Mejla

Simon Bank

Bank: Reserv-bubblan vilar på en dröm

FOTBOLL

GÖTEBORG. Skulle skriva om hur många som kommer att spela EM för Sverige, men så slog det mig:

Märker ni hur mycket de vill spela EM för Sverige?

Visst blir man glad av det?

Som något geni ska ha sagt: Det kan vara ett helvete att vara sportjournalist, men det är i alla fall bättre än att jobba.

Att följa landslaget genom ett pandemiläger tär på själen, med stängda träningar, samma frågor på längden och tvären, samma svar, spelare bakom ett podium, mask på, spekulationer som aldrig riktigt fäster. Dagens rapport: alla testade, alla negativa. Titta! En mittback spelar GOLF! En lokaljournalist som gör sitt jobb, som innebär att fråga alla om IFK Göteborg. Löddriga tabloidtyckare som, innan mästerskapet börjat, hunnit anklaga förbundskaptenen för ”tjänstefel” och kalla landslagsledningen ”hjärndöd”. Jag själv, som frågar Viktor Claesson om han ens borde åka till Sevilla efter att ha släppt in sex mål på sina två senaste besök, och slitit av ett knä senast han mötte Spanien borta.

Sedan ska man få en brandslang inkörd i näsan, ordna ett visum, fylla i dokument, boka flygplaner och reservflygplaner och kolla priserna för att åka Voi-cykel från Andalusien till Sankt Petersburg.

Och så går en dag, för att aldrig komma åter.

Tvekade inte en sekund

Mitt i allt det här – ett stort, blodfattigt fluff av ingenting – finns det inget man behöver mer än en påminnelse om hur mycket de här dagarna ändå väger. Italien–Turkiet på en tv-skärm från Stadio Olimpico kommer att öppna dörren och släppa in syre.

Kanske borde det inte behövas, det finns ju här i Göteborg också.

Igår mejlade jag Språkrådet och föreslog ”reserv-bubbla” som årets nyord. Nyss fanns det inte, nu finns det, och snart är det ett minne av en absurd sommar när fotbollsmästerskap handlade lika mycket om slangar i näsor som om lårkakor och spelsystem.

Reserv-bubbla säger mycket om 2021, men det är också ett vaccin mot fotbollens cynism.

Varför har vi en reserv-bubbla här i Göteborg? För att sex unga killar, när de blev uppringda och fick erbjudandet att låsa in sig på varsitt hotellrum på Hisingen för att träna fotboll och ha en minimal chans att kanske få följa med till EM som reserver för reserver, inte tvekade en sekund. De lämnade sina familjer, sina barn och sina semesterplaner och flög hit med första, bästa flygplan.

Joakim Nilsson, Jesper Karlsson, Jacob Rinne, Niclas Hult, Isaac Kiese Thelin och Mattias Johansson.
Joakim Nilsson, Jesper Karlsson, Jacob Rinne, Niclas Hult, Isaac Kiese Thelin och Mattias Johansson.

De tjänar miljoner, här får de ett par tusenlappar och tre par nytvättade gulblå strumpor. Men det är inget snack. För det här är, bortom allt tingeltangel och alla vardagens vulgariteter, den dröm som alla unga fotbollsspelare drömmer.

För att det är som Peter Wettergren, assistenten, sa när vi pratade för ett par månader sedan:

– Det finns inget större. Tänk att få chansen att vara med. Alltså, den möjligheten kanske inte dyker upp igen, så gör allt som står i din makt för att ta chansen att få vara med.

Jag frågade Viktor Claesson och Ludwig Augustinsson om det nu, de har varit med om ett VM och nu är de här, inne i drömmen. Hur ser den ut från insidan, är den som de drömt?

– Man märker det på hur stort intresset är, sa Augustinsson. Jag kan tänka tillbaka på min egen situation efter VM. Det var galen hysteri, alla kände igen mig, kanske för att jag gjort mål i VM. Då blir man verkligen… wow. När man tänker på det så pirrar det i magen, det är en cool känsla.

– Det är ett så otroligt intresse, sa Claesson. Det är så många som skriver till en, folk som aldrig kollar på fotboll annars.

”En liten chans är ändå en chans”

Det här är ett speciellt mästerskap för alla. För Sverige är det unikt att så många spelare i en trupp faktiskt har en möjlighet att ha en betydelse på planen under EM, när jag räknar efter landar jag i att åtminstone 22 spelare av 26 skulle kunna ha en viktig roll att spela de kommande veckorna. Jag kan absolut tänka mig att femteanfallaren Jordan Larsson kommer in och kvitterar i en vildsint slutkvartsforcering i en åttondelsfinal, att Gustav Svensson kommer in och dödar en sistakvart mot Spanien, att Emil Krafth gör två hela matcher när Mikael Lustig dragit ett lår, eller att Pontus Jansson leder backlinjen mot Polen.

– Skulle jag inte starta första matchen så vet jag att det är en lång turnering, konstaterade Viktor Claesson.

Det är en lång turnering, i slutet av våra livs längsta år. I slutet av ytterligare en lång dag släntrar jag ner för att se U21-förbundskaptenen Poya Asbaghi leda sex spelare i en avslutsövning. Jakob Rinne skriker, Niklas Hult slår inlägg, Jesper Karlsson klackar och rabonaskjuter.

– En liten chans är ändå en chans. Om det handlar om en pojkdröm så är det inget svårt val, sa Isaac Kiese Thelin.

Svarade med ett tal

Jag frågade Poya Asbaghi, en svensk som råkade födas i norra Iran, om vad allt det här egentligen betyder, om vad ett landslag är. Hans svar var ett tal som vi borde klistra över hela det här laget, eller landet:

– Alla har sin egen definition på vad det innebär att spela för den svenska flaggan. För mig är att spela för den svenska flaggan att då spelar jag för allt som jag kan förknippa med Sverige. För mig är det nästan hela mitt liv. Det är min lågstadielärare, det är min tandläkare, min första kärlek. Det är mycket av min relation med mitt syskon, vi pratar svenska. Det är havet här i Göteborg, det är domkyrkan i Uppsala. Det är 98 procent av mitt liv, fast den persiska sidan som jag också har från mina föräldrar är en väldigt viktig del. Jag är glad för att jag kan ha båda. Men för en person som bott i Sverige i hela sitt liv och varit här sedan han var ett år gammal… att spela för den svenska flaggan är kort sagt: att spela för alla du känner.

Så ja, reservbubbla är ett jävla ord.

Men det vilar på en dröm, visst blir man glad av det?

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

EM-panelen: ”Det är dags för ett maktskifte i Blågult”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Niklas Hult

Viktor Claesson

Poya Asbaghi

Jesper Karlsson

Peter Wettergren

Nyord