”Italien mot Zlatans föräldralösa barn”

FOTBOLL

ZÜRICH/STOCKHOLM. ”Italien mot Zlatans föräldralösa barn.”

Lottningen till VM-kvalet väcker självklart reaktioner i Sverige och Italien.

– Sverige blir en tuff match för Italien, säger Italiens tidigare förbundskapten Antonio Conte enligt the Mirror.

Sverige fick vad många hävdade var värsta tänkbara lottning i playoffet till VM i Ryssland. Italien hemma den 10 november med avslutning på bortaplan den 13 november.

Italiens tidigare förbundskapten Antonio Conte, i dag manager för engelska klubblaget Chelsea, talar samtidigt om Sverige med respekt.

– Sverige blir en tuff match för Italien, säger Conte enligt the Mirror.

Minns tillbaka till 2004

I italiensk press är det dock inte några sänkta huvuden efter beskedet. Gazzetta dello Sport beskriver mötet som ”Italien mot Zlatans föräldralösa barn”.

Bland italienska reaktioner som Gazzettan också samlat ihop kan nämnas flera användare på Twitter som minns tillbaka till EM 2004 när Sverige och Danmark kryssade bort Italien från slutspelet genom att spela 2-2.

Så spelas playoffmatcherna till VM 00:16

”Viktigt med rätt dobbar”

Trots den tuffa lottningen visar bland annat målvakten John Alvbåge oväntat positiva känslor kring Sveriges chanser i mötet.

”Italien kan vi slå”, skriver Alvbåge på Twitter.

Pontus Farnerud minns samtidigt de oturliga scenerna i EM 2016 när Andreas Granqvist föll och Italien slog Sverige.

”Viktigt med rätt dobbar mot Italien så ingen halkar.. #vemfanhalkar #villhanstängamatchen”, skriver Farnerud.

Ingen bra lottning

Förre storspelaren Gabriele Oriali (världsmästare 1982), som är lagledare för det italienska landslaget säger till Sportbladet:

– Det var ingen bra lottning för min del. Sverige ett bra, starkt lag. Vi hoppas att vi får tillbaka fyra, fem av våra skadade spelare – Belotti, Verratti, De Rossi – de behövs mot Sverige.

Är ni inte stora favoriter trots allt?

– Absolut inte. Det finns ingen favorit i den här matchen. Det är 50-50 för vardera laget, säger Oriali.

FAKTA

DET HÄR ÄR VÅRT VM-HINDER – ITALIEN

Förbundskapten: Gian Piero Ventura, 69.

Fifa-ranking: 15.

Största stjärnorna: Gianluigi Buffon, Marco Verratti, Daniele De Rossi, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini.

Vägen till play off: En förlust i kvalet, borta mot Spanien med 0-3. Annars samlade Italien ihop 23 poäng. Men räckte bara till en andraplats med tanke på att Spanien spelade ihop 28 poäng. Den näst bästa - poängmässigt - tvåa och seedat i kvalet.

Tänkbar startelva: Gianluigi Buffon - Davide Zappacosta, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Matteo Darmian - Antonio Candreva, Daniele De Rossi, Marco Verratti, Lorenzo Insigne - Andrea Belotti, Ciro Immobile.

Kommentar: Det går inte kritisera Italien för att man kom tvåa efter Spanien i gruppen. Ventura har däremot fått ta emot kritik i hemlandet för att spelet inte har varit bra - det har funnits röster som menat att han ska bort innan ett eventuellt VM. Ventura har ändrat formation flera gånger och har även roterat en hel del när det gäller spelare. Det har han också fått kritik för. Italien har dock störts av skador under kvalet.

Historiskt sett brukar de alltid tråckla sig vidare, men laget är inte lika stjärnfyllt som de italienska landslagen förr i tiden.