Träningsmatchen kan avgöra Sveriges VM-öde

Foto: TT
FOTBOLL

Segern mot Frankrike gav Sverige ett jättelyft på världsrankningen.

Men träningslandskampen mot Norge är viktigare än vad många har förstått.

– Jag har ingen koll på sånt där om jag ska vara ärlig, säger John Guidetti.

Vägen mot VM i Ryssland 2018 ligger plötsligt öppen efter skrällsegern mot Frankrike i fredags.

Blågult toppar VM-kvalgruppen och en seger mot Bulgarien i nästa match, den 31 augusti – samtidigt som Nederländerna förlorar mot Frankrike på bortaplan – gör att Sverige har ett järngrepp om åtminstone playoff-platsen och faktiskt en rimlig chans på förstaplatsen.

På tisdagen väntar en träningslandskamp mot Lars Lagerbäcks Norge och Janne Andersson har valt att låta fyra spelare från startelvan mot Frankrike lämna landslagstruppen.

Under helgen har landslaget haft en extra träningsfri dag. Skrällen mot Frankrike firades med en festnatt på Riksarkivet i Stockholm och även på lördagskvällen var ett flertal spelare ute och roade sig.

– När det blev som det blev mot Frankrike så kändes det bra att kunna göra något utanför planen tillsammans som grupp. Det är viktigt att njuta också. Man får välja sina tillfällen och i fredags var ett bra tillfälle, säger Sebastian Larsson.

Viktiga poäng på spel

Så, är matchen mot Norge betydelselös?

Nej – för tusan.

Siffror visar att en seger mot våra grannar kan avgöra mycket i Sveriges jakt på VM.

Det är nämligen synnerligen tajt i världsrankningen bland de nio grupptvåorna, OM Blågult blir en av dem, och vill bli toppseedat (bland de fyra bästa).

– Jag har ingen koll på sånt där om jag ska vara ärlig, säger John Guidetti.

– Men vi vill så klart vinna matchen och hålla den fina trenden vid liv.

Hur har det varit att ladda om inför Norge-matchen?

– Jag har inte tänkt så mycket på den matchen faktiskt. Men det är så klart alltid kul att spela för landslaget, säger Guidetti.

FAKTA

FIFA-RANKNINGEN

GRUPPTVÅORNA INFÖR VM-KVALET SENASTE VECKAN:

Portugal – 1 267
Italien – 1 193
Slovakien – 883
Island – 877
———————————
Irland – 854
Nordirland – 837
Sverige – 793
Grekland – 726
Montenegro – 647

I och med segern leder Sverige nu sin kvalgrupp, MEN OM VI FÖRUTSER att Blågult blir tvåa i gruppen är Sveriges poäng dessa vid seger, oavgjort eller förlust mot Norge.

SVERIGES POÄNG VID SEGER MOT NORGE: 958

SVERIGES POÄNG VID OAVGJORT MOT NORGE: 933

SVERIGES POÄNG VID FÖRLUST MOT NORGE: 920

GRUPPTVÅOR EFTER HELGENS VM-KVAL OCH VID SEGER MOT NORGE:

Italien – 1 059
Portugal – 1 103
Sverige – 958
Island – 927
———————————
Slovakien – 917
Irland – 816
Nordirland – 807
Grekland – 716
Montenegro – 643

En förlust mot Norge innebär att Sverige trillar ned på fjärde och sista seedningsplats eftersom Island passerar och Slovakien på femteplats plötsligt bara är tre rankningspoäng efter.

GRUPPTVÅOR EFTER VM-KVALEN OCH VID FÖRLUST MOT NORGE:

Italien – 1 059
Portugal – 1 103
Island – 927
Sverige – 920
———————————
Slovakien – 917
Irland – 816
Nordirland – 807
Grekland – 716
Montenegro – 643

Nästa världsrankning redovisas den 6 juli.

SÅ SPELAS VM-KVALET I EUROPA: De nio gruppsegrarna i Europas VM-kval går direkt till mäster­skapet. De åtta bästa grupp­tvåorna paras ihop till playoff (de fyra med högst världsrankning är seedade) om ­ytterligare fyra platser. Värd­nationen Ryssland är direkt­kvalificerad.

Källa: fifa.com

”Inte jätteviktig”

Mikael Lustig fick ledigt av förbundskapten Janne Andersson. Det gör att Emil Krafth ser ut att starta mot Norge.

– Det är många som är lite slitna efter matchen mot Frankrike, behöver vila. Det är ingen tävlingsmatch mot Norge, det är inte jätteviktigt. Då har han (Janne) sagt att han matchar så att alla får speltid, säger Krafth.

Har du koll på rankningen?

– Nej. Men vi går alltid in för att vinna, vilka som än spelar. Mot Portugal hade vi inte en riktig A-laguppställning, men vi går alltid för att vinna, vi ser möjligheter i matchen.

Sverige är just 34:a i världen med 793 rankningspoäng och segern mot EM-finalisten Frankrike var en ren jackpot. I Fifas komplicerade uträkning innebär det en klättring på världsrankningen och upp på 920 rankningspoäng.

Kan bli seedat

En siffra som gör att fyra bättre rankade nationer (Slovakien, Island, Irland, Nordirland) – som dessutom är grupptvåor just nu – passeras i världsrankningen.

Och en seger mot Norge skulle höja Blågults siffra till 958, befästa platsen som seedat i ett eventuellt VM-playoff och få en enklare väg mot mästerskapet i Ryssland. E

– Jag antar att ledningen har koll på det där med rankningspoäng, säger Sebastian Larsson.

Ni spelare då?

– Man vet ju att det alltid står rankningspoäng på spel. Men det är lite luddigt hur de där systemet fungerar. Jag kan inte påstå att jag har någon vidare koll på det.

Ser ni Norge-matchen som en viktig match?

– Självklart är den inte lika viktig som Frankrike-matchen, jag ska inte stå här och ljuga. Men det är en match som vi vill vinna, säger Sebastian Larsson.