”Man kanske måste fråga sig: vill vi ha dubbla medborgarskap?”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka och Stefan Lichtsteiner firade med den dubbelhövdade örnen.

Något som har väckt debatt såväl i Schweiz som internationellt.

Nu frågar sig det schweiziska fotbollsförbundets generalsekreterare om inte förbundet borde försöka låsa spelare med dubbla medborgarskap till Schweiz.

– Kanske kunde vi säga att dörrarna till betalda träningsprogram enbart är öppna för juniorer som inte har dubbla medborgarskap, säger Alex Miescher.

Xherdan Shaqiri och Granit Xhaka vände 0-1 till seger mot Serbien i gruppspelet. Något som blev en kontrovers. Stjärnorna, som båda har kosovo-albanska rötter, firade nämligen sina mål med tecknet för den albanska dubbelhövdade örnen.

Gesten är laddad eftersom Kosovo tidigare var en serbisk provins innan de förklarade sig självständigt 2008.

Serbien är ännu inte erkänt självständigheten och det serbiska fotbollförbundet lämnade in ett klagomål till Fifa efter matchen mot Schweiz.

Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka och Stefan Lichtsteiner - som också firade med tecknet - straffades därefter med böter.

– Det är fotboll, det handlar om känslor. Ni såg alla vad jag gjorde, men jag vill inte prata om det. Jag är bara glad över målet, sa Xhaka efter händelsen.

Xherdan Shaqiri.
Foto: Laurent Gillieron / TT / NTB Scanpix
Xherdan Shaqiri.

”En idé som har växt för mig”

Men incidenten har inte blåst förbi för det.

I en intervju med Tagesanzeiger, hänvisade till av Reuters, säger nu det schweiziska fotbollsförbundets generalsekreterare Alex Miescher att han är orolig för att spelare med dubbla nationaliteter kan dra nytta av landets ungdomsutveckling, bara för att sedan spela för ett annat landslag.

– Man kanske måste fråga sig: vill vi ha dubbla medborgarskap? säger Miescher enligt Reuters.

– Det borde finnas en plan där spelare med flera nationaliteter kan bli låsta till det schweiziska landslaget i en tidig ålder. Det är en idé som har växt för mig... Incidenterna med den dubbelhövdade örnen har visat att där finns ett problem.

Bland spelarna i Schweiz VM-trupp var det många med dubbla medborgarskap. Som exempel hade åtta av de elva startspelarna mot Sverige invandrarbakgrund.

”Chockerande att vi inte har något inflytande”

Exempel på det Miescher tar upp - om spelare som väljer andra landslag - hittar vi spelare som Ivan Rakitić (Kroatien) och Taulant Xhaka (Albanien).

– Vi hör många löften. Och sedan fyller spelarna 21 och väljer ett annat landslag, för att han ser större chanser att få spela landskamper. Jag tycker att det är chockerande att vi inte har något inflytande där. En sådan spelare har tagit upp en väldigt värdefull, dyr träningsplats... Kanske kunde vi säga att dörrarna till betalda träningsprogram enbart är öppna för juniorer som inte har dubbla medborgarskap, säger Miescher och tillägger:

– I dag drar vi nytta av vårt landslags styrka. Men Bosnien, Kroatien, Albanien och vissa afrikanska länder som närvarar vid framtida VM - vi skulle kunna ha tränat många spelare för andra länder. Det skulle vara befriande för många spelare om beslutet togs tidigare.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.