”Jag har mått väldigt dåligt”

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-04-11

BORÅS. Aslak Fonn Witrys drömvolley gav Djurgården segern.

Nu berättar norrmannen om hur hälsoproblem stört honom i många år.

– Jag har mått väldigt dåligt, säger högerbacken.

Följ ämnen

I derbyt mot Hammarby var det något som inte riktigt stämde med Aslak Fonn Witry. Vi är vana vid att se norrmannen storma fram längs högerkanten och bjuda på farliga inspel och inlägg. Men mot Bajen var Witry märkligt passiv och tillbakadragen trots att Djurgården jagade mål.

Skälet?

Ett bekymmer som plågat honom under flera år. Norrmannen har helt enkelt väldigt ont i magen i samband med matcher och vilket i perioder fått rejält negativa konsekvenser för hans spel.

”Jag tappar kraft”

Trots att Witry är en allsvenskans mest löpstarka spelare har han alltså dragits med en tuff hälsoproblematik som tärt på hans fysik.

– Jag har mått dåligt i magen väldigt länge. Det har varit svårt att veta vad det beror på, säger högerbacken och fortsätter:

– Det har varit svårt att ge hundra procent. Jag mår väldigt dåligt efter matcherna men också i slutet av matcherna. Jag tappar kraft och har svårt att komma med i offensiven.

Vad har lösningen varit?

– Vi har förstått hur jag ska förbereda mig inför matcher nu, och förstå varför jag får så ont i magen. Att äta mindre gluten och laktos. Jag har varit lite osäker kring vad jag ska käka innan. Det har visat sig att min tarm inte klarar havregryn och liknande innan match.

Tackar Holmberg

När förstod du att det var ett stort problem?

– Jag har haft problem länge nu. Särskilt om höstsäsongerna. Vi har provat olika saker och nu har vi kanske hittat något som passar mig. Det känns jättefint och i dag hade jag inga problem.

I matchen mot Elfsborg fick förändringarna i kosten god effekt. Witry kände sig stark och fyllde på i straffområdet. Så när Nicklas Bärkroth kämpade sig fram till kortlinjen och chippade in ett inlägg mot den bortre stolpen var högerbacken på plats och dunkade vackert in 1–0 på volley ur en snäv vinkel.

– Det är inte lätt att sätta bollen därifrån. Men jag ska vara där och tränar mycket på det så det var skönt att det funkade i match. Jag ropade på Kalle (Holmberg) och utan hans rörelse så får jag inte jag ytan till att sätta bollen. Att jag gjorde mål är mycket hans förtjänst.

Djurgården kontrollerade allt

I den andra halvleken kontrollerade Djurgården – som gick ner på 5–3–2 – fullständigt matchen efter att Edward Chilufya kontrat in 2–0.

– Det var jätteskönt eftersom vi inte tränat så mycket på fembackslinje. Jesper Löfgren kom in med sin rutin och sin spetskompetens i huvud- och duellspel. Vi var jättetrygga och fick bra kontroll i den andra halvleken.

Hur bra är Djurgården i år?

– Vi ska vara med där uppe. Sedan får vi se hur långt det räcker!