Risp får drömlön

FOTBOLL

Klart i natt – tjänar 50 miljoner för 3,5 år

Fredrik Risp, 26, blir ett av de bäst betalda svenska fotbollsproffsen.

I dag skriver han på ett drömkontrakt med storklubben Trabzonspor värt svindlande 50 miljoner kronor.

– Det känns naturligtvis fantastiskt bra, säger han till Sportbladet.

Fredrik Risp är klar för turkiska toppklubben Trabzonspor. Nu blir han en av de bäst betalda svenska fotbollsspelarna.

Sportbladet kan avslöja att affären blev klar sent i natt.

– Vi har förhandlat i nästan 24 timmar non stop. Skönt att vi äntligen är överens.

Kostar 13 miljoner

Gençlerbirligi får runt 13 miljoner kronor för sin mittback och redan i dag tränar Fredrik Risp med Trabzonspor för första gången.

– Jag åker dit i morgon kväll (läs: i dag) och skriver på ett 2,5-årskontrakt med ett optionsår. Några smådetaljer återstår visserligen men det ska inte vara några problem.

Enligt vad Sportbladet erfar blir Risp ett av de bäst betalda svenska proffsen. Årslönen landar på 14 miljoner kronor brutto inklusive bonus, vilket motsvarar drygt sju miljoner efter skatt. Eller runt 600?000 i månaden. Om optionsåret faller ut är kontraktet värt 50 miljoner.

IFK blir utan pengar

– Jag vill inte kommentera några summor. Men jag kan säga att det är ett fantastiskt bra kontrakt.

Trabzonspor är den fjärde största klubben i Turkiet och spelar regelbundet i de europeiska cuperna. Men i år har det gått trögt och laget ligger först på 13:e plats.

– Tränaren vill ha med mig i en cupmatch på söndag så det är tänkt att jag ska köra ett pass med laget med en gång. Sportsligt sett är det en jätteutmaning och ett stort steg i karriären. Nu är nästa mål landslaget.

IFK Göteborg kunde ha tjänat drygt 2,5 miljoner på affären. Om det bara funnits med en vidareförsäljningsklausul i kontraktet med Gençlerbirligi som skrevs sommaren 2005.

– Tråkigt och klantigt av Mats Persson (Blåvitts förre klubbdirektör) att inte den klausulen kom med. IFK hade verkligen behövt pengarna. Jag trodde att det var en standardgrej och blev väldigt förvånad när jag fick höra det.

De tjänar mest

Markus Eriksson