Nej, Göteborg la inte ner sin elitsatsning

Efter ”barnrumpa” – Sportbladets krönikör intervjuar Bronsman

Nej, styrelsen la aldrig ner Göteborg FC:s elitsatsning.

De hade inte rätt till det.

– Det var absolut inte meningen att sätta någon i klistret, säger ordförande Peter Bronsman.

Jag ska inte låtsas vara opartisk.

Det är sjukt, inget mindre, bara sjukt, skrev jag när Göteborg FC i tisdags aviserade att de avbryter elitsatsningen. När föreningen på nyårsafton meddelade att laget fortsätter, om än i annan kostym, kallade jag Peter Bronsmans hantering idiotisk.

Mannen som gjort sig en förmögenhet på Kopparbergs cider är på samma gång storsponsor och ordförande. Sedan 2003 har han skjutit till över 100 miljoner kronor till klubbkassan och i gengäld fått in bryggeriets namn i emblemet. I mellandagarna utsågs han till mäktigast i Idrottsgöteborg 2020 och sa i intervjun med GP att SM-guldet bara var ett delmål. En dag senare tycktes allt över. Västsverige stod utan topplag i damfotboll.

Han borde inte dricka sin egen cider, sa jag i en av alla tv-sändningar. Den är inte för barnrumpor.

”Trodde det skulle ta tre år”

Jag chansar ändå på att messa honom. Medger att mina roller som tyckande krönikör och objektiv reporter krockar. Men om han övertalar mig att alla turer varit nödvändiga borde det kunna omvända andra som varit kritiska.

Peter ringer.

Presenterar sig artigt med efternamn.

Han inleder med en resa från 2003 till i dag, hur han tidigt fick med sig lokalpolitikerna, om vikten av att ge distriktets småflickor nya förebilder, att stärka gemenskapen, att höja standarden. Han pratar om CL-spelet 2011 och den skenande utvecklingen nere på kontinenten. Den forne seglaren återkommer ofta till ordet akterseglad.

– Åren har ramlat på. Efter att vi vann SM-guld skulle vi titta på vad som skulle göras. Jag var optimistisk och trodde att det skulle ta tre år. Det tog sjutton. Det är inte lätt.

– Men man får aldrig tro att man är bäst själv, då går allt åt skogen. Det har hänt så jäkla mycket ute i Europa och nu måste vi samarbeta med en herrklubb för att inte bli akterseglade. Hade vårt lag haft samma förutsättningar som Bayern München eller Manchester City så hade vi slagit dem, det är min tes, men varför ska vi bygga en träningsanläggning när det redan finns? Det vore egoistiskt tänkt.

Så långt inget sensationellt. Den senaste veckan har han gett intervjuer i alla större medier och upprepat orden ”rättvisa” och ”för tjejernas skull”.

Jag påpekar att nyheten inte har landat så.

”Ska inte skylla på något, men...”

Spelarna har tvärtom känt sig orättvist behandlade. Allihop blev i praktiken arbetslösa på ett bräde och nödgades överväga att sälja lägenheter och flytta om de inte ville spela i division tre. Landslagsstjärnorna Jennifer Falk, Elin Rubensson, Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg vädrade sin sorg och besvikelse. Lotta Schelin, Zecira Musovic och Hedvig Lindahl kritiserade ledningen. Står damfotbollen på så tunn is – räcker det med så lite för att lägga ner de svenska mästarna?

Kan vi börja med Johanna Rytting Kaneryd? Ni presenterade henne från Rosengård 14 december, tre dagar innan ni beslutade om att lägga ner.

– Ja, man kan inte avbryta en pågående värvning. Vi kan inte svika tjejerna.

När ni värvade henne, hade du då insikten att ni skulle lägga ner?

– Vi skrev på då, men började värvningen lång tid innan det.

Men när ni publicerade saken på hemsidan, visste du då att ni skulle lägga ner?

– Vi ska inte lägga ner.

Men ni skrev på hemsidan att KGFC avbryter elitsatsningen?

– Ja, för att det är dags för någon annan att ta över. Läser man allt så står det.

Uppfattade du det som att alla spelare förstod att laget inte skulle läggas ner?

– Ja, men man ska ge samma information till alla samtidigt så det är lite svårt. Jag ska inte skylla på något, men man får inte mötas i och med coronan, så man måste mötas på telefon. Då blir det annorlunda med informationen. Jag förstår att det är svårt, men bara under 48 timmar i så fall.

48 timmar är mycket för Elin Rubensson som fått barn och inte vet om hon kan bo kvar i Göteborg om hon vill spela vidare.

– Ja, men vi hade dialogen med många spelare. Andemeningen var att vi ska förbättra för dem.

”Man läser inte hela boken”

Är du helt övertygad om att alla tagit det så?

– Ja. Hundra procent. Eller man kan inte veta hundra procent, men min största tro är självfallet det. Vi måste gå in i en riktig stor förening med alla fördelar som det ger. Andemeningen är att vi ska utveckla oss och inte nerveckla oss. Vi vill spelarnas bästa, inte bara de nuvarande utan de kommande.

All er kommunikation sa att ni skulle lägga ner.

– Ja, men slash starta upp för att ge bättre förutsättningar.

Tyckte du att ni kommunicerade det bra?

– Jag tycker det. Jag tycker att vi kommunicerade rätt och alla jag pratat med tycker också så. Men jag har gjort så många intervjuer så det har säkert blivit något hack i kurvan. Det finns journalister som vill skada och vill läsa in det värsta, det finns ett jäkla mediaflöde, jag begriper det.

Borde ni inte sagt att nu lyfter vi, nu siktar vi högre och legat lågt med lägga ner-biten?

– Jag har inte pressmeddelandet här, men alla kan hitta någon mening eller ett stycke någonstans. Man läser inte hela boken. Vi skrev att det var en utökad elitsatsning för damlagen. Jag tycker att vi gjort allting rätt. Sedan kan göra saker bättre när man får facit, precis som det är taktiskt i fotboll.

Nästa år införs gruppspel i Champions League. När Malmö FF:s herrar fick Atlético Madrid på besök var det fest i stan. Varför duger det inte att vara med i CL och vara bäst i Sverige?

– Jo, det duger. Men jag skiljer på resultat och förutsättningar för att spelarna ska kunna bli bättre. Jag kan som ordförande inte ställa upp på att ha sämre träningsmöjligheter än de vi möter.

På nyårsafton, efter att historien svängt och klubben meddelat att ett samarbete med en herrklubb är nära, sa tränaren Jörgen Ericson att Peter Bronsman är ”ett litet geni”. Att allt kan ha varit ett spel som ordföranden bemästrat till fullo.

Informerade aldrig medlemmarna

Jag höll inte med. Nerläggningen kanske var ett förhandlingstrick för att ruska liv i herrklubbarnas intresse, men i så fall var det en metod som åsamkade truppen, klubben och serien onödig skada. Ett pr-trick på allas bekostnad, när det rimligen borde ha räckt att dra tillbaka sitt sponsorskap och kontakta Blåvitt, Öis och Häcken ändå.

Därav mitt tarvliga omdöme: barnrumpa.

– Jag håller inte med om det, men tror inte att du gör det heller när du får hela bakgrunden. Men med facit i hand kan vi ta åt oss och göra det bättre nästa gång och nästa.

Gick det inte att sköta på ett helt annat sätt?

– Ja, möjligt, det är alltid lätt att vara efterklok.

Det finns en aspekt till som mediekåren inte hann kolla mellan röda dagar och braskande rubriker. En som förändrar bilden av vad som skett.

Enligt RF:s stadgar, som ofta är standard för idrottsföreningar, kan inte en styrelse ta beslut om ”stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning av föreningen med annan förening eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar” utan att göra detta på ett årsmöte. Då ska föreningsmedlemmarna också uppmärksammas på att dessa frågor ska väckas tre veckor innan mötet.

Enda undantaget är om föreningens medlemmar på årsmötet har gett styrelsen rätt att fatta dylika beslut.

Vad som står i Göteborg FC:s stadgar vet vi inte, för min kollega Hilda Djupenström har utan framgång bett att få läsa dem. Men om klubben följer standard utgör det här en stor skillnad: styrelsen kunde ha föreslagit nerläggning av elitlaget, men medlemmarna hade kunnat rösta ner dem.

Rent formellt, hade ni ens rätt att lägga ner elitverksamheten?

– Nej. Normal sett, ska man lägga ner en förening får man ta det på årsmötet. Styrelsen kan bara lägga förslag.

Gjorde ni alltså formellt rätt som la ner?

– Formellt får styrelsen, som är tillsatt på årsmötet, ändra på det sportsliga.

Informerade ni medlemmarna före beslutet?

– Nej, det gjorde vi med pressmeddelandet.

Bronsman blir inte kvar

Så att lägga ner elitsatsningen var bara ett förslag?

– Du får vakna nu. Du går in på småsaker och ytterligheter. Andemeningen var att vi ska lämna över taktpinnen. Men självfallet sker det på ett årsmöte.

Var det alltså bara ett taktiskt meddelande?

– Absolut inte. Vi har inte tagit ett aktivt beslut men sagt att det är dags. Vi som varit med måste kunna lämna det vi byggt upp. Nu tycker vi att det är rätt läge, för man får lite panik när man ser det som händer i Europa.

Så det var aldrig spikat att ni skulle lägga ner elitverksamheten fast ni skrev just det?

– Definitivt inte. Projektet är slut, men nerläggning kommer inte ens bli ett förslag. Vårt uppdrag är slut, för om vi går in i en annan förening kommer inte vi vara kvar.

Du ska inte vara med nästa år?

– Det hoppas jag inte. Vi har gjort allt vi kan för att det ska bli bra. Kanske blir vi kvar som sponsorer, men går vi in i en förening försvinner vi.

Kopparbergs ska inte leva kvar som logga eller klubbnamn?

– Nej, inte om vi lyckas fullt ut. Tillsammans är man starkare. Vi ska gå in i en stark klubb och göra det jäkla bra.

Blir det Häcken förresten?

– Jag har inga kommentarer alls. Men jag kan ringa dig när det är klart.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.