”Frågade om vi kan hjälpa till”

FOTBOLL

U21 laddar med besök i rehabiliteringshem

På onsdag träningsspelar Sveriges U21-landslag mot Rumänien.

Som uppladdning besökte laget på måndagen ett hem för kriminella ungdomar.

– Vi kommer köra en liten fotbollsträningsturnering, säger förbundskapten Tommy Söderberg till Sportbladet.

Det svenska U21-landslaget samlades på måndagen inför onsdagens träningslandskamp mot Rumänien på Stadsparksvallen i Jönköping. Lägret bedriver laget på Visingsö där en lite annorlunda aktivitet också planerats in.

Landslaget besökte på måndagen Stigbyskolan, ett behandlingshem för kriminella ungdomar mellan 16 och 20 år ”med allvarlig psykosocial problematik och pågående kriminalitet och missbruk”.

”Kan hjälpa varandra”

– Smålands fotbollsförbund och Jönköping Södra har aktiviteter där ute och det är genom dem vi fått den här kontakten. Så vi kommer att köra en liten fotbollsträningsturnering, säger förbundskapten Tommy Söderberg.

Vad är syftet med besöket?

– Det var ett önskemål från Smålands fotbollsförbund och Jönköping Södra. De frågade om vi kunde hjälpa till. Det har positiva erfarenheter av sådana här besök sedan tidigare och det är bra om vi kan hjälpa varandra. Det passade också bra eftersom dagens pass mer är återhämtningsträning.

Hur har spelarna reagerat?

– De tycker att det positivt att få se och lära. Det här är en del av samhället också och det är bra att man kan hjälpa till.

”Betyder väldigt mycket”

Tommy Söderberg säger sig inte se någon problematik i den intagnas kriminella bakgrund.

– Det insynen har vi inte riktigt men de är i en rehabiliteringsfas. En återanpassning. Det är också otroligt duktig personal som jobbar med de här killarna. Jag kan inte säga något om deras bakgrund men vet ju självklart att de är här på grund av att samhället bestämt att de ska vara här.

Söderberg betonar samtidigt värdet i att kunna hjälpa till.

– Jag har jobbat på gymnasieskola och vi hade killar som kom snett där i livet också. Det här tror jag känns väldigt positivt för oss alla, att kunna göra något. Effekten kan jag inte säga något om, det får de med erfarenhet. Men de frågade och sade att det skulle betyda väldigt mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM