Allsvenskan i fotboll

...och nu måste Prahl bygga upp ett nytt lag

FOTBOLL

Sportbladets Stefan Alfelt: Mathias Svensson slår inte ut Hasse Berggren

Djurgården är allsvenskans suverän just nu.

...eller är Elfsborg bäst?

Malmö är det åtminstone inte.

Två raka 1-3-förluster för de ljusblåa mästarna och efter elva omgångar har MFF nu fyra förluster. Lika många som under hela fjolårets guldsäsong.

Mer problematiskt för Tom Prahl är att MFF saknar ett effektivt spel och att han om tio dagar delvis får bygga upp ett nytt lag. Vi får se hur många spelare som till slut kommer och går, men att Malmö saknar en kreatör på mittfältet är glasklart. Anders Andersson kan bli det, men hans utveckling har väl snarast gått åt hållet att bli en säkerhetsspelande defensiv balanshållare. Martin Ericsson som Ålborg vill sälja ut för att säkra klubbens ekonomi är dyr, men skulle annars vara en perfekt lösning.

Inget guldlir

Att bara kämpa för att vinna meter för meter av mittfältet är inget guldlir. Speciellt inte en dag när kämpandet är förgäves därför att motståndarna såväl är mer resoluta som helt enkelt för dagen bättre fotbollsspelare.

Elfsborg spelade väldigt bra fotboll och vann välförtjänt även om Jonas Erikssons straffskänk fråntog Malmö sista möjligheten att komma ikapp. Jon Inge Höiland var starkast och i bäst balans under en sida-mot-sida-duell med Samuel Holmén. Något som han självklart inte skulle straffas för, men från Erikssons position såg det väl annorlunda ut. Jonas Eriksson svarade totalt sett för en bra domarinsats och avgjorde inte matchen.

Sjöhage höjdare

Joakim Sjöhage är en tonåring som visar att ungdomlig fräckhet i kombination med teknik och snabbhet är mer värt än den rutin som många tränare hävdar att åren måste bygga upp innan man blir en komplett allsvensk spelare.

Sjöhage avgjorde matchen. Synd bara att han inte fick sätta 1-0-målet själv. Prestationen med den bakvända tunneln på Olof Persson och det fräcka vänsterskottet som prickade stolpen och blev en målgivande passning till Hasse Berggren var matchens höjdpunkt.

Resursslöseri

Svensson-Svensson är på ingång och man kan fundera över hur Elfsborg ska ändra på sitt vinnande lag för att få in Anders och Mathias. Anders Svensson måste givetvis beredas plats, han kommer att vara en jättestjärna i allsvenskan, men slår Mathias ut Hasse Berggren?

Knappast.

Ska Sjöhage bänkas för att ytterligare en stor stark ska in på topp?

Låter inte särskilt kul - men oavsett vem som Magnus Haglund väljer att plocka bort blir det någon sorts resursslöseri eftersom laget just nu fungerar så bra som just lag.

Afonso - spelade han?

Malmö fungerar inte.

Försvarsspelet, som var nyckeln förra året tillsammans med Afonsos sanslösa höstform, darrar.

Afonso var i går knappt med på planen. Ett ofarligt skott var allt han fick iväg. Och när dribblandet inte fungerar kan man undra varför han får vara kvar samtidigt som man vet att hur dålig han än är så har han kapacitet att plötsligt avgöra matchen på egen hand. En sån spelare är inte lätt att bygga ett lag runt.

Markus Rosenberg var bäste Malmöspelare i Borås. Han spelar en match till - hemma mot Häcken på måndag - innan han drar till Amsterdam. Sen får vi se vilka som ska jaga vidare för att försvara det himmelsblåa guldet.

Stefan Alfelt

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll