Bank: ”Så ser svenska startelvan ut om två år”

FOTBOLL

Sportbladets fotbollskrönikör chattade med läsarna

Simon Bank säger: Sol över Globen, en glasspinne i Robert Lauls mun – och mängder av frågor som kräver svar. Ställ dem om ni har lust.

emil lind säger: tjena simon vad tycker du om real madrids värvningar?

Simon Bank säger: Det finns ju två dimensioner av det där, jag har skrivit rätt mycket om det i bloggen: Dels är det förstås fantastiskt att få chansen att se alla de stora spelarna i samma lag, dels är det inget annat än vulgärt och vidrigt att en tungt skuldsatt förening i ett land som drabbats hårdast av finanskrisen av kanske alla i Västeuropa kan dundra in med flera miljarder på transfermarknaden.

Henke säger: Vilka lag tror du vinner spanska och engelska ligan? Vilken liga föredrar du helst att se (du får bara välja en)?

Simon Bank säger: Barcelona och Chelsea. I tv är Premier League överlägset, tack vare tempo och tv-produktion. Fick jag bara välja en liga att följa skulle det också vara Premier League.

PP säger: Vilken är din personliga favoritfotbollspelare just nu?

Simon Bank säger: Oooh. Svårt. Jag har ju ett par gamla idoler som hänger i: Totti, Robbie Keane, Cyril Rool, what have you. Är du ute efter ett lite mer nytt namn så... jag gillar Ribéry väldigt mycket.

Tjenare säger: Hur tror du att Svenska landslagets startelva kommer se ut om ca 2 år?

Simon Bank säger: Isaksson - Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari - R Elm, Svensson, V Elm, Holmén - Ibra, Berg.

jimmie säger: Tja Simon!Tänkte höra med dig, vilka spelare du tycker Malmö FF ska göra sig av med till nästa säsong, samt vilka du tycker man ska köpa in. Hur mycket pengar kan MFF ha kvar efter alla försäljningar?

Simon Bank säger: MFF har fortfarande gott om pengar, det de först och främst ska göra är att se till att få något slags kontinuitet i arbetet. De har ju omsatt i särklass mest spelare av alla svenska lag de senaste åren.

GinolaKlinsmannVilla säger: Vilka positioner behöver Tottenham förstärka i dagsläget för att kunna nå big 4?

Simon Bank säger: Ge Spurs en till mittfältsmörsare bredvid Palacios, en ytterback och en hyfsat rörlig 190-striker så är de okej. Och rätt Boateng-brorsa.

Johan säger: Hej. Jag är 12 år och gillar fotboll lika mycket du. Men jag har en fråga. Varför tror du Zlatan är sämre i landslaget än i Inter?

Simon Bank säger: Titta på när Inter spelar internationellt, eller när de möter storklubbarna - då kan Zlatan vara ungefär lika osynlig som han ibland är i landslaget. Han är ingen gör-det-själv-spelare som jobbar över stora ytor, han behöver spelare som löper runt honom. I landslaget är det ont om det, precis som det är det i Inter när de spelar med baktungt innermittfält och försiktiga yttrar.

victor säger: Tjena Simon! Tycker inte du också att man inom fotbollen borde försöka göra något slags lönetake som i NHL ? Det är självklart enklare för NHL och ha det efter som de är en enskild liga. Men att Real Madrid kan köpa spelare för över 2 miljarder! är inte rätt tror du det går och fixa något slags lönetake inom fotbollen? Vänliga hälsningar Victor.

Simon Bank säger: Jaja. USA-idrotten har insett att det även kommersiellt är en bra idé att ha en hyfsat jämn spelplan. Jag är för nästan alla restriktioner.

Ahlm säger: Vad tror du om arsenals framtida värvningar? Vem kan komma in? Vem skulle du vilja se i arsenal? Och vem skulle kunna lämna (tänker på bla Adebayor)?

Simon Bank säger: Adebayor har ju inte velat spela i Arsenal på evigheter. Bort med honom. Och in med ett par, tre spelare som fyllt 30. Lorik Cana är ingen jättedum idé. Att Gallas stannar är bra. Och även om det är omöjligt så är jag säker på att van Nistelrooy hade varit en utmärkt lösning för Arsenal. Den typen. Annars handlar allt, precis allt om att behålla Cesc.

Pierre säger: Jag tror mycket på Pär Ericsson i GAIS, vad tycker du om honom? Ser du framtidspotential där?

Simon Bank säger: Har hyllat honom ett par varv om. Oerhört intressant typ. Flängig, rivig, intelligent i sitt sätt att starta löpningar en tiondel före sin back. Modig. Ambitiös. Kan bli bra på riktigt.

Ernest säger: Angående Reals skuldsiutation. Hur pass stor är skulden i förhållande till andra toppklubbar. Jag själv hävdar att Real sysslar med ekonomisk doping och hoppas verkligen att Platini´s senaste löneförslag genomförs.. Hur stor är sannolikheten att UEFA får igenom denna idèen?

Simon Bank säger: Uefas chans? Noll, skulle jag tro. Madrid ligger ungefär på samma nivå som Barça, någonstans runt sex miljarder har jag för mig. Det är ju rätt enkel företagsekonomi - så länge som ett bolags tillgångar är större än lånen så funkar det att fortsätta låna. Problemet är bara att det förstärker skillnaden mellan de mellanstora och gigantiska ett steg till.

Rex van Damme säger: Varför är du så stillastående i fotboll? Du har ju en hyfsad touch och ett bra öga – varför rör du inte på dig på planen?

Simon Bank säger: Som Tomas von Brömsen säger i Mitt liv som hung: Det gäller att ha bollen inne i huvudet. Då behöver man inte springa så mycket. Peter Kihlgård har utvecklat det där i en essä om Valderrama: Tanken är alltid snabbare än löpsteget. Det, och att jag inte orkar.

Samuel säger: Hallå! Hur tror du det går i premier league kommande säsong? Klara United att knipa guldet i år också?

Simon Bank säger: Tre lag gör upp, ju: United, Chels, Pool. Could go either way, really. Jag gissar Chelsea.

Simon säger: Vem tror du vinner allsvenskan tippa topp 5

Simon Bank säger: Blåvitt verkar sönderköpt. Elfsborg har klarat sig. Så jag ändrar: 1. Elfsborg, 2. IFK Göteborg, 3. HIF, 4. AIK, 5. Malmö.

Drago säger: Tjena Simon! Hur ser du på landslagets framtid? Ny förbundskapten? Vem i så fall?

Simon Bank säger: Jag har svårt att se att vi kommer att vara lika bra som 2004 - när Zlatan var nära toppen, när Larsson och Ljungberg peakade - på ett bra tag. Jag håller på Backe, skulle inte ha något emot Jönsson eller Hamrén - och protesterar inte mot Hodgson heller.

Eric säger: Tjena Simon, om du fick välja 5 spelare från U-21 landslaget som skulle få chansen i herrlandslaget- vilka skulle det vara?

Simon Bank säger: Berg och Elm är ju redan där. Wernbloom, Bajrami och Rasmus Bengtsson vore spännande. Och Gustav Svensson på sikt.

Cool säger: Vad tycker du om värvningen av Glen Johnson till liverpool? Vilken spelare tycker du att de ska köpa för att lyckas vinna ligan?

Simon Bank säger: Good player, sinnessjuk prislapp. Liverpools stora problem är mest att behålla de spelare de har, om nu Madrid knackar på lite hårdare. Och så skulle de behöva en till 15-målsspelare framåt. Gignac skulle passa bättre där än i United.

JP säger: Varför skriver ni så lite om Gefle i Sportbladet...? När Gefle möter ett Stockholmslag och vinner mot dom så skriver ni ändå om Stockholmslaget?

Simon Bank säger: Jag tror inte att mina chefer har något emot Gefle som lag. Det är nog mer Daniel Bernhardsson personligen. Äh, det handlar om marknadsekonomi det också.

Simon Bank säger: Jo, Precis så. Ha en fin sommar, hörrni.