Träningsmatchen kan avgöra Sveriges VM-öde

Av: Andreas Käck, Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Segern mot Frankrike gav Sverige ett jättelyft på världsrankningen.

Men träningslandskampen mot Norge är viktigare än vad många har förstått.

– Jag har ingen koll på sånt där om jag ska vara ärlig, säger John Guidetti.

Vägen mot VM i Ryssland 2018 ligger plötsligt öppen efter skrällsegern mot Frankrike i fredags.

Blågult toppar VM-kvalgruppen och en seger mot Bulgarien i nästa match, den 31 augusti – samtidigt som Nederländerna förlorar mot Frankrike på bortaplan – gör att Sverige har ett järngrepp om åtminstone playoff-platsen och faktiskt en rimlig chans på förstaplatsen.

På tisdagen väntar en träningslandskamp mot Lars Lagerbäcks Norge och Janne Andersson har valt att låta fyra spelare från startelvan mot Frankrike lämna landslagstruppen.

Under helgen har landslaget haft en extra träningsfri dag. Skrällen mot Frankrike firades med en festnatt på Riksarkivet i Stockholm och även på lördagskvällen var ett flertal spelare ute och roade sig.

– När det blev som det blev mot Frankrike så kändes det bra att kunna göra något utanför planen tillsammans som grupp. Det är viktigt att njuta också. Man får välja sina tillfällen och i fredags var ett bra tillfälle, säger Sebastian Larsson.

Viktiga poäng på spel

Så, är matchen mot Norge betydelselös?

Nej – för tusan.

Siffror visar att en seger mot våra grannar kan avgöra mycket i Sveriges jakt på VM.

Det är nämligen synnerligen tajt i världsrankningen bland de nio grupptvåorna, OM Blågult blir en av dem, och vill bli toppseedat (bland de fyra bästa).

– Jag har ingen koll på sånt där om jag ska vara ärlig, säger John Guidetti.

– Men vi vill så klart vinna matchen och hålla den fina trenden vid liv.

Hur har det varit att ladda om inför Norge-matchen?

– Jag har inte tänkt så mycket på den matchen faktiskt. Men det är så klart alltid kul att spela för landslaget, säger Guidetti.

”Inte jätteviktig”

Mikael Lustig fick ledigt av förbundskapten Janne Andersson. Det gör att Emil Krafth ser ut att starta mot Norge.

– Det är många som är lite slitna efter matchen mot Frankrike, behöver vila. Det är ingen tävlingsmatch mot Norge, det är inte jätteviktigt. Då har han (Janne) sagt att han matchar så att alla får speltid, säger Krafth.

Har du koll på rankningen?

– Nej. Men vi går alltid in för att vinna, vilka som än spelar. Mot Portugal hade vi inte en riktig A-laguppställning, men vi går alltid för att vinna, vi ser möjligheter i matchen.

Sverige är just 34:a i världen med 793 rankningspoäng och segern mot EM-finalisten Frankrike var en ren jackpot. I Fifas komplicerade uträkning innebär det en klättring på världsrankningen och upp på 920 rankningspoäng.

Kan bli seedat

En siffra som gör att fyra bättre rankade nationer (Slovakien, Island, Irland, Nordirland) – som dessutom är grupptvåor just nu – passeras i världsrankningen.

Och en seger mot Norge skulle höja Blågults siffra till 958, befästa platsen som seedat i ett eventuellt VM-playoff och få en enklare väg mot mästerskapet i Ryssland. E

– Jag antar att ledningen har koll på det där med rankningspoäng, säger Sebastian Larsson.

Ni spelare då?

– Man vet ju att det alltid står rankningspoäng på spel. Men det är lite luddigt hur de där systemet fungerar. Jag kan inte påstå att jag har någon vidare koll på det.

Ser ni Norge-matchen som en viktig match?

– Självklart är den inte lika viktig som Frankrike-matchen, jag ska inte stå här och ljuga. Men det är en match som vi vill vinna, säger Sebastian Larsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE