Kritik mot Lagerbäck: Bara massa långbollar

avMartin Tolén

FOTBOLL

Kritiken mot Norge var stor i går.

Och internt riktades kritiken mot Lars Lagerbäcks taktik.

– Vi spelade efter Nordirlands styrkor med massa långbollar utan adress, säger anfallsstjärnan Joshua King.

Foto: PAUL FAITH / AFP
Foto: Peter Morrison / TT / NTB Scanpix

Lars Lagerbäcks debutmatch som norsk förbundskapten blev ingen succé.

Norge var chanslöst och föll med 2–0 borta mot Nordirland.

– Det är rent ut sagt pinsamt, svagt och eländigt. Vi förlorar välförtjänt. Om Nordirland har sex växlar så spelade de på tredje i dag. Vi ser bättre ut i andra halvlek, men det beror på oss att de låter oss göra det. De besväras knappt att jobba hem, kritiserade NRK-experten Bernt Hulsker efteråt.

”Bara massa långbollar”

Och när de norska spelarna mötte media i natt riktades kritiken mot Lagerbäcks taktik.

Anfallsstjärnan Joshua King, till vardags i Premier League-klubben Bournemouth och tidigare Manchester United, ogillade alla långbollar.

– Vi spelade bara efter Nordirlands styrkor med en massa långbollar. Vi slår alltför många icke-nödvändiga bollar utan adress – precis vad Nordirlands försvar är bra på. Det fanns så mycket utrymme så vi borde ha försökt spela, säger King enligt VG.

Men trots utrymmet till att spela var ordern längre bollar, enligt King.

– Planen var att slå långt. Men problemet var att vi slog långbollar utan adress. När vi slår långbollar på Andreas Söderlund är det bra, men inte mot de minsta spelarna på planen – då blir det fel. Vi var helt enkelt inte bra nog och gjorde fel val med bollen.

Svaret: ”Inte meningen”

68-årige Lars Lagerbäck själv köpte inte helt kritiken mot långbollarna efteråt.

– Jag tycker ändå killarna gjort det bra i veckan. Vi ska försöka hitta en variation. Sedan stänger de oss bra med sina tre spelare. Då blir vi passiva. Det var inte meningen att det skulle bli så många långbollar, sa Lagerbäck i går.