Fotboll

Militär ska rädda fotbollsfesten

FOTBOLL

Säkerhetsproblem inför Confederations Cup

Sydafrika samlar sig inför Confederations Cup.
Sydafrika samlar sig inför Confederations Cup.

Trots bedyranden om motsatsen ligger säkerhetsfrågorna som ett hotande moln över fotbolls-VM i Sydafrika nästa år. På torsdagen stod det klart att landets militär ska assistera polisen under för-VM, Confererations cup.

– Den sydafrikanska nationella försvarsstyrkan (SANDF) kommer att assistera polisen med brottsförebyggande åtgärder för att skapa säkra zoner under Confederations cup, förklarade Bhekizizwe Mavundla, polisbefäl i Guateng-provinsen, för den sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa.

Enligt Mavlunda började militären redan i tisdags assistera polisen i den extremt brottstyngda stadsdelen Hillbrow i Johannesburg.

Pressad VM-chef

– Soldaterna ska stärka den redan existerande styrkan hos polisen för att skapa säkra zoner för de som ska gå på fotbollsmatcherna på Ellis Park (arenan) under Confederations cup.

Åtgärden att sätta in militären är ett bland flera tecken på det tryck värdlandet för nästa års fotbolls-VM har på sig för att den ökända sydafrikanska kriminaliteten inte ska sabotera arrangemangen.

"Vi är övertygade om att vi har en säkerhetsplan som fungerar och att VM kommer att kunna genomföras utan incidenter. Härnäst väntar Conferedations cup. Om den genomförs utan incidenter kommer vi inte höra ett ord. Men om så inte sker lär vi få höra det in i evigheten."

Orden är Danny Jordaans, den hårt pressade chefen för VM-arrangemangen, och han yttrade dem när han nyligen var i New York i USA för att peppa fotbolls-entusiaster att resa till Sydafrika nästa år.

Skambud till Securitas

Men ungefär samtidigt som Jordaan försökte övertyga New York-borna att åka till Sydafrika tvingades hans kollegor i hemlandet desperat försöka skaka fram något säkerhetsföretag som var villigt att ta ansvaret för de tillresta spelarnas och andra vip-personers säkerhet under Confederations cup.

Anledningen var, enligt den sydafrikanska nyhetstidningen Mail & Guardian, att förhandlingarna med svenska Securitas sydafrikanska partner Stallion efter olika röriga turer med arrangörer brutit samman. Meningen var att Stallion skulle sköta det tunga säkerhetsuppdraget men arrangörerna uppges ha erbjudit ett rent skambud i lön till väktarna – något Stallion inte kunde godta. Resultat: Med drygt två veckor kvar till avspark fanns det inte något säkerhetskontrakt.

Några dagar därpå gick dock ett lokalt företag in och antog budet, men förutsättningarna för att genomföra jobbet är minst sagt skakiga.

Polisen och militären gör i alla fall sitt för att minska brottsrisken; under de senaste dagarnas Hillbrow-raid har 85 personer gripits. De gripna är misstänkta för överfall, brott mot vapenlagarna, stöld och olaga hot. Bland annat.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!