Kappelins guide till staden Rom

FOTBOLL

Chippen, klipp ut och spara!

ROM

Christian Wilhelmsson hamnar i klubben som just nu spelar ligans bästa fotboll och en stad som är fullständigt unik.

Men var beredd på en kulturkrock, Chippen!

Här kommer en överlevnadsguide till Rom och Roma.

Bli inte förvånad när fårhjordarna kommer traskande utanför Romas träningsanläggning Trigoria. Rom är bonnigare än man tror.

Romare är som Malmöbor, de låter sig inte imponeras. De kommer att syna dig uppifrån och ner och kritiskt invänta dina prestationer.

En spelare i Roma är älskad av halva stan och hatad av den andra halvan. Gå inte ensam i Lazio-kvarter efter mörkrets inbrott.

Flytta till Casal Palocco. I det lyxiga villaområdet nära Ostia bor de flesta av Romas spelare. Där kan du röra dig någorlunda fritt, utan ständiga påhopp.

Romas fans är fysiska. Undvik närkontakt av tredje graden.

Det kommer inte att bli mycket tid över till nöjen. Men på diskoteket Blues Café i Ostia syns Romas spelare då och då. Ett annat favoritställe för Roms VIP är superexklusiva Art Café vid Villa Borghese.

Många av Romas spelare går på Ristorante Bouchon som tillhör Hotel Cicerone. Hotellet ägs av Romas klubbpresident Francesco Sensi.

Glöm det där med barbecue och grekisk mat, som det står i landslagsprofilen att du gillar. I Rom äter man oxsvans, lammhjärna, dikalvstarm och andra läckerheter.

I Roma finns en kärntrupp av spelare som antingen är tvättäkta romare eller som har formats i klubbens plantskola: Francesco Totti, Daniele De Rossi, Alberto Aquilani och några till. Där blir det svårt att ta sig in. Philippe Mexes är lagom busig och vid det här laget väl integrerad i Roma. Han vet hur man gör för att överleva i Roma.

Tala aldrig illa om Totti. Till och med ”i laziali” gillar honom innerst inne.

Var inte naiv. I italiensk fotboll är det mesta tillåtet. Utom att säga hur saker och ting verkligen ligger till.

Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A