Linderoth om sin kompis: Rooney är fantastisk

FOTBOLL

BREMEN

Sverige mot England.

Det är matchen som gör vänner till fiender.

Tobias Linderoth längtar till mötet med gamla klubbkompisen Wayne Rooney.

– Vi är minst lika bra, säger mittfältaren som tillfälligt ska klippa alla vänskapsband.

England är efter segrarna mot Paraguay och Trinidad och Tobago redan klart för åttondelsfinal i VM, medan Sverige – beroende på resultatet i matchen mellan T & T och Paraguay – helst ska ta en poäng. På tisdag, i Köln, väntar avgörandet.

Är det inför avgörandet läge att utnyttja gamla vänner, så att både Sverige och England går vidare? Det saknas åtminstone inte möjligheter. Fredrik Ljungberg, Rami Shaaban, Erik Edman, Anders Svensson, Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Marcus Allbäck, Niclas Alexandersson och Tobias Linderoth. Alla har de varit eller är lagkamrat med någon av spelarna i Svennis stjärngäng.

Linderoth och ”Alex” spelade för Everton när en 16-åring med tjurnacke sommaren 2002 klev in i omklädningsrummet. Just det, Wayne Rooney. Resten är, som det brukar heta, historia.

– Man såg direkt att det var en supertalang. Allt var naturligt för honom. Mitt starkaste minne av honom är när han skruvar in en boll mot Arsenal. Det var ett helt fantastiskt mål, säger Linderoth.

Han pratar om mötet på Goodison Park den 19 oktober 2002. Ställningen var 1–1 och matchuret visade 89.37 när Rooney slog till från 30 meter. David Seaman var chanslös, och en pojklagsspelare hade spräckt Arsenals förlustfria svit på 31 matcher.

Det var bara början. Rooney blev som 17-åring Englands yngste landslagsman genom tiderna. Nu är han i Tyskland för att skjuta VM-guldet till England.

– Det är en fantastisk spelare, fysisk, stark och snabb. Han hade allt redan då och har bara blivit bättre och bättre. Han har fått mer erfarenhet och blivit lugnare. Han har press på sig, men folk måste förstå att han har varit skadad under en längre period. Då är det inte bara att komma in och göra fantastiska resultat, säger Linderoth.

Hur skulle du beskriva honom som person?

– Rätt lugn och sansad, lite tillbakadragen.

Han har varit inblandad i en hel del skandaler...

– Då märkte jag ingenting. Bilden pressen har målat upp och den bild jag har av Wayne är helt annorlunda. Han var lugn och sansad. Vad som händer utanför banan vet jag ingenting om. Vi träffades dagligen i två år och känner varandra.

England är favoriter i gruppen. Känner ni någon rädsla?

– Definitivt inte. Vi kan vinna. De som inte förstår så mycket om fotboll tycker att England har ett bättre lag när de ser vilka klubbar spelarna spelar för, men lagmässigt är vi minst lika bra, säger Tobias Linderoth.

Stefan Holm