”Häcken har gjort en jättefin resa...”

Därför nobbade Källström första elitklubben

Foto: Bildbyrån

avPetra Thorén, Stefan Holm

FOTBOLL

Att återvända till Häcken var aldrig aktuellt för Kim Källström.

För 34-åringen fanns bara ett alternativ.

– Skulle jag till Sverige var det Djurgården som gällde, säger han till Sportbladet inför mötet med Hisingen-klubben.

Kim Källström var bara 16 år när han 1999 kastades in i hetluften och hjälpte Häcken att nå allsvenskan. Han blev snabbt en av lagets viktigaste spelare och utsågs säsongen därpå till Årets nykomling.

2002 gick han vidare till Djurgården, som blev en språngbräda till SM-guld, landslag och proffsspel i Europa.

”Jättefin tid i Häcken”

De gnistrande minnesbilderna låg i vågskålen när han i slutet av januari bröt kontraktet med Grasshoppers och bestämde sig för att återvända till Sverige.

Foto: BILDBYRÅN
De prisades under Fotbollsgalan 2000. Från vänster: Sara Larsson (Årets genombrott), Stefan Selakovic (Årets forward), Magnus Källander (Årets mål), Michael Svensson (Årets back), Anders Svensson (Årets mittfältare och Folkets lirare), Magnus Hedman (Guldbollen), Kim Källström (Årets nykomling), Håkan Svensson (Årets målvakt) och Tina Nordlund (Diamantbollen).

När Källström var i kontakt med Häcken var det för att diskutera sitt engagemang i Gothia Cup med Dennis Andersson.

– Jag hade en jättefin tid och fick min utbildning i Häcken, men det var ändå i Djurgården min karriär tog fart. Det var en annan hajp kring Djurgården och en stor supporterskara. Stockholm och Djurgården lockade, säger Kim Källström.

Det skrevs spaltmil om mittfältaren inför den allsvenska återkomsten, men efteråt handlade rubrikerna om en 22-åring från Ghana. Kingsley Sarfo både gjorda målen när nykomlingen Sirius vann med 2–0 på Tele2 Arena.

– Även om vi förlorade såg alla att Djurgården fajtades, att vi gjorde vad vi kunde. Vi spelar tillräckligt bra för att vinna matchen, men av olika anledningar räckte det inte till, säger Kim Källström.

Det är inte utan revanschlusta han under söndagen springer in på det han minns som Rambergsvallen för att möta Häcken.

– Det tycker vi är skitskoj. Sedan kan vi tycka att det är tråkigt att han pekade ut Djurgården så tydligt. Vi hade en överenskommelse med honom som löd att han skulle höra av sig om vi var aktuella. Vi låg inte på och ringde honom varje dag för att få till det. Om han kommit till oss hade det var jätteroligt, men det är som det är. Bara vi vinner så är han grymt välkommen, säger Sonny Karlsson, Häckens sportchef.

Hur tror du att han kommer att tas emot av era fans?

– De är nog stolta över att han har gått den här vägen.

Kommer han att hyllas på något sätt?

– Nej, det finns ingen anledning. De som vill får ge honom en varm applåd, säger Sonny Karlsson.

Kim Källström skrattar när han får höra att han är hjärligt välkommen till Bravida Arena – förutsatt att Djurgården förlorar.

– Ja, Häcken behöver ju också poäng. Vi kanske, skämtar han, får dela på poängen så att alla blir nöjda och glada. Visst blir det lite speciellt att komma hem, men det var också speciellt att komma ut på Tele2 med det tifo som var. Det är länge sedan jag lämnade Häcken och jag är inte så sentimental. Det ska mest bli kul, och det är hela grejen med att jag kom hem. Det är mycket press men jag tar det för vad det är och försöker göra mitt bästa. Det blir ett spännande år och vi får se vad det räcker till. Kvaliteten på allsvenskan har gått upp enormt sedan jag var här senast.

”Jättefin resa”

Kim Källström är inte minst imponerad av Häckens förvandling.

– Häcken har gjort ett fantastiskt jobb och byggt upp föreningen under de senaste tio åren. När jag var där var det en pytteförening. Nu är det, jag ska inte säga maktfaktor men en stabil allsvensk toppförening. Vilken skillnad! Helt plötsligt har klubben en träningsanläggning som faktiskt är en träningsanläggning och en arena som faktiskt är en arena. De har gjort en jättefin resa, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM