Elitläkare varnar: Det är en dålig uppladdning

Publicerad:
Uppdaterad:

Landslagets läkare Magnus Forssblad ser ingen större fara i att spelare i landslaget tatuerar sig dagen före match.

Hans kollegor håller inte med.

– Jag hade bestämt avrått. Om spelaren ändå tatuerat sig hade jag kollat spelaren extra noga på matchdagen, säger Per-Anders Abrahamsson, läkare och ordförande i Trellborgs FF.

Samtliga läkare som Sportbladet pratat med tar bestämt avstånd från att genomföra en tatuering dagen före match.

Till och med bland de som är mest entusiastiska till tatueringar avråder man från hårdare fysisk aktivitet efteråt.

– Det är absolut en fördel för läkningsprocessen att ta det lugnt några dagar, skriver professionelle tatueraren Peter Nyberg på www.swedishtattoo.com.

Onödig risk

Flera av svensk elitfotbolls klubbläkare blir mycket förvånade när de får höra talas om landslagsspelarnas besök i tatueringsstudion dagen före landskampen.

– Detta är ju en personlig grej men jag förstår inte varför de väljer dagen före landskamp. Självklart skulle jag avråda. Det är onödigt att utsätta sig för risker före viktiga matcher, säger Per-Anders Abrahamsson, ordförande i Trelleborgs FF, läkare och professor i urologi.

Om du hade fått reda på det efteråt, hade du avrått tränaren från att spela honom?

– Det tror jag inte. Däremot hade jag vidtagit åtgärder som att kontrollera magtemperaturen och kolla spelaren extra noga på matchdagen. Men under mina 30 år som läkare har jag tack och lov aldrig varit med om detta, säger Abrahamsson.

Flera av läkarna konstaterar att det finns risk att en nyligen tatuerad spelare presterar sämre.

Skyddsbarriär

– Spelaren kan få en inflammation. Man går igenom huden och punkterar den skyddsbarriär vi har. Då finns alltid en ökad risk för inflammation, även om den är låg, säger Björn Edshage, läkare i Örgryte.

– Risken är att man presterar sämre eftersom man kan ha ont och svårt att ta emot bollar. Får du en hård boll på området är det klart att det känns.

Men det kan även finnas en mental baksida.

– Jag hade rått spelaren till att vänta med tatueringen till dagen efter matchen. Det är förenat med en viss psykisk press.

– Man är säkert öm vid området och det är allmänt en ganska dålig uppladdning inför match, säger Harald Roos, läkare i Helsingborgs IF.

Robert Laul, Michael Wagner

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.