OBOS Damallsvenskan i fotboll

Här är damallsvenskans slutstrider

Tio lag – tre stora strider

Av: 

Emelie Fredriksson

Jonna Andersson

Moa Berander

FOTBOLL

Tio lag – tre stora strider.

Vem vinner guldet? Vem knycker den extra tredje platsen till Europa – och vilket lag gör jumbon sällskap ur?

Här ger vi er allt det senaste om de tre slagen i damallsvenskan.

Slaget om guldet

Medverkande: FC Rosengård, Kopparbergs/Göteborg.

På spel: Ett SM-guld ska delas ut antingen till vinnarvana FC Rosengård för andra gången i rad, eller till guldsuktande Göteborg för första gången någonsin. Förloraren får ett tröstsilver samt (likt ettan) en plats i nästa års Champions League och den sista kvalrundan till det nya gruppspelet. Mellan de här två giganterna, som kommer att spela Champions League redan i vinter, är det också en hel del prestige inblandat.


Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

FC Rosengård

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 2 av 5 plus. Urstarka innan landslagsuppehållet – och rejält slitna efteråt. Efter två kryss och en förlust har Malmölaget tappat serieledningen och möjligen även guldet. Det är nu fyra poäng upp till Göteborg med fyra matcher kvar.

Nyckelspelare: Caroline Seger. Kaptenen är helt avgörande för sitt lag. En mittfältsdirigent som styr och ställer på planen och som är en stor ledare även vid sidan om. Har väldigt mycket rutin från avgörande stunder under den långa karriären.

Återstående matcher: Vittsjö (b), Uppsala (h), Piteå (b), Växjö (h).


Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Kopparbergs/Göteborg

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 4 av 5 plus. Kopparbergs/Göteborg har fem raka segrar och har hållit nollan i samtliga. Det mest formstarka laget i ligan just nu, betydligt piggare än rivalen i toppen.

Nyckelspelare: Jennifer Falk. Göteborgs målvakt har hållit nollan i tio matcher i år och känns som säkerheten själv. Har inte alltid de mest hektiska matcherna, men är lagets viktigaste spelare eftersom det inte finns någon egentlig ersättare. Ingen skugga över 18-åriga Lisa Hall på bänken, men hon är bara junior.

Återstående matcher: Kif Örebro (h), Växjö (b), Linköping (b), Vittsjö (h).


Slaget om Europa

Medverkande: Kristianstad, Linköping.

På spel: Säsongen 2021/2022 förändras damernas Champions League och får ett gruppspel precis som på herrsidan, fast med 16 lag. De sex högst rankade länderna gällande klubblag får nu tre lag med i turneringen och Sverige, som är rankat femma, är ett av dem. Det betyder att ytterligare en jakt i damallsvenskan är högintressant i år – den om tredjeplatsen. Kristianstad har aldrig varit i Europa tidigare och kämpar med Linköping om en plats till den första kvalrundan i turneringen.


Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Kristianstad

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 4 av 5 plus. Studsade tillbaka från den överraskande förlusten mot Växjö och chockade först Örebro med fyra mål på en halvtimme och sedan FC Rosengård med en 2–1-seger. Har fem segrar på de sex senaste matcherna och alltjämt greppet om tredjeplatsen.

Nyckelspelare: Therese Sessy Åsland. Norskan har överraskat med sitt fina spel och dessutom stått för ett par kanonmål. Laget har blivit av med sin försvarsstomme och kulturbärarna Ivarsson/Carlsson/Atladottir och i det tomrummet kliver Åsland fram i en huvudroll.

Återstående matcher: Umeå (b), Vittsjö (h), Uppsala (b), Linköping (h).


Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Linköping

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 3 av 5 plus. Linköping har hämtat sig ifrån en svag period i serien. Tog en stark poäng mot FC Rosengård och imponerande tre poäng mot formstarka Eskilstuna.

Nyckelspelare: Frida Maanum. Linköping inledde säsongen urstarkt liksom Maanum, och när hon försvann skadad försvann även hänget på den absoluta toppen i tabellen. Den unga norska mittfältaren, född 1999, är helt central för LFC:s offensiv.

Återstående matcher: Djurgården (b), Piteå (h), Kopparbergs/Göteborg (h), Kristianstad (b).


Slaget om överlevnad

Medverkade: Umeå, Kif Örebro, Eskilstuna, Djurgården, Piteå, Växjö.

På spel: Vinna eller försvinna är förutsättningarna för alla lagen i botten av den damallsvenska tabellen. Eller ja, mitten också för den delen. Sexan Eskilstuna är bara fem poäng före Växjö på nedflyttningsplats vilket vittnar om en kommande rysare. För alla lag vore det förstås förödande med en degradering med den ekonomiska och förutsättningsmässiga smäll det innebär. Flera av de här lagen var nyligen nere i Elitettan och känner till detta – årets negativa överraskningar Piteå och Eskilstuna är inte två av dem.


Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Umeå

Läget i laget: Spelade fredagsmatch borta mot Vittsjö där laget saknade trion Sanna Kullberg, Lova Lundin (sjuka) och Monica Jusu Bah (skadad). Förlorade en dramatisk match med 2–3 trots en 2–1-ledning på tilläggstid.

Form: Betyg: 2 av 5 plus. Efter den starka poängen mot FC Rosengård blev det en förlust mot Kopparbergs/Göteborg och en snöplig förlust mot Vittsjö på tilläggstid. Umeå har ett fint läge att hålla sig kvar i ligan, men ställs mot ytterligare ett topplag närmast framöver.

Nyckelspelare: Lisa Dahlkvist. Som nykomling är målet lika tydligt som snårigt: Hanka dig kvar! Den tidigare stormakten Umeå är tillbaka i allsvenskan i en mindre kostym och har utifrån förutsättningarna överraskat något. I kampen om ett nytt kontrakt är ett nyförvärv tyngre än alla andra. Stabila Dala behövs när Umeå nu är inne i ett gäng riktigt tuffa matcher.

Återstående matcher: Kristianstad (h), Kif Örebro (b), Djurgården (h), Eskilstuna (b).


Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Kif Örebro

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 2 av 5 plus. Efter en tung inledning på hösten kom tre blytunga poäng i hemmavinsten mot Djurgården senast. Sexa och bäst av bottenlagen med sex poäng ner till Piteå på nedflyttningsplats, vilket innebär att det är få poäng kvar att ta innan det känns helt säkert neråt.

Nyckelspelare: Emma Östlund. I luckan efter toppbacken Emma Kullberg landade ett stort ansvar på den unga mittbacken. 20-åringen har stått för en imponerande säsong på positionen i Örebros trebackslinje med tanke på sin ringa ålder. Utan korsbandsskadade Heidi Kollanens finess framåt är stabilitet bakåt helt nödvändigt.

Återstående matcher: Kopparbergs/Göteborg (b), Umeå (h), Vittsjö (b), Piteå (h).


Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Eskilstuna

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 3 av 5 plus. Eskilstuna åkte på en tung förlust senast, men har i matcherna innan dess visat att offensiven, och framför allt Felicia Rogic, är igång.

Nyckelspelare: Loreta Kullashi. Har drivit det här laget framåt den här säsongen och snuddar vid skytteligaledningen i ligan trots lagets svaga insatser. Anfallskollegan Felica Rogic har varit glödhet på slutet och börjar Kullashi sätta lägena som hon brukar kommer de spela upp sitt lag på helt trygg mark.

Återstående matcher: Piteå (b), Djurgården (h), Växjö (b), Umeå (h).


Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

Djurgården

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 2 av 5 plus. Jobbig förlust senast mot Örebro, vilket var den första på tre matcher. Plötsligt är det bara fyra poäng ner till nedflyttningsplatsen. Men det återstående spelschemat är gynnsamt för Djurgården.

Nyckelspelare: Olivia Schough. Vi var inne på det redan före säsongen... Det är lagkaptenen Schough som ska stå för assisten och hon måste dessutom göra en hel del mål – annars blir det ingen munter säsong för seriens enda Stockholmslag. Är klassen bättre än flera av lagkamraterna.

Återstående matcher: Linköping (h), Eskilstuna (b), Umeå (b), Uppsala (h).


Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Piteå

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 1 av 5 plus. Piteås kräftgång fortsätter, och efter förlusten i det hyperviktiga mötet med Växjö är SM-guldlaget från 2018 nere på nedflyttningsplats. Det börjar blir rejält nervöst i Norrbotten nu, med all rätta. Laget åkte även på en tung cupsmäll mot Elitettanlaget Morön, och missar slutspelet i vår.

Nyckelspelare: Madelen Janogy. En återkomst som faktiskt skulle kunna vara skillnaden mellan damallsvenskan och elitettan. Piteå ligger riktigt pyrt till och ska kunna klättra från sin position. Mycket ansvar ligger då på Janogy som redan agerat hjälte trots inte 100-procentig speltid.

Återstående matcher: Eskilstuna (h), Linköping (b), FC Rosengård (h), Kif Örebro (b).


Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Växjö

Läget i laget: –.

Form: Betyg: 3 av 5 plus. Ett förändrat lag efter tränarbytet och skiftet till 4–4–2. Har varit uträknade av många den här säsongen men är uppe på säker mark efter blytunga trepoängaren mot Piteå.

Nyckelspelare: Jennie Nordin. En allround spelare och dessutom en tuffing som inte kommer ge sig i första taget. Har en rutin som väger tungt i det utsatta läget laget har.

Återstående matcher: Uppsala (b), Kopparbergs/Göteborg (h), Eskilstuna (h), FC Rosengård (b).

Fotnot: Vittsjö och Uppsala är utom tävlan, allt för långt ifrån en streckstrid nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

OBOS Damallsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Se matcherna i damallsvenskan 17 augusti

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

FC Rosengård

Kopparbergs/Göteborg FC

Kristianstads DFF

Linköpings FC

Umeå IK

KIF Örebro DFF