Samuelsson: ”Är en lång tid för en skitfot”

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Hon fick slita för att ta emot priset som årets back.

Nu väntar sex månader rehabilitering från en karriärshotad fotskada.

– Det är lång tid för en skitfot. Skadan är tydligen väldigt ovanligt inom fotbollen, säger Jessica Samuelsson.

Foto: Andreas Bardell

Jessica Samuelsson skadade sig i landskampen mot Ungern. För två veckor sedan opererades hon.

Högerbacken har haft en fin säsong med Linköping FC och Arsenal. På Fotbollsgalan tilldelades hon priset som årets back.

– Det känns jättestort. Bland alla dess backgiganter så vinner lilla jag, det känns kul. Jag känner att jag har haft en väldigt bra säsong, både med LFC i klubblaget innan EM, sen var jag i bra form under EM, säger hon.

Hon fick kämpa för att få ta sig upp på scenen och ta emot priset eftersom hon hoppar på kryckor. Vägen fram till scenen var inte anpassad för en person med kryckor.

– Nej, verkligen inte. Men det gick bra, det var många som hjälpte till och vänliga. Det tog ett tag. Jag var helt svettig, jag känner mig fortfarande svettig, haha.

Sex månader rehabilitering

Högerbacken räknar med att köra rehabilitering i sex månader.

– Jag opererade för två veckor sedan. Sedan ska jag ha kryckor i sex veckor, sedan har de sagt sex månader. Det är lång tid för en liten skitfot, haha. Jag försöker ställa in mig mentalt varje gång jag säger sex månader. Det är tufft att säga det.

– Man gjorde en röntgen från början, då kunde man bara se en muskelbristning i foten. Det var på grund av att den var så pass svullen. När vi gjorde en röntgen veckan efter visade det sig att hela foten var paj, i princip. Det är svårt att förklara, en väldigt ovanlig skada.

Sedan försöker hon beskriva hur foten såg ut.

– Mina ben hade hoppats ur led, eller förskjutits åt sidan. Flera ledband mitt i foten hade gått helt av. Varje gång jag gick på foten så hoppade allt åt sidan. Nu har vi skruvat fast benen, så nu ska bara ledbanden läka ihop.

– Jag fattar knappt själv. Det är tydligen en väldigt ovanligt inom fotbollen. De sa att opererar jag inte så finns det stor risk att inte komma tillbaka allt. Men nu ska det inte vara några problem.

ARTIKELN HANDLAR OM