Joel Asoro: ”Aldrig varit rädd för press”

Joel Asoro har vänt hem till Sverige efter en lång sejour utomlands.

Men anfallaren är bara 21 år – och han bär stora ambitioner.

– Jag vill bli jättestor alltså. Det ska jag inte sitta här och ljuga om, säger Djurgårdens nyförvärv till Sportbladet.

För två veckor sedan slog Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till med en värvningsbomb. Joel Asoro var klar för Stockholmsklubben på ett fyraårskontrakt, köpt från Swansea.

21-åringen kommer senast från ett lån hos italienska Genoa – där han inte fick någon speltid. Dessförinnan har Joel Asoro varit på en lånesejour i holländska Groningen. Men det är ingen svensk 21-åring med krossade drömmar som vänder hem till Sverige – snarare tvärtom.

– Jag vill bli jättestor alltså. Det ska jag inte sitta här och ljuga om. Men det kan jag inte säga att jag ska bli imorgon eller om två år, det handlar om att jag måste ta dag för dag för att kunna komma närmare mina mål, säger Joel Asoro till Sportbladet.

Din agent Nina Wenneström berättade att du kommer som en viktig spelare till Djurgården – hur ser du på förväntningarna på dig och laget?

– Jag har aldrig varit rädd för press. Det handlar inte om det. Man förbereder sig, man tar det som det kommer. Man måste sluta tänka på så mycket saker och i stället göra dem. Det är för mycket snack, det gäller bara att göra det på planen.

Lärt sig lyssna

Hur ser du på förväntningarna på dig och laget då?

– Det ska ju gå bra för Djurgården, det är förväntningarna. Om folk undrar vad man ska förvänta sig av mig? Då tänker jag bara att det ska gå bra för Djurgården. Sen är det klart att jag vill komma igång igen. Men jag kan inte säga att det ska gå snabbt. Det får komma när det kommer.

När är du redo för match?

– När de (Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf) tycker det. Man kan ju säga hit och dit, men det är när de säger att Joel är redo som jag är redo.

Men hur känner du över formen?

– Det är klart att man hade velat spela lite. Om det är tio eller femton minuter spelar ingen roll. Bara för att känna på det.

Joel Asoro lämnade Sverige och Brommapojkarna 2016 – som 16-åring. Vad han har lärt sig under åren? Att öppna öronen.

– Att lyssna. Det kan vara bland det mest underskattade i hela världen.

Menar du att lyssna till tränare då?

– Allmänt bara. Att du tar in saker. Det behöver inte vara tränare utan kan vara spelare också. Att du förstår också, och inte bara säger ”ja, ja”. Det är nog det som är det viktigaste.

”Jag har ju drömmar”

Har du lyssnat då?

– Ja, ja. Det har inte varit problem utomlands med att jag inte lyssnar. Det är bara att jag inte har mått bra bara. Det är bara det.

Vad är det för spelare som vänder hem till Sverige?

– Det är det intressanta. Det är många som undrar det. Men det får ni nog se. Folk har glömt bort att jag är forward egentligen. Det är där min position är. Sen får man anpassa sig efter matcherna.

Hur många mål kan du göra i år?

– Jag har ju drömmar. Men drömmar kommer inte förrän man gjort första målet. Så jag kan nog svara på det efter jag har gjort två eller tre mål. Man vill alltid ha det första målet, det är det som är det svåraste att göra egentligen. Men jag kan säga att jag kommer göra allt för att jag ska vara där i alla fall.

God kontakt med sportchefen

När affären officiellt presenterades på Djurgårdens hemsida så var Joel Asoro tydlig med att det bara fanns ett lag i Sverige som han skulle hem till.

– Jag sa att om jag ska flytta tillbaka till Sverige är Djurgården den förening som ligger närmast hjärtat så det blev ett självklart val, sa han till klubbens hemsida då.

Men hur kommer det sig att det är just Djurgården som ligger närmast hjärtat? Tack vare en viss sportchef.

– Jag och Bosse har haft kontakt sedan jag var 14–15 år. Han har snackat med mig om att jag ska komma till Djurgården för länge sedan, när jag var liten. Men då har det varit lite... ”äh jag vet inte”, säger Joel Asoro och fortsätter.

– Vi har haft kontakt där och han har alltid frågat ”vad gör du?”, ”hur mår du?” och sådana saker. Han har alltid sagt att det finns en plats för mig i Djurgården. Det känns som att det är en familj som jag kommer till.

Efter att han blev klar för Djurgården dök ett Facebook-inlägg skrivet av Joel Asoro för tio år sedan. I inlägget skrev anfallaren provokationer mot Djurgården. Själv menar han att det hela blev uppförstorat.

– Folk måste förstå att en 11-åring tänker inte. Jag har inte ens tänkt på det för att det är snart elva år sedan. Jag förstår inte varför man ska ta upp något som man gjorde när man var elva år gammal, säger Joel Asoro och fortsätter.

– Du tänker inte vid den ålder, du går i trean eller fyran. Sen självklart folk kanske blir upprörda, men då får man tänka att jag var ju ung. Man kan inte sitta och anmärka på en 11-åring, om jag får säga så.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.