Allsvenskan i fotboll

Trots kritiken – får 27 miljoner kronor

Nya stödpaketet till svensk fotboll

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

26,8 miljoner kronor.

Så mycket pengar får de herrallsvenska klubbarna dela på i det nya coronastödpaketet.

Trots kritik mot dyra nyförvärv anses ”alla klubbar ha varit återhållsamma och tilldelas därför medel utifrån deras tidigare ansökningar”.

– Vi kan inte se att någon klubb har missbrukat pengarna eller använt dem på ett otillbörligt sätt, säger SvFF:s ekonomichef Kjell Sahlström.

Svenska elitklubbar har tvingats spela utan publik i ett års tid och har således drabbats av stora intäktsbortfall. Nu har regeringen betalat ut det senaste stödpaketet. I ett pressmeddelande framgår att fotbollen får dela på 34,7 miljoner kronor. 26,8 av dem går till de herrallsvenskan klubbarna.

Det har tidigare väckts kritik mot att flera storklubbar ansökt om statligt stöd men samtidigt spenderat stora summor pengar på nyförvärv.

Vid den senaste utbetalningen valde SvFF därför att ”låsa” en del av summan och betala ut den först efter att ha granskat klubbarnas årsredovisningar från 2020 för att se som några oegentligheter förekommit.

Det har det inte, menar SvFF.

”Varit återhållsamma”

De tidigare ”låsta” pengarna har nu betalas ut – jämnt fördelat mellan samtliga klubbar.

”Där har SvFF undersökt klubbarnas årsredovisningar för 2020 och konstaterat att alla klubbar har varit återhållsamma och tilldelas därför medel utifrån deras tidigare ansökningar”, skriver förbundet på sin hemsida.

– Vi har gått igenom och studerat de spelarvärvningar som gjorts och hur de har finansierats, och även hur klubbarna har minskat sina kostnader i övrigt. Vi kan inte se att någon klubb har missbrukat pengarna eller använt dem på ett otillbörligt sätt. Då kom styrelsen fram till att de här pengarna – cirka 2 miljoner kronor – skulle släppas lös, säger Kjell Sahlström, ekonomichef på SvFF.

Ni anser alltså att klubbarna ha varit återhållsamma trots att de har värvat för stora summor pengar?

– Ja, sedan ska man ju poängtera att det är årsredovisningarna för 2020 vi granskat. Vad klubbarna gör 2021 blir en senare fråga...

Fast om vi backar bandet ett år så kan vi ju se att de gjordes en del stora spelarköp även då, exempelvis Ola Toivonen, Pontus Wernbloom och Magnus Eriksson och så vidare…

– Ja, och det har vi studerat och inte funnit någon anledning att ifrågasätta att klubbarna skött det på ett omdömesfullt sätt, säger Kjell Sahlström.

RF vill inte kommentera

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson vill inte uttala sig om SvFF:s slutsats att ”alla klubbar varit återhållsamma”.

– Om de säger att alla klubbar har skött sig så har jag utomordentligt små möjligheter att sitta här på RF och säga något annat, eftersom det är fotbollen som äger den frågan. Jag har inte tagit del av SvFF:s analyser, säger Eriksson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: De är snyggast och fulast i allsvenskan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Superettan

Fotboll