”Det är att direkt förolämpa Zlatan”

Zlatan dras in i nya Bendtner-hysterin

FOTBOLL

Efter två mål på två matcher för Rosenborg råder det Bendtner-feber i såväl Norge som Danmark.

Allra mest udda i hysterin är förmodligen den pseudodebatt som uppstått om dansken kan jämföras med Manchester Uniteds Zlatan Ibrahimovic.

”Det är en förolämpning mot svensken”, skriver Dagbladets krönikör Morten Pedersen.

Det är plötsligt härligt att vara Nicklas Bendtner igen. Den utskällde danske anfallaren, som egentligen inte gjort en enda lyckad säsong sedan han lämnade Arsenal 2014, har inlett sin sejour i norska Rosenborg med två mål på de två första ligamatcherna.

”Är härligt att vara Bendtner”

29-åringen följde upp fullträffen i debuten mot Odd med en ny nätkänning när han på onsdagen hoppade in i 2-0-segern mot Sandefjord.

– Vi satsar på att ta titeln. Jag vill gärna spela Champions League med Rosenborg så vi har en spännande säsong framför oss, sa Bendtner efter matchen.

Är det härligt att vara Bendtner i Norge?

– Det är härligt att vara Bendtner överallt.

Trots att det bara spelats två matcher av det norska mästerskapet har den namnkunnige anfallarens intåg skapat hysteri. Alla sporttidningar i såväl Norge som i anfallarens hemland Danmark skriver flitigt om varje steg Bendtner tar – så till den grad att huvudpersonen själv redan börjat tröttna.

Efter att NRK överskridit en överenskommelse om att bara ställa två frågor till dansken efter onsdagens match lämnade Bendtner den mixade zonen i protest.

– Pådraget är väldigt stort och det har det varit ända sedan han kom hit. Det är tv, radio, tidningar, veckoblad och magasin som skickar intervjuförfrågningar. Det är 20-30 tunga medier som har frågat, huvudsakligen norska men också en del danska och faktiskt även svenska. Det är speciellt, säger Rosenborgs presschef Harald Pedersen till Dagbladet.

Nu utreder RBK hur de kan minska mediatrycket på anfallaren.

– Nicklas är positiv till att vara med på en del saker men är själv överraskad över hur stort mediatrycket är här i Norge. Han är inte van vid att ställa upp så ofta. I andra klubbar där han varit i England, Italien och Tyskland har det funnits många andra stjärnor och en mer reglerad mediahantering.

”Zlatan spelar i ett annat solsystem”

Tills Rosenborg kommit fram till hur de ska göra får Nicklas Bendtner vänja sig vid att läsa sitt namn i tidningarna. För hysterin har nu nått sådana höjder att ALLT kring dansken diskuteras.

Dagbladets krönikör Morten Pedersen ägnar till exempel en hel krönika efter onsdagens match till att kritisera fotbollsexperten Joacim Jonsson (en gång spelare i Gif Sundsvall). Detta sedan svensken kommenterat det faktum att Bendtner fick inleda mötet med Sandefjord på bänken med orden: ”I elitseriesammanhang är det som att bänka Zlatan”.

”Det är en direkt förolämpning från en svensk till en annan”, skriver Pedersen om Jonssons kommentar och avslutar sin krönika med:

”Låt Zlatan vara i fred. Han spelar i ett annat solsystem”.

ARTIKELN HANDLAR OM