Damerna i Bundesliga ryter ifrån mot straffet: ”Gjorda till åtlöje”

Fridolina Rolfö och Hanna Glas.
Fridolina Rolfö och Hanna Glas.

Det tyska fotbollsförbundet måste ta avstånd från att tränaren Heiko Vogels bestraffas med att träna damer, skriver Bundesligadamerna i ett öppet brev.

”Vi känner oss förolämpade, diskriminerade och gjorda till åtlöje”, skriver de i brevet som bland annat svenska Fridolina Rolfö och Hanna Glas återpublicerat på sociala medier.

Heiko Vogel, 45, är tränare för Borussia Mönchengladbachs U23-lag. I januari stängdes han av i två matcher efter osportsligt uppträdande gentemot en domare. Han skulle även böta 1 500 euro, omkring 15 000 kronor, men han fick även ett kontroversielltstraff – att träna ett dam- eller flicklag vid sex tillfällen. En bestraffning som mötts av skarp kritik.

”Att träna ska aldrig vara ett straff”

Nu ryter även damerna i Bundesliga ifrån.

I ett öppet brev till det tyska fotbollsförbundet skriver damspelarna i första- och andradivisionen av Bundesliga att det krävs en markering mot bestraffningen.

”Att få träna ett lag ska aldrig vara ett straff för en fotbollstränare, oavsett könet på spelarna”, skriver de och fortsätter: ”Men den här bedömningen är diskriminerande mot idrottskvinnor och speciellt inom fotbollen”.

Heiko Vogel.
Heiko Vogel.

”Förolämpade”

Som det största organet inom fotbollen i Tyskland måste förbundet ta ställning och vidta åtgärder, skriver damerna.

”Vi känner oss förolämpade, diskriminerade och gjorda till åtlöje”, avslutar de brevet.

Fridolina Rolfö spelar med VfL Wolfsburg och Hanna Glas med FC Bayern München. De båda svenskorna har publicerat brevet i sina händelser på Instagram.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.