– Gör Freddie till lagkapten

FOTBOLL

Hasse Backe vill se Ljungberg ta över bindeln efter Mellberg

Foto: Hyllar ”Som tränare blir jag lugn när jag hör Ljungberg prata”, säger Backe.

Fredrik Ljungberg - ny svensk lagkapten?

Många imponeras av Arsenalproffset som ledare.

Som TV4:s fotbollsexpert Hasse Backe.

- I framtiden är Ljungberg en tänkbar lagkapten. Han var skarp, lugn och uttryckte sig mycket bra till media på presskonferensen, säger Hasse Backe.

Efter landskampen mot Trinidad/Tobago i lördags blev det tumult i det svenska omklädningsrummet där bland andra Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg var inblandade i en rejäl ordväxling.

I går var det presskonferens där Fredrik Ljungberg satt ensam som spelarrepresentant på podiet inför ett massivt pressuppbåd.

Frågorna haglade mot Ljungberg, både på svenska och engelska. Många spelare hade givetvis upplevt situationen som mycket pressande och arbetsam.

Men inte Ljungberg. Har gjorde en gedigen insats och imponerade som talesman för landslaget.

Nu nämns Ljungberg som en arvtagare eller ersättare till rollen som lagkapten.

Skarpt avslappnad

- Man tar givetvis inte ifrån Mellberg kaptensbindeln under VM eller så länge som han är kvar i landslaget. Men om rollen som lagkapten blir ledig är Fredrik Ljungberg en tänkbar lagkapten, säger Hasse Backe, TV4:s fotbollsexpert.

Backe var rejält imponerad av Ljungberg på den direktsända presskonferensen.

- Ja, verkligen. Han var avslappnad och på ett skarpt sätt förklarade det som hände i omklädningsrummet. Som tränare blir jag lugn när jag hör Ljungberg prata, säger Hasse Backe.

Backe tror att Ljungberg vuxit som ledare och talesman under tiden i Arsenal, där bevakning från media och fans är mycket intensiv.

-  Mediadrevet i Arsenal har självklart hjälpt Fredrik. Han har lärt sig hur man uttrycker sig och vuxit som människa och fotbollsspelare.

Föredöme på planen

Även på gräsytan tycker sig Backe se en perfekt lagkapten.

- Ja, han är en förebild med ett aktivt rörelsemönster och fylld av energi. Men sitt positiva kroppsspråk är han en injektion och löpviljan smittar av sig till lagkamraterna, säger han.

Läs också:

Tomas Ros