Mejla

Simon Bank

Nu börjar äventyret

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Bank: Camp Nou, 22.00 – hela världens ögon är på nummer nio

Det finns bara ett problem med Barcelonas säsongsinledning, skriver Simon Bank: Zlatan Ibrahimovic är inte gjord för att vara med på ett hörn. I kväll tar en av sommarens supervärvningar steget ut i rampljuset.
Foto: AP
Det finns bara ett problem med Barcelonas säsongsinledning, skriver Simon Bank: Zlatan Ibrahimovic är inte gjord för att vara med på ett hörn. I kväll tar en av sommarens supervärvningar steget ut i rampljuset.

BARCELONA. De har visat sina pokaler, putsat dem och pussat dem och samlat ett par till.

Och jo, Zlatan Ibrahimovic har varit med på ett hörn.

Ett problem bara:

Zlatan Ibrahimovic är inte gjord för att vara med på ett hörn.

Dejan Stankovic hade precis prickat in 4–0 från 25 meter. Rätt upp i krysset. Större delen av San Siro försökte svälja sig själv hel, en svartblå minoritet firade som om de varit med om sin egen födelse.

Då jävlar smällde det bredvid mig.

L’Équipes utsände dunkade näven i bordet så det sjöng om det, vände sig mot mig och vevade med armarna. Han hade precis talat i telefon.

– Det var Paris. Redaktionen. Vet du vad Paris vill att jag skriver om matchen?

Det visste jag inte.

– Ingenting! De vill inte ha nånting! Det är derby här och de vill bara ha Spanien!

Jorden har vridit sig så, ett halvt varv runt sin axel.

Tuffaste krisen i modern tid

Världens dyraste fotbollslag vann sin premiär i lördags, världens bästa fotbollslag spelar sin premiär i kväll.

Spanien går igenom sin tuffaste ekonomiska kris i modern tid, med konkurser och arbetslöshet, men fotbollen glittrar av guld och diamanter.

Jag sätter mig på planet och landar i ett Barcelona som är ljust som ett bröllop och varmt som en tungkyss. Tidningarna är så närsynt fotbollsfanatiska att man får läsa dem med förstoringsglas.

Madrid-tidningarna skriver att Real Madrid strålade i perioder av underhållande spel. Barcelona-tidningarna skriver att Real Madrid hade det väldigt jobbigt.

Dagens medföljande bonusprodukt i el Mundo Deportivo är en serveringssked med Barça-emblemet. Sport kontrar med att erbjuda armbandsur med klubbmärket och små bilder av de tre stora pokalerna från förra säsongen.

Nu börjar en ny.

Sporting kommer ner från Gijón, från Asturien, och vi ska ha en sak väldigt klart för oss: Zlatan Ibrahimovic är fortfarande en fripassagerare i världens finaste limousin.

I går satt jag och lyssnade på Pep Guardiola. Han satt i pressrummet på Camp Nou, i tredagarsskägg och med en dubbelkragad ljusgrå sporttröja, och sa samma saker en gång till: Zlatan behöver tid för att anpassa sig taktiskt, han är inte orolig över att målen inte kommit än, svensken kommer att lyckas eftersom svensken så intensivt v i l l lyckas.

Tar längre tid för storvuxna spelare

Medan vi väntar på en hundraprocentig, inspelad Zlatan Ibrahimovic – och det tar ofta längre tid för storvuxna spelare att komma tillbaka i full form – kan vi kisa rakt in i en svindlande vetskap. Zlatan Ibrahimovic får spela sig i form i världens bästa fotbollslag.

Det säger en del om Zlatan.

Det säger förmodligen ännu mer om Barcelona.

De kom hem från Monaco i lördags, efter en supercupfinal som varit ”fruktansvärt tuff” enligt Guardiola. Andrés Iniesta och Rafa Márquez är fortfarande inte klara för spel, Leo Messi är med landslaget i Argentina, Zlatan Ibrahimovic letar efter formen och kartan till lagets spel.

Ändå finns det inte en levande själ som tror något annat än att de kommer att leka hem tre poäng i kväll.

– Det är nästan omöjligt att vinna i Barcelona, säger Manuel Preciado.

Det är han som tränar Sporting.

Kvällen då allt vände

I fjol mötte Preciado ett annat Barça. I tredje omgången tog Pep Guardiola med sitt lag till Asturien efter Barcelonas sämsta säsongsstart på 35 år. Bara en poäng på två matcher, trots att de bombarderat motståndarmålet med avslut.

Pep hade skällt ut Eto’o, Messi och Dani Alvés, själv var han redan satt under hård press.

Hur det gick?

Barça massakrerade Sporting med 6–1. Eto’o gjorde ett mål, Messi två, och ett par månader senare hade Barcelona vunnit nitton av tjugo matcher och spelat oavgjort i den sista.

Pep Guardiola vände sin tunga start och blev bäst i världen.

Nu ger han Zlatan Ibrahimovic samma chans.

Matchen, säsongen, äventyret börjar klockan tio på Camp Nou.

Håll ögonen på nummer nio.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN