Inga mål från anfallare under träningsmatcherna. Det problemet lär ni dras med i allsvenskan också, och i längden håller det inte att bara mittfältare gör mål!

– Hasse Berggren har gjort 13 mål, Joakim Sjöhage sex och Mathias Svensson, Daniel Mobaeck och Daniel Alexandersson har gjort mål – vi har gjort över 20 forwardsmål. Vi har totalt 34 mål med en match kvar och jag förutspådde 35.

Ni spelar era hemmamatcher på konstgräs. Fotboll ska spelas på riktigt gräs!

– Underlaget har varit dåligt en match – mot IFK Göteborg – när det hade regnat 48 timmar i sträck. Det vete fan vilken gräsplan som varit bra efter det. Utifrån förutsättningarna i Borås är konstgräs en bra lösning.

– Du får slipa dina påståenden till nästa år så du kan nita mig då i stället (skratt).

Gefle Per Olsson

Gefle har varken spelarmaterialet, organisationen eller publikförutsättningarna för att lyckas i allsvenskan!

– Vi har fortfarande chansen att hänga kvar. Det blir ju minst kvalspel. För att vara nykomlingar har vi gjort det ganska bra. Vi har tagit 28 poäng och varit hyfsat stabila, vår största förlust är “bara” 0–3 mot Malmö där de gjorde trean i 93:e minuten.

Ni har ingen målvakt som håller allsvensk klass!

– Mattias Hugosson har stått alla 25 matcher och gjort det jäkligt bra. Han har tillhört de mer stabila målvakterna i serien.

Du saknar rutin som allsvensk huvudtränare. Det är knappast vad en nykomling behöver!

– Jag hade erfarenhet från allsvensk miljö efter mina år i Örebro. Sedan kan man väl aldrig få för mycket erfarenheter här i livet, och visst har jag lärt mig en hel del under det här året.

IFK Göteborg Arne Erlandsen

Ni är alldeles för beroende av Håkan Mild som är skadebenägen. Utan Mild är Blåvitt ett mittenlag eftersom ni inte har någon som kan ersätta honom!

– Håkan var borta cirka åtta matcher och han försvann när han var i väldigt bra form. Det märktes visserligen – men vi blev inget mittenlag. Niclas (Alexandersson) spelade mycket centralt och Pontus Wernbloom klev fram i Håkans ställe.

Stefan Selakovic är lovad en plats som anfallare, annars hade han inte valt att gå till IFK. Nu måste du sätta George Mourad på bänken, trots att han egentligen passar bättre ihop med Peter Ijeh!

– Man kan säga att Håkans skada “gick ut” över Stefan som fick flytta ner på mittfältet en period. Dessutom försvann Peter, och George har varit upp och ner. Stefan har först och främst spelat anfallare och det var därför han kom hit.

Du spelar “Drillo-fotboll” vilket inte kommer att uppskattas av IFK-supportrarna!

– Jag tror inte att vi slår så många fler långbollar än andra lag. Men till nästa säsong ska vi jobba med ett snabbare anfallsspel, framför allt mot etablerade försvar måste det bli bättre. Där har vi mycket att utveckla. Vårt anfallsspel och våra omställningar behöver bli snabbare.

Halmstad Janne Andersson

Utan Markus Rosenberg och Sharbel Touma är HBK ett lag för mitten. Ni har haft lång tid på er, ändå har ni inte lyckats ersätta dem!

– Anledningen till att vi blivit ett nedre mittenlag handlar nog inte om huruvida vi ersatte Rosenberg och Touma eller inte, utan att vi haft problem med skador på viktiga spelare. Dessutom har Gunnar Thorvaldsson gjort stora framsteg och har chans att vinna skytteligan.

Er målvakt Conny Johansson, 33, darrade i fjol och har inte blivit yngre!

– Jag tycker att Conny tagit ytterligare ett steg i sin utveckling i år. Inte minst i höst när det hettade till, då höll han nollan i fem matcher. En klart godkänd säsong från Connys sida.

Du har beskrivits som en “coming man” inom tränaryrket av stora europeiska fotbollsmagasin. Det är en grov överdrift, du har ju inte vunnit något ännu och kommer inte att göra det i år heller!

– Så är det ju, vi vinner inget i år men vi kanske gör det nästa år? Under de förutsättningar vi haft har vi gjort en godkänd säsong i allsvenskan. Kryddar man med Uefa-cupen har vi gjort en med beröm godkänd säsong. Jag är nöjd, sedan får ni tycka vad ni vill om mig (skratt).

Hammarby Anders Linderoth

Ni har efter tre års letande fortfarande inte funnit en anfallare som kan göra 10–15 mål/säsong!

– Under säsongen har vi funnit Paulinho som kommer att göra över tio mål. Sedan tycker jag att vi har flera andra spelare som har kapaciteten att göra tio mål, men inte riktigt lyckats ännu (Björn Runström är uppe i nio).

Tolv spelare har kontrakt som går ut till hösten och riskerar att stängas av om de inte förlänger. Detta är en tickande bomb och ett störande moment för spelare och ledare!

– Det har det inte varit. Det är väl i stort sett bara Björn Runström som inte skrivit på och det har inte ställt till någon oreda.

Det här är din sista chans i Hammarby. Blir ni inte topp tre i år, då får du gå!

– Det tror jag inte. Dessutom har vi fortfarande chansen att bli topp tre om allt faller på plats på söndag. Jag har kontrakt ett år till och det tänker jag fullfölja.

Helsingborg Peter Swärdh

Med Jesper Jansson försvann era chanser att bli ett topplag!

– Även om vi svajat på slutet har vi varit ett topplag under större delen av säsongen. Vi har fortfarande chansen att bli fyra. Atiba Hutchinson har utvecklats till en av allsvenskans bästa mittfältare. Sedan ersatte vi Jesper med Andreas Jakobsson under säsongen.

Det tar tid att spela in en helt nytt spelsystem (4–2–3–1). Resultatet kommer först nästa säsong!

– Vi var bättre de första 18 omgångarna än vi varit de åtta sista. Förmodligen har vi blivit lite lästa på slutet och inte haft motvapen i form av bra djupledsspel och genombrottskraft. Vi har tyvärr inte haft något snabbt omställningsspel.

Ni saknar yttrar som håller hög allsvensk klass!

– Vi lyckades inte riktigt ersätta Mattias Lindström, det kan jag hålla med om. Våra yttrar har velat gå in i banan och ha bollen på fötterna och har visserligen gjort det bra, men mot slutet blev vi lite för lättlästa och hade inte alternativen i form av ett bra djupledsspel.

Häcken Stefan Lundin

Ni har bra målvakt, bra backlinje, bra mittfält – men anfallet med “Långås” och Dioh Williams håller inte i allsvenskan!

– Det stämde väl inte riktigt? Dioh och Jonas Henriksson visade sig hålla allsvensk klass. “Långås” blev ju tidigt skadad.

Ni kommer inte få ihop ett publiksnitt på över 5 000 personer vilket är alldeles för dåligt!

– Vi fick ihop ett snitt på 4 100 ungefär (4 198). Det är väl en tredubbling mot tidigare. Det är en superhöjning, även om ambitionen är att höja ytterligare till nästa år.

Det var fel att placera ex-utlandsproffset Stig Töfting, 35 – som spelat innermittfältare hela sin karriär – som högerytter så tätt inpå allsvenskapremiären. Nu fick ni en konflikt som stör inför seriestarten!

– Just vid den tidpunkten konkurrerades Stig ut av Dulee Johnson och Jesper Ljung. Sedan tog sig Stig och blev bättre och bättre, då flyttade vi ut Dulee eftersom Stig aldrig fungerade på kanten, trots att han faktiskt spelade på kanten i Århus.

– I Danmark säger man gärna vad man tycker utåt och det finns väl en viss charm i det. Jag hade själv inga större problem med rubrikerna. Om inte annat blev vi ju väldigt uppmärksammade under en period (skratt).

Kalmar Nanne Bergstrand

Andra året är alltid svårast. Och ni har inte förstärkt laget, bara värvat från lägre divisioner. Alltså blir ni sämre i år!

– Svaret på det är att gruppen höjde sig. Förra året var det många som kopplade ihop våra framgångar med brassarna. I år har brassarna varit borta i perioder, ändå har det fungerat bra. Den övriga gruppen har höjt sig och vi har varit snäppet bättre i år.

I stället för att satsa på egna talanger så hämtar ni gubbe efter gubbe från Brasilien. På sikt är det ett hot mot svensk fotbolls utveckling!

– Jag tror att de utländska inslagen kommer att betala sig på längre sikt. Är importerna bara tillräckligt bra blir de viktiga förebilder för våra ungdomar.

Du är en av allsvenskans mest erfarna tränare och respekterade tränare – men du har aldrig vunnit något!

– Tränarens jobb är att få ut så mycket som möjligt av laget. Vi är väl den klubb som bryter mönstret om man tittar på omsättning. Skulle man räkna på det sättet har vi en väldigt hög verkningsgrad på vår fotboll.

Landskrona Mats Jingblad

Ni saknar ledartyper och vinnarskallar i Bois!

– Det ligger väl lite i det. Vi har kanske inte haft någon uttalad ledare på planen, men däremot många inofficiella. Pontus (Segerström) har varit oerhört viktig. Sedan blev Jonas Olsson såld mitt under säsongen, delvis för att han är en spelare med goda ledaregenskaper.

Du har inte lyckats hitta en bra roll för Jörgen Pettersson. Hans kvaliteter kommer inte till användning!

– Jörgen har varit en av våra bättre spelare under säsongen. Han har hittat en bra roll mellan mittfält och anfall, och även i en renodlad mittfältsroll. Jag tycker att Jörgen har gjort en klart bättre säsong jämfört med i fjol.

Jon Jönsson har inte erfarenhet nog för att du ska kunna bygga spelet runt honom som du planerar!

– Jon är väl ännu ingen riktig ledargestalt på planen men vi tror att han kommer bli det på sikt och då måste han få speltid. Det har varit en oerhört nyttig säsong för Jon.

Malmö FF Tom Prahl

Markus Rosenberg blir såld till sommaren. Då får du bygga om hela anfallsspelet från grunden!

– Det hade nog kunnat fungera alldeles utmärkt, problemet var att Niklas Skoog blev skadad. Vi skaffade en ersättare (för Rosenberg) i Jesper Bech som fungerat hyfsat, men inte gjort några mål.

– Sedan fick vi Jari Litmanen och för att få in honom i ett bra spel fick vi ändra lite och vi spelade med en annan organisation en period. Men hade Skoog varit frisk hade vi inte behövt göra några större förändringar.

För att få plats med Afonso och Chanko i startelvan väljer du att spela utan offensiva yttrar. Det kommer bli lätt för motståndarna att försvara sig mot er!

– Vi har inte haft några riktiga kantspelare under min tid utan fått använda de spelare som vi haft tillgängliga. Det har väl egentligen fungerat bäst när vi haft Hasse till höger och “Ante” (Andreas Yngvesson) till vänster. Då hände något från kanterna i alla fall.

Malmö ville egentligen byta tränare till i år men hittade ingen så du fick vara kvar!

– Jag kan inte kommentera det. Den frågan hänger fortfarande kvar. Det får du fortfarande fråga de där gossarna (Hasse Borg och Bengt Madsen) om.

Gif Sundsvall Anders Högman

(Tog över efter Jan Halvor Halvorsen efter halva säsongen).

Det tar tid att spela in en helt nytt spelsystem (4–2–3–1). Resultatet kommer först nästa säsong!

– Där slog ni väl huvudet på spiken. Under hösten frångick vi det systemet som Jan Halvor provade att spela in. Det hade ju inte fallit så väl ut kunde vi konstatera.

Spelsystemet är dessutom inte anpassat efter spelarmaterialet. Ni har ont om bra mittfältare men ska spela med fem man på mitten. Ni har många bra anfallare, men ska bara spela med en forward!

– Det var ju ett dilemma kan vi konstatera med facit i hand. Det var en spelmodell som inte passade Sundsvall i alla fall. Jag vet inte om jag behöver fördjupa mig så mycket mer i det?

I fjol var ni länge indragna i bottenstriden och ni har inte lyckats förstärka laget. Det blir nedflyttningsstrid i år igen!

– Man kan konstatera att ni hade rätt där också. Det är bara att hålla med experterna (skratt).

Örgryte Zoran Lukic

Du har infört ett helt nytt spelsystem. I fjol blev det kval och det kommer ta tid innan det nya systemet sätter sig. Därför kommer Öis att åka ur!

– Men det gjorde vi inte. Där hade jag rätt. Jag visste redan när du ställde frågan att du skulle få fel. Vi har för många duktiga spelare i laget. Samtidigt är vi bara i början av vårt arbete, vi är inte färdiga ännu.

Ni saknar tuffa ledartyper i truppen. Ändå har du gjort uttalanden som “vi har för många mammas pojkar i laget”. Du sänker ju spelarna innan allsvenskan börjat!

– Det visade sig åter igen att jag fick rätt. Dick Last, Johan Anegrund, Magnus Källander och Tuomas Uusimäki var tuffa nog för att bära de unga spelarna framåt.

Du trivs inte i en liten stad som Göteborg. Ett år, sedan har du flyttat tillbaka i Stockholm!

– Jag trivs väldigt bra i Göteborg. Människorna är trevligare än jag trodde och jag har fått högre livskvalitet i och med att avstånden är kortare.

– 3–0 till Zoran, klart och tydligt. Hur många tränare har slagit Sportbladet så överlägset som jag?

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM