Herrlandslaget i fotboll

Landskamp där ny virusvariant sprids: ”Skrämmande”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Delar av Danmark riskerar att bli ett nytt Wuhan.

En variant av coronaviruset har spridits från minkar till människor.

– Skrämmande. Jag håller mig undan så mycket som möjligt med min familj, säger FCK- och landslagsmålvakten Karl-Johan Johnsson.

I morgon möter Sverige Danmark i Köpenhamn. Men upptäckten av en ny variant av coronaviruset som spridits från danska minkar på norra Jylland till människor kastar en rejäl skugga över landskampen. 

– Jag är glad att jag bor på Själland i alla fall, säger Karl-Johan Johnsson vid en digital pressträff med svensk media under måndagskvällen. 

– Det är inte bra. Jag är väldigt lite utanför vår bubbla vi har med klubben. Min familj och jag vistas inte så mycket utanför huset ens. Vi går och handlar om man måste och då gör man det ensam.

Resande från Danmark stoppas

Spridningen av den nya coronavarianten bland människor har gjort att Storbritannien infört hårda regler som stoppar inresor från Danmark för icke-britter eller de som inte bor permanent på de brittiska öarna.

De britter eller permanent boende som återvänder efter att ha varit i Danmark måste sitta i karantän i 14 dagar och därför stoppas fem svenska utlandsproffs från engelska och skotska klubbar från att delta i landskampen.

– Jag håller mig undan så mycket som möjligt med min familj. Det är lite skrämmande att viruset kan mutera med alla minkar. Det är inte roligt att det är just i Danmark, säger Karl-Johan Johnsson.

– Vi får hoppas att de får bot på det här. 

Tre spelare har kallats in som ersättare för de fem stoppade brittiskbaserade spelarna – alla tre med klubbadress på Jylland: målvakten Jacob Rinne och mittfältaren Oscar Hiljemark från Ålborg och högerbacken Joel Andersson, Midtjylland.

Norra Jylland drabbat

Jens Cajuste, lagkamrat med Andersson hos danska mästarna Midtjylland säger:

– I Herning där jag bor har vi inte märkt det lika mycket som de som bor längre norrut. Klubben har hanterat det bra.

Läget är dock allvarligt.

– Värsta möjliga scenariot är att vi får en ny pandemi som startar här i Danmark, sa Kåre Mölbak vid SSI, Statens Serum Institut, under förra veckan. 

280 000 människor på norra Jylland får inte lämna sina hemkommuner, restaurangerna har stängts och kollektivtrafiken till och från kommunerna har ställts in.

Minkarna överlever?

Statsministern Mette Frederiksen beordrade att landets 15 miljoner minkar skulle avlivas inom tio dagar, men beslutet ser ut att bli verkningslöst eftersom det saknar både rättsligt och politiskt stöd.

Sebastian Larsson förklarar hur han gör för att klara av att resa iväg och spela landskamper under de här förutsättningarna.

– Jag har nog hittat en form av ”Stänga av-knapp”. Vi litar på alla som har hand om det här, vår bubbla och de restriktionerna vi lever under. Hade man fördjupat sig och funderat för mycket hade mycket fokus tagits från fotbollen, säger AIK-spelaren.

Till Expressen bekräftar Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att det skulle vara en ekonomisk smäll att ställa in vänskapsmatchen mot Danmark:

– När du ser hela fotbollens värdekedja är det klart att ekonomin är viktig. Vi som alla andra är beroende av intäkter för att kunna bedriva en verksamhet på den nivån vi gör, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Olsen: ”Bisarrt – ställ in landskampen”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Coronaviruset

Jacob Rinne

Oscar Hiljemark

Karl-Johan Johnsson

Jens Cajuste

Sebastian Larsson