EM i fotboll 2021

Sverige tar hjälp av handbollslandslaget inför EM

”Ska förhoppningsvis minska oron”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

Handbollslandslaget drabbades av corona i truppen strax före sitt VM.

Det slutade med VM-final.

Nu har fotbollslandslaget kontaktat kollegorna i handbollen.

Fotbollslandslaget är inte det första svenska landslag som drabbas av corona inför ett stort mästerskap i år.

Handbollslandslaget fick ett coronafall när Anton Lindskog testade positivt under uppladdningen hemma i Sverige inför VM i januari i Egypten.

Det slog hårt mot laget som tvingades ställa in sina matcher under uppladdningen, isolera sig och träna två-och-två under flera dagar.

Men utgången blev lycklig: Sverige gick till sin första VM-final på 20 år och tog ett bragdartat silver.

Förre landslagsstjärnan Tobias Karlsson är team manager för handbollslandslaget och lider nu med kollegorna i fotbollen.

– Min första tanke när jag hörde om det var att jag inte är avundsjuk på dem för det är inte lätt att hantera den situationen när man ska in i brinnande mästerskap. Man vill bara fokusera på prestationen och så blir man bestulen på den möjligheten och måste fokusera på massa annat.

”Skapar en jäkla massa oro”

Efter VM har Karlsson hyllats av spelare och ledare för hanteringen av coronakaoset som rådde före VM.

Karlsson själv vill lyfta fram landslagets psykologiske rådgivare Johan Ekengren då oron hos spelare och ledare för olika scenarion som att hamna i ensamkarantän i ett främmande land var stor.

– De scenariona kan jag tänka mig skapar en jäkla massa oro hos spelarna – vad händer om det eller det sker. Det jobbade vi väldigt mycket med inför VM, att vara väldigt öppna med så mycket information som möjligt och besvara alla de frågor som spelarna hade för att de skulle slippa sitta och grubbla på sina rum. Ekengren hade en jättestor roll i det.

Fotbollslandslaget ska ta hjälp av handbollen.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Nu har fotbollslandslaget kontaktat handbollskollegerna.

– Daniel Ekvall (truppens psykologiska rådgivare) har pratat med Johan Ekengren i dag. Han har inte hunnit ”redovisa” för mig vad de pratat om. Vi ska ta det sedan, sa Janne Andersson på onsdagens presskonferens.

Men förbundskaptenen håller med Tobias Karlsson om att tydlig information till spelarna är viktig i nuläget.

– Det vi kan göra är att ha tydliga åtgärder och informera spelarna så att de känner sig trygga med att vi gör allt vi kan och försöker kontrollera allting. Det ska förhoppningsvis minska oron att vi visar att vi snäppar upp allt.

”Vill inte hamna i karantän i ett annat land”

De flesta länder har hårdare coronarestriktioner än Sverige, däribland Spanien där Sverige spelar sin premiär på måndag mot just Spanien innan man sedan ska till Ryssland via ett par dagar i Sverige.

Om ni får ett positivt test i Spanien – finns det en risk att hela laget då hamnar i karantän i Spanien och att ni inte kommer vidare till Ryssland sen?

– Det är upp till myndigheterna där. Men vi har fått reda på hur de resonerar. Det är väldigt mycket upp till oss själva så länge vi kan visa att vi sköter oss enligt regelverket, där de räknar nära kontakt som mer än 15 minuter tillsammans med någon med mindre än 1,5 meters avstånd utan munskydd. Så risken känns inte jättestor om vi sköter oss. Däremot kan den smittade spelaren hamna i karantän i det landet, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Har ni hört något från de spanska myndigheterna om att de inte skulle låta er komma in i landet nu när ni fått in smittan i truppen?

– Vi har inte hört något om det. Den dialogen förs framför allt från Uefa med de spanska myndigheterna. De har en väldigt bra dialog, har vi hört från Uefa, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Finns det någon oro för det? För Uefa och fotbollen är ju chanslös mot en myndighet?

– Det är en annan nations myndigheter som ska ta det beslutet. Men vad jag förstår från Uefa så känns det väldigt bra.

Hur tacklar spelarna det här? Finns det någon oro att hamna i karantän i till exempel Spanien?

– Klart man inte skulle vilja det som spelare och att den tanken finns hos några. Jag skulle inte heller inte vilja hamna i karantän i något annat land, säger Pettersson.

Allt om fotbolls-EM 2021

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

TA UT DITT DRÖMLAG I EM-ELVAN HÄR
Publisert:

LÄS VIDARE

Christian Eriksen kollapsade på planen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Janne Andersson

Herrlandslaget i handboll