Zlatan Ibrahimovic

”Zlatan kan åka dit – utan att någonting händer”

Av: 

Michael Wagner

Felix Tornberg

FOTBOLL

Nicklas Bendtner och Kieran Trippier straffades med höga böter och avstängningar.

Zlatan Ibrahimovic? Fifas etiska regler har inte prövats på allvar tidigare.

Det finns regler på pappret men det är i dagsläget oklart för oss vad som faktiskt händer om någon bryter mot dem, säger Johan Claesson, integrity officer på Svenska fotbollförbundet.

Zlatan Ibrahimovic är fortfarande delägare i spelbolaget Bethard och bröt därför mot Fifas etiska regler när han spelade i VM-kvalet för Sverige i slutet av mars.

Nu är frågan om den svenske superstjärnan kan komma att straffas.

Fifa kräver att konfederationer, som Uefa, och nationsförbund, som SvFF, ska inkludera de etiska reglerna i de nationella reglerna – om sådana regler inte redan finns på plats.

– I Sverige är det Riksidrottsförbundet som har regelverket som vi måste följa. Vi har vid upprepade tillfällen försökt få svar från Fifa. Ska vi tolka det som att våra regler är tillräckligt bra, eller hur ska vi se på deras etiska regelverk? Där har återkopplingen lyst med sin frånvaro, säger Johan Claesson, SvFF, med ansvar för matchfixning och bettingproblematik och påpekar att förbundet sökt Fifa om det här i tre års tid.

Johan Claesson, Integrity officer på Svenska fotbollförbundet

Bendtner och Trippier straffades

Fifas etiska regelverk har inte testats på allvar för överträdelser tidigare.

Det föreskriver höga böter, nära en miljon kronor, och eventuell avstängning vid regelbrott.

Ett par uppmärksammade spelrelaterade händelser finns sedan tidigare men där har straffen inte utdömts utifrån Fifas etiska regler.

2012 målfirade Nicklas Bendtner i EM genom att visa upp ett par kalsonger prydda av loggan av ett känt spelbolag. För tilltaget bötfällde Uefa dansken med närmare en miljon kronor och stängde av honom i en VM-kvalmatch.

Nicklas Bendtner är en av få spelare som har straffats av Fifa

2019 läckte Kieran Trippier insiderinformation om sin övergång till Atletico Madrid och fick böter på motsvarande 800 000 svenska kronor samt en avstängning från all fotbollrelaterad aktivitet i två månader för tilltaget. Straffet fastställdes av Fifa och Cas.

Saknas i svenska reglerna

Claesson vill inte spekulera i hur Ibrahimovic kan tänkas straffas.

– Det är inte min uppgift. Fifa får tolka sitt eget regelverk, och baserat på hur de tolkar regelverket får vi göra en bedömning därifrån.

– I de regler som finns inom svensk idrott finns det inte någon skrivning om just involvering via tredjepart i spelbolag. Det täcks inte av matchfixningsreglementet. Där är det fokus på vad man får spela och inte spela på samt förbud mot att manipulera och liknande.

Zlatan kan straffas – inte Blågult

Skulle Fifa eller Uefa agera mot Zlatan Ibrahimovic likt i fallen kring Bendtner och Trippier lär inte svenska landslaget drabbas.

– Fifas etiska kod reglerar förhållandet mellan individer och Fifa mer än nationsförbund och Fifa. Det är egentligen inte nationsförbunden som riskerar bestraffningar kopplat till den etiska koden, utan individerna, säger Johan Claesson som är kritisk till hur Fifa ser till att de egna reglerna följs:

– Det känns lite som en röda-gubben-produkt. Det finns regler på pappret men det är i dagsläget oklart för oss vad som faktiskt händer om någon bryter mot dem. Fifas skrivningar är väldigt strikta men tar man det verkligen på allvar och följer upp eventuella överträdelser?

Sportbladet har varit i kontakt med Fifa och Uefa. Ingen av organisationerna vill kommentera hur de ser på Zlatan Ibrahimovics delägarskap i spelbolaget Bethard.

Sportbladet har även sökt Zlatan Ibrahimovic för en kommentar.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Zlatan Ibrahimovic

LÄS VIDARE

AVSLÖJAR: Här bryter Zlatan mot Fifas etiska regler

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Fifa

Uefa

Nicklas Bendtner

Manchester United

Bethard

Los Angeles Galaxy