Spelarna stöttas av sina familjer på plats i Ryssland

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

FOTBOLL

NIZJNIJ NOVGOROD. På måndag gör Sverige första VM-matchen på 12 år.

På läktarna stöttas spelarna av sina familjer – som sedan flyttar in på truppens hotell i Gelendzjik.

– Jag tror att de kommer att få en kick, säger Cecilia Sandell, administratör i den svenska landslagsstaben och den som reser med de anhöriga i Ryssland. 

Sverige blev klart för VM i november. Sju månader senare är det dags för premiären mot Sydkorea i ryska Nizjnij Novgorord. 

På plats för att stötta finns spelarnas fruar och familjer. Totalt 49 personer åker med på den så kallade ”Familjeresan”. 

– Den yngsta är fyra månader, den äldsta mellan 65-67 år, säger Cecilia Sandell, administratör i den svenska landslagsstaben.

Flyttar in på spelarhotellet

Familjerna anlände till Ryssland under söndagen. Bland dem finns bland annat Victor Nilsson Lindelöfs fru Maja Nilsson Lindelöf, John Guidettis sambo Sanna Dahlström, Marcus Bergs fru Josefin Ringblom Berg och Mikael Lustigs fru Josefin Lustig. 

Med sig har de också sina barn. Hela 15 barn finns med i skaran.

–  Efter premiärmatchen åker vi med killarna i deras charter och då bor familjerna på spelarhotellet i två dagar. Sen åker vi vidare till Sotji där vi ser Tysklandsmatchen, säger Cecilia Sandell. 

Hur är det att jobba med spelarnas familjer?

– De är för härliga. Vi har väldigt kul ihop. De är extremt intresserade av fotboll och stöttar sina killar. De är så härliga och jag trodde aldrig att jag, som gammal fotbollsspelare, skulle passa in här. Men man lär känna deras liv, det är inte så enkelt att vara spelarfru.

1 av 5 | Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET
Josefin Lustig.

”Blir jobbigare och jobbigare”

Under uppladdningen i Stockholm berättade Mikael Lustig om hur det är att vara borta från sina familjer.

– Nu har det varit ganska bra. Det har varit mycket start- och stopp. Vi har tränat fem dagar, haft match och sedan två dagar ledigt. Man träffar dem varje vecka minst två dagar så nu har det inte varit något problem. Sedan finns det ju Facetime och tyvärr att säga det, det är inte första gången man är borta från familjen så man har blivit ganska van. Men det är klart när barnen blir äldre blir det jobbigare och jobbigare, sa han då.

Cecilia Sandell tror att familjernas vistelse i Ryssland kommer att lyfta spelarna. 

– Jag tror att det är fördel rent energimässigt. De spelar fotboll varje vecka och det familjerna är en del av deras vanliga vardag. Jag tror att de får en kick, hotelldöden kan lätt infinna sig, säger hon.

Hur fungerar det, betalar familjerna själva eller står SvFF för resorna?

– För ordningens skull så betalar de själva.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Spelschema fotbolls-VM: Grupp F 00:12