Hamburg degraderas – efter 55 år

avFrida Fagerlund, Love Lindqvist

Foto: FABIAN BIMMER / TT

Klockan på Volkparkstadion har slutligen stannat.

Hamburg tvingas lämna Bundesliga efter hela 55 år, den längsta sviten av alla lag.

Vad var det egentligen som gick snett i den anrika klubben?

Tick, tack, tick, tack.

Efter 55 år är klockan slutligen på väg att stanna. Hamburg SV, den enda klubben som har spelat samtliga säsonger i Bundesliga, orkade inte kämpa längre och degraderas därmed till den tyska andraligan. Det har hängt i luften och de senaste åren har man klamrat sig kvar med en hårsmån.

I dag krävdes vinst mot Mönchengladbach samtidigt som Wolfsburg skulle förlora mot Köln. Hamburg lyckades vinna – men fick ingen hjälp av Köln, som föll med 3–1.

– Supportrarna har vetat om det här i flera år, de har på sätt och vis tappat energin att försöka kriga sig kvar genom att stötta, säger Sven Töllner, journalist på Sky Deutschland.

– De senaste veckorna har smärtan bytts ut mot ilska. Så det är en kombination av att man inte bryr sig och vrede.

Saknat kontinuitet

Tick.

I det nordvästra hörnet av Volkparkstadion har den stora klockan ständigt varit en påminnelse om Hamburgs långa historia som inkluderar sex ligatitlar. Den här säsongen har varit ett långt mörker och det är ett under hur hoppet kunde leva in i sista omgången.

Vem som leder Hamburg verkar inte spela någon roll, det fortsätter att gå dåligt i alla fall. Så varför håller klubben på att bryta sin fina svit?

– Det ständiga skiftandet på nyckelrollspositioner de senaste åren innebär att de har misslyckats med att ha tydliga riktlinjer, säger Töller.

– Nya tränare, nya ordföranden, det har kommit en ny plan hela tiden. Ingen kontinuitet överhuvudtaget. Inför säsongen missbedömde styrelsen totalt truppens kvalité och de har inte några pengar. De måste hela tiden be klubbens sponsor, Klaus-Michael Kühne, om mer pengar.

Foto: Michael Sohn / TT

Störst framgångar på 80-talet

Problemen utanför fotbollsplanen är troligtvis den största anledningen till att Hamburg går på knäna sportsligt sett, menar Sven Töller.

– De har haft det kämpigt i flera år nu. Det har varit nya managers, ny VD och ekonomiska problem. Ibland har det varit politiska beslut, ibland sårad stolthet. Hamburg är en storklubb men de saknar struktur. Den nya presidenten Bern Hoffman planerar att bygga en ny klubb, och samtidigt dra ner på bemanningen.

Under 1980-talet var Hamburg på samma nivå som dominanta Bayern München och hade en del framgångar 2000–2011.

– Men den senaste titeln vann de 1987 (tyska cupen) och sedan 2011 har de ständigt kämpat i bottenstriden, förklarar Sven Töller.

– Hamburg har en stor tradition så alla har en åsikt kring klubben och många vill ta en position i den. Som sagt, det har hela tiden skett en massa förändringar. Och alla nya killar har tänkt - vissa har även sagt det rakt ut - att deras föregångare har gjort de avgörande misstagen... Bara för att göra nya misstag och situationen än värre.

Ger klockan till museum

Bernd Hollerbach, som tog över efter sparkade Markus Gisdol i januari, fick inte till den önskade effekten tillräckligt snabbt.

– Han har byggt ett bättre försvar och en organisation med kontroll, säger journalisten Jurek Rohrberg.

– Men han har samtidigt haft samma problem som Gisdol också hade. Offensivt finns det inga idéer. Tyvärr har han inte tillräckligt med kvalité i anfallet.

Klockan hänger än så länge kvar på Volkparkstadion. Vad som händer med den nu återstår att se.

– Jag tror att de kommer ge den till ett museum, säger Rohrberg.

– Den är trots allt en stor del av klubbens historia.

ARTIKELN HANDLAR OM