Christiansen: ”Det var som ett svart hål”

avFredrik Jönsson

Sportbladet utsåg Anders Christiansen till allsvenskans bästa spelare två år i följd.

I helgen är han tillbaka i Malmö FF:s ljusblåa dress.

– Jag gillar inte att snacka för mycket om det. Men min målsättning är alltid att vara den bästa, säger Anders Christiansen.

Malmö FF vann SM-guld 2016 och 2017. Efter båda säsongerna utsågs Anders Christiansen till allsvenskans bästa spelare av Sportbladets fotbollsexperter.

I januari 2018 drog han från Malmö FF till belgiska Gent för att testa ett nytt äventyr, och förhoppningsvis kunna spela till sig en plats i Danmarks VM-trupp. Det blev inte som han hade hoppats.

”Jag ska ge allt”

Mot Örebro är han tillbaka i MFF:s tröja. Något de ljusblåa fansen lär älska.

– Jag är lycklig. Det var ett svårt beslut att lämna Malmö FF då för jag trivdes bra i klubben. Men jag är glad att vara tillbaka nu. Jag är tacksam mot Hasan och lycklig över att Malmö ville ha tillbaka mig. Jag ska ge allt här, säger Anders Christiansen.

En klassisk fråga. Hur är formen?

– Det är den stora frågan nu. Jag har knappt spelat fotboll på sex månader, så det är svårt att säga vilken form jag är i. Men jag fick samma fråga när jag kom från Italien och samma fråga efter min skada, det är alltid svårt att säga – men det gick bra då, haha. Jag har tränat hårt, så det är matchspel jag behöver.

Du hittade formen fint när du kom hit efter Italien.

– Ja. Förhoppningsvis kan jag göra det igen.

Vad säger du om tiden i Belgien?

– Det blev inte som jag hade väntat mig. Jag hade förväntat mig att komma dit och få en roll i laget som jag hade i Malmö, jag såg fram emot att få spela i en bättre liga. Men jag fick en skada före starten på säsongen och efter det så kände jag rätt snabbt att de inte trodde på mig lika mycket som de hade sagt innan. Det är inte lätt att förklara vad som gick fel.

– När jag ser tillbaka på det så hade det kanske varit bättre om jag hade stannat i Malmö och väntat på något annat.

Han berättar att de agenterna han arbetade med då fick information om att han aldrig hade sett en belgisk match. ”AC” hade bara hört om att danska spelare har lyckats där. Mittfältaren tycker dock att han gjorde vad han kunde innan han skrev på för Gent.

– Jag pratade med tränaren, sportdirektören och ordföranden i i klubben. Jag var med på deras träningsläger, så jag tycker jag gjorde vad jag kunde för att få en bra känsla. Men jag visste som sagt inget om belgisk fotboll.

– Sen skulle jag nog ha byggt upp mig mer långsamt i stället för att skynda. De borde ha gjort så i stället för att stressa från dag ett.

”Bättre spelare om jag hade stannat kvar”

Är du bitter för den tiden?

– Jag är besviken, men det går snabbt i fotboll. Jag måste lära mig på bästa vis av det här. Jag kastade bort min tid där, jag hade nog varit en bättre spelare om jag hade stannat kvar i Malmö FF.

– Våra träningar där var inte av högsta kvalité. Spelarna ville inte träna eftersom vi tränade mellan två och två och en halv timmar. Så de som spelade många matcher ville inte träna. Och jag i min tur kände inte att det var utvecklande som spelare att träna på det sättet. Så jag ville inte stanna sex månader till efter de sex månaderna jag hade varit där, det hade inte gjort mig till en bättre spelare eftersom jag bara tränade. Men hade jag fått spela matcher i Belgien så hade det varit bättre för min karriär. Det är en högre nivå i Belgien, ligan är bättre rankad än allsvenskan.

– Men jag känner inte att det här är ett steg neråt, Malmö FF är en storklubb. MFF är inte en sämre klubb än Gent. Nu får jag även möjligheten att spela Champions League.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Anders Christiansen är tillbaka i Malmö och MFF efter en misslyckad sejour i belgiska Gent.

Du är långt ifrån den enda spelaren från allsvenskan som inte har fått chansen att lyckas i Belgien.

– Jag jämför bara mig med danska spelare, och de har gjort det bra i Belgien. Sen tror jag folk tror att man som fotbollsspelare kan välja vilken klubb som helst i världen, så är det inte. Ibland får du en möjlighet och då känner du kanske att du måste ta chansen. Danmark hade ett VM framför sig och jag såg en chans att ta en plats i Belgien och kanske få spela med det danska landslaget.

Du har blivit utsedd till bäst i allsvenskan två gånger. Mer press nu?

– Det är alltid press när du spelar för Malmö. Det märkte jag redan efter några matcher för klubben. Jag stävar alltid efter att bli bättre, jag är inte nöjd med det jag har åstadkommit hittills. Så jag känner en hunger att bli bättre, och jag vill hjälpa Malmö. Att gå till Belgien var ett felbeslut av mig, men jag håller samma nivå som tidigare.

När du lämnade klubben var Malmö FF i toppen av serien. Så är det inte nu. Vad säger du om vårsäsongen?

– Självklart är du inte van vid det, speciellt inte i Malmö, att vara så långt ifrån toppen. Nu ska vi spela i Europa också, så det kommer bli tufft. Men jag tror inte vi är borta från toppen. Vi kan komma in i en bra period med många vinster och nå toppen igen.

Kan ni vinna guld den här säsongen?

– Jag vet inte. Jag gillar inte att snacka för mycket om det. För mig är det jätteviktigt att jag presterar, så kan man prata efteråt.

– Min målsättning är att vara den bästa. Oavsett vad jag gör så handlar det om att vinna och ha roligt. Min ambition är att spela så bra jag kan med mina kvalitéer och hitta storformen. Jag vill alltid bli en bättre spelare, både för mig själv och för laget.

Har tiden i Belgien gjort dig mentalt starkare?

– Det har den. Det kändes som att jag var i ett svart hål. Jag tränade på hårt och väntade på min chans, men jag fick aldrig chansen att visa upp mig. Den möjligheten kom aldrig.

– Nu är jag glad. Det är kanske lite konstigt, men Malmö känns som mitt hem. Jag har familj och vänner i Danmark, så jag kan köra hem snabbt. Sen gillar jag förväntningarna på klubben, och om hur de pratar fotboll här samt supporterkulturen. Det känns som ett fotbollshem.

ARTIKELN HANDLAR OM