Allsvenskan i fotboll

Nu är Henke en i mängden

Sticker inte ut Superstjärnan Henrik Larsson blev snabbt en spelare i den allsvenska mängden. Mot Örgryte hade han svårt att få riktig bollkontakt och hade egentligen bara ett avslut. ”Han får inte de bollar han behöver”, säger Helsingborgs tränare Hans Eklund.
Sticker inte ut Superstjärnan Henrik Larsson blev snabbt en spelare i den allsvenska mängden. Mot Örgryte hade han svårt att få riktig bollkontakt och hade egentligen bara ett avslut. ”Han får inte de bollar han behöver”, säger Helsingborgs tränare Hans Eklund.

FOTBOLL

GÖTEBORG

Och så dog Henkeeffekten...

Det tog två matcher.

Jag är inte överraskad.

Henrik Larsson har lämnat världsscenen för att kämpa mot backande försvar och överdrivna förhoppningar.

En hysteriskt upphaussad hemmadebut med fullpackade läktare och noll poäng. En andramatch på bortaplan som sänkte snittet för allsvenskans näst sämsta publikdragare och en poäng. Ett felaktigt bortdömt mål. En bra nick efter hörna. En massa rätta löpningar utan att få boll. Nedflyttad till mittfältsplatsen han inte vill ha.

Superstjärnan Henke Larsson blev blixtsnabbt en i den allsvenska mängden.

Som sagt, jag är inte förvånad. Tvärtom hade jag väntat mig snudd på exakt den här utvecklingen. Därför, som jag skrivit flera gånger, att Henke Larssons unika förmåga är att göra bra lag bättre men inte att ensam lyfta ett mediokert lagspel till toppklass.

Dåliga passningar

Vid ett par tillfällen visade Henke mot Öis vad han kan tillföra HIF. När han fick bollen i steget och i hög fart direktpassade vidare till en lagkamrat. I såna lägen höjer han tempot och skärper anfallsspelet.

Men han hade i går också fler direkt dåliga passningar än jag vad jag minns att jag någonsin tidigare sett honom slå i en och samma match.

Med Helsingborgs oförmåga att få speed i bolltempot visade Öis, precis som Häcken gjorde, hur enkelt det är att locka HIF till ett omständligt anfallsspel och en huvudlös defensiv.

Örgryte kontrade enkelt och oorganiserat, men snabbt, och kom med boll i fart mot en utlämnad backlinje som fick oerhört svårt att välja om man skulle backa eller möta.

Endast Öis ineffektivitet hindrade det hittills segerlösa laget från att ta sin första vinst i årets allsvenska.

Överdrev dribblandet

Pigge Boyd Mwila överdrev dribblandet eller hastade bort sina lägen. Ola Toivonen blev aningen för långsam i de avgörande momenten. Inhoppande Jukka Sauso brände ett bra nickläge och fick iväg ett kanonskott som HIF-målvakten Daniel Andersson räddade.

Helsingborg skapade inte lika klara lägen och bjöds på målet av ett plötsligt övermodigt Öis som för några sekunder tappade koncentrationen i den i övrigt täta defensiva organisationen. Ett misstag som till slut iskallt utnyttjades av Gustaf Andersson som visade att han har kvar sin känsla för mål.

En poäng på två matcher mot bottenlag hade varit en besvikelse för HIF även utan hemvändaren Henke, men med honom är det snudd på katastrof. Inte ens hemma på Olympia hålls en Henkeeffekt vid liv om resultaten uteblir.

Publiken nöjer sig inte

Hausse är en lättflyktig företeelse som måste matas med de läckerbitar dess drömmar är uppbyggda av för att överleva. Publiken kommer inte att nöja sig med smarta löpningar för att fascineras hösten ut.

Häcken hade 4233 åskådare i snitt på sina hemmamatcher innan Helsingborg kom på besök och lockade 4133. På bortaplan höll alltså Henkeeffekten inte ens mer än en cupmatch. Sticker inte ut Superstjärnan Henrik Larsson blev snabbt en spelare i den allsvenska mängden. Mot Örgryte hade han svårt att få riktig bollkontakt och hade egentligen bara ett avslut. "Han får inte de bollar han behöver", säger Helsingborgs tränare Hans Eklund.Foto: Scanpix

Henke har spelat tre matcher sedan comebacken - får sällan bollen

Läs mer om matchen:

Stefan Alfelt

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll