Allsvenskan i fotboll

Gais vädjar till fansen

Av: 

Sportbladet.se

FOTBOLL

Uppmanar dem att bli medlemmar

Tanken på en sammanslagning mellan Gais, Örgryte och Häcken lades ner efter hot från lagens supportrar.

Nu vädjar Gais styrelse till sina fans och uppmanar dem att bli medlemmar i föreningen.

”Vi inser att vi måste anpassa oss till de nya förutsättningarna för att bibehålla vår elitfotbollsstatus”, skriver Gais i ett pressmeddelande.

Tanken på FC Gothia hann knappt tänkas innan supportrarna sade sitt. Men för Gais måste någon slags förändring ske. Det anser i alla fall klubbens styrelse.

Här nedan följer pressmeddelandet från Gais styrelse i sin helhet:

”GAIS styrelse är helt enig och fast besluten i sin ambition att leva upp till föreningens stadgar att vara en av landets ledande fotbollsklubbar. Analysen att Göteborg för närvarande endast har plats för två lag med uthålliga allsvenska ambitioner delar vi med alla göteborgsklubbar som idag befinner sig i Superettan och Allsvenskan.

Analysen bygger på ett antal grundfundament.

Göteborg och göteborgsklubbarna får ej det mediala utrymme som behövs för att attrahera sponsorer på riksplanet. Detta beror i grunden på uteblivna sportsliga framgångar. Lag från Stockholm har hittills i år visats närmare 30 gånger på TV sändningar som ligger till grund för fördelning av TV pengar. Lag från Göteborg har visats ett fåtal gånger. GAIS har inte visats en enda gång, vilket innebär att GAIS ännu inte erhållit någon fördelning av TV pengar baserade på denna fördelningsgrund.

Potentiella sponsorer i Göteborg överskridande sexsiffriga belopp räcker inte för de fyra klubbarna med elitambitioner.

Publikunderlaget räcker inte till. Utöver fotbollslagen så konkurrerar andra lagidrotter om publiken.

Alternativet med att utreda en eventuell sammanslagning var ett förslag för att skapa förutsättningar för att driva ett Allsvenskt lag med ambitioner att långsiktigt utmana om SM – guld. GAIS styrelse var enig om att diskutera denna idé med föreningens medlemmar. Tyvärr blev det ingen diskussion då ”avslöjandet” via svenska fans hemsida i torsdags omöjliggjorde en lugn och sansad dialog. Vi har dock förståelse för supportrarnas reaktion då informationen via media kom som en kalldusch.

Det sedan tidigare planerade framtidsmötet på tisdag den 18 september kommer nu inte att behandla sammanslagningsscenariot utan beröra övriga alternativ som styrelsen diskuterat.

En grundläggande fråga som alla gaisare måste ställa sig är vad vi vill med föreningen GAIS. I föreningen stadgar står det att vi skall spela elitfotboll. Om GAIS uthålligt skall spela elitfotboll så behövs enligt styrelsen en omsättning uppgående till minst 50 Mkr. Skall GAIS ha ambitioner att långsiktigt utmana om topplaceringar i Allsvenskan behövs ännu mer intäkter.

Utifrån nuvarande ovanstående begränsningar så måste GAIS prova andra framkomliga vägar som kan sätta föreningen i en positiv spiral. Kan alla engagerade gaisare till att börja med att bli medlemmar i föreningen GAIS, så kan klubben utifrån ett demokratiskt medlemsarbete bygga grunden för GAIS framtid.

Vi har hittills arbetat på med små medel och hållit i pengarna, och nått viss framgång med detta. GAIS styrelse anser sig inte ha ett defensivt förhållningssätt till framtiden. GAIS styrelse är fast besluten i sin målsättning att utveckla klubben och skapa sportsliga förutsättningar för att långsiktigt utmana om topplaceringar i Allsvenskan. Men vi inser att vi måste anpassa oss till de nya förutsättningarna för att bibehålla vår elitfotbollsstatus”.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll