Bank: Allbäck

FOTBOLL

Samma diskussion som 2002 – låt Mackan spela

Foto: VM 2002 Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg diskuterar Marcus Allbäcks vara eller inte vara i åttondelsfinalen mot Senegal.

BREMEN

Fyra år senare, och samma diskussion:

- Ska vi ligga kvar, tycker ni?

- Med?

- Med Mackan?

Så gör vi.

Foto: FÖRSTAVALET Sportbladet Simon Bank föredrar Marcus Allbäck före Zlatan Ibrahimovic i morgondagens match mot Tyskland. "Det vore fjantigt att påstå att det är ett lätt och självklart val, för det är det inte", skriver Bank.

Det var varmt som i en bättre vedugn, Anders Svensson hade inte hunnit helikopterfinta och träffa stolpar och ha sig, och Henri Camara hade inte hunnit rulla in bollen förbi Magnus Hedman (som inte hade hunnit skilja sig, bli ihop, skilja sig, sjunga i tv och bli ihop igen).

Då som nu var det åttondelsfinal i VM, och det var Tommy Söderberg som inte villa byta ut en likblek Marcus Allbäck.

- Ibland blir jag ledsen, för han har det ju så jävla tufft, sa Tommy.

- Vi knäcker ju en spelare, sa han.

Fyra år senare kan jag sakna de där söderbergska känsloutbrotten, hans ärliga humanism - men frågan står kvar, envis som en norrländsk dvärgbjörk:

- Ska vi ligga kvar med Mackan?

Kan Zlatan spela på 80 procent?

Det är inte särskilt synd om Marcus Allbäck den här gången (det var det inte ens då), och det är inte synd om Zlatan Ibrahimovic heller. Det är en finalmatch som spelas på Allianz Arena i morgon, bästa valet spelar - sämsta valet sitter på bänken och gör sitt jobb.

Marcus Allbäck är mitt val.

Inte i vanliga fall, förstås. Zlatan är den ende svenske spelare jag skulle gå genom eld för och det är fortfarande så att Sveriges VM-succé till slut och sist ligger och vilar på hans långa, högra vrist.

Sverige tar ingen VM-medalj utan en Zlatan som lyfter laget med sin magi, men i morgon räcker det med att slå Tyskland.

Före matchen mot England skrev jag att det räckte rätt bra med en Allbäck som springer och skjuter bollen i mål. Samma sak gäller nu.

Det vore bara fjantigt att påstå att det är ett lätt och självklart val, för det är det inte. Inte om Zlatan är spelklar och sugen.

Om Ibra är hel och stark är han den förste jag skriver ner i min startelva i ett VM-slutspel. Tyskarna kan sin Zlatan, de minns hur han sänkte Bayern München två gånger om i Champions League. Schweinsteiger, Frings och Ballack var med båda gångerna.

Frings minns förstås hur Zlatan förnedrade honom ute på vänsterkanten, skar in mellan honom och Owen Hargreaves och sköt skottet som Ollie Kahn slog in och gav bort till Alex Del Piero. Zlatan var otroligt bra i den matchen.

Men nu" vi vet ju inte.

Kan Zlatan spela på hundra procent av sin förmåga? Eller åtminstone 80 procent?

Vi vet att Tyskland kommer att vräka på framåt och pressa för att vinna andra- och tredjebollar (vilket de gör bäst av alla i VM), vi vet att de kommer att springa som nyskilda riesenschnauzrar. Sverige kommer att få ännu mindre tid på sig att bygga spel, och om ni vill se en match med få svenska långbollar så ska ni nog välja en annan kanal i morgon.

Allbäck böjer inga

Den sortens match väntar jag mig, den sortens uppgifter.

Därför vill jag ha en anfallare som springer, som kan göra det defensiva jobbet på Lahm och Frings (det är lättaste sättet att skära av Ballack), som kan fånga långbollar på ytorna bakom de tyska ytterbackarna, som kan göra ett mål på två chanser.

Marcus Allbäck kan allt det där. Han kan inte få bollen att böja tyska verb som Zlatan kan, men han kan kombinera med Henrik Larsson och springa hjärtat ur sig i 65 minuter. Kanske kan han också löpa diagonalt bakom Mertesacker, som Japans lille vänsterfot Keiji Tamada gjorde bakom Lucio i går.

Passar Zlatan att hoppa in

För att komma åt Torsten Frings räcker det att avvakta tills han tappar koncentrationen och blir övermodig, det händer minst ett par gånger per match. För att komma åt de tyska backarna heter nycklarna fart och växelspel.

Tyskland är inte något Brasilien, de är inget Argentina eller Italien heller. De kan möjligen vara ett England med publik i rygg och en modig manager.

Jo, jag tror att det kan passa ganska bra med Marcus Allbäck.

Inget i hela världen säger att det är matcher Zlatan behöver för att hitta toppformen (han har spelat 98 tävlingsmatcher på två år), det kan lika gärna vara bra att han får ett par dagars vila och träning till.

Jag tror att det kan passa Zlatan Ibrahimovic ganska bra att komma in mot trötta backar med en halvtimma kvar i morgon.

Om elva spelare arbetar hårt i en fungerande organisation så är Sverige bra nog för att ha en 50-50-chans mot Tyskland.

I en kvartsfinal, mot Argentina, krävs däremot mirakel.

Och mirakler, det är Zlatan Ibrahimovics avdelning.

Jag vill redan här be om ursäkt. En halvslö agnostiker ska förstås inte komma med hädelser och påstå att fotbollsspelare kan åstadkomma mirakler.

Det är det bara Gud som kan.

Eller förlåt, jag menar förstås Guus.

MEN I PLUSBETYGEN VINNER FORMSVAGA ZLATAN

Läs fler VM-nyheter:

Simon Bank