Krismöte i fotbolls-Göteborg efter ridsport-EM

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR ÅN
FOTBOLL

Ridsport-EM blev en sportslig succé.

Men för fotbolls-Göteborg blev det en rejäl baksmälla efter jätteevenemanget – där fyra av fem konstgräsplaner på Heden nu är ospelbara säsongen ut.

– Det blir svårt för oss, men det finns inget att göra, säger kanslichef Ulf Carlsson på Göteborgs fotbollförbund.

I samma stund som Peder Fredricsson och All in avslutade EM med ett individuellt guld stämplades evenemanget som en succé.

Men ridsport-EM har fått oväntade följdverkningar för fotbolls-Göteborg. I samband med att evenemanget avgjordes på Nya Ullevi använde man också Hedens konstgräsplaner.

Men i samband med att de skulle återställas till spelbart skick förstördes fyra av fem när tunga fordon körde sönder planerna.

– Vi har tillsammans gått igenom hur vi på bästa sätt skulle kunna skydda konstgräsplanerna. Tyvärr visar det sig att det inte var tillräckligt och att planerna på vissa delar fått omfattande skador. Något som vi naturligtvis beklagar, säger Thomas Walfridsson som är projektledare i EM-organisationen i ett pressmeddelande.

I nuläget är planerna avstängda resten av året – i bästa fall.

– Det är i dagsläget svårt att säga hur lång tid det kommer att ta att återställa planerna. Vi behöver göra ytterligare undersökningar för att se exakt hur stora skadorna är, både på och under gräsmattorna. När vi är klara med det kan vi presentera en tidplan för när bollplanerna förväntas öppna igen, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

”Inte vad vi hoppats på”

På Göteborgs fotbollförbund har det plötsligt blivit bråda dagar. Både matcher och träningar för både seniorlag i lägre divisioner och centrumlagens ungdomsverksamhet använder Heden.

– Rid-EM var jätteroligt för alla här nere men det här hade vi inte hoppats på, säger kanslichef Ulf Carlsson.

Under mästerskapet spelades matcher på Gothia Cup-planerna på Kviberg, men där är det naturgräs som inte tål det hårda trycket och planerna saknar dessutom elljus.

Nu ska fotbollförbundet och kommunen sätta sig i ett snabbt heldagsmöte för att reda ut planbristen.

– Matcher kan vi nog klara av med Bravida och Valhalla men träningen för ungdoms- och seniorlagen blir svårt för oss. Vi ska träffas i morgon för att försöka reda ut det här, säger Ulf Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport

Fotboll