Lagkaptenen om de känslosamma bilderna med Berg: ”Min lille påg...”

Uppdaterad 2018-06-21 | Publicerad 2018-06-20

GELENDZJIK. Efter premiärmatchen lutade sig Marcus Berg mot matchhjälten Andreas Granqvist bröst i en slags tacksamhet.

Det var ett ögonblick av lättnad – anfallaren missade flera målchanser mot Sydkorea – som fångades.

Spelarna har tittat på bilden tillsammans efteråt.

– Min lille påg..., utbrister lagkaptenen Andreas Granqvist.

Det fanns en stor press på det svenska laget inför premiären. Den blev större när Mexiko slog Tyskland. Spelarna var medvetna om förutsättningarna och den svaga svenska historiken i mästerskapspremiärer.

Under matchen hade Marcus Berg flera klara målchanser, men han brände dem alla.

Det blev till slut Andreas Granqvist som räddade den svenska segern med sitt straffmål.

Tittat på bilden tillsammans

Vinsten innebar en stor lättnad för alla spelare och ledare. Marcus Berg drog en extra stor suck.

Efter matchen fångades han på stämningsfulla bilder när han slöt sina ögon och lutade sig mot lagkaptenen Andreas Granqvists bröst.

Spelarna har tittat på bilden tillsammans efteråt.

– Han visade mig den..., säger Andreas Granqvist som berättar om ögonblicket;

– Vi har en stor gruppdynamik. "Mackan" var missnöjd när han inte satte en boll i matchen och var glad för att jag satte dit den så inte han fick skit för det....

Han tror dock att det kommer att vända för Marcus Berg.

– Jag tror att Mackan kommer att vara otroligt viktig för oss framöver och sätter dit ett mål mot Tyskland, säger han.

Var det varm tröst från din sida?

– Det var lättnad från båda, gruppen blev mycket svårare när Mexiko slog Tyskland. Det var mer en lättnad över att vi vann den här premiärmatchen som vi inte vunnit på många mästerskap.

Lagkaptenen har dagarna efter premiären fått stor uppmärksamhet. Han fick höga betyg i internationella medier och starka hyllningar från svenskt håll.

Givetvis har han noterat uppmärksamheten.

– Det är klart att när man gör ett avgörande mål i en VM-match blir det stort tryck utifrån. Men jag tycker att vi som lag har gjort det bra. Det var en tuff premiär med nerv. Men jag tycker att vi tog över efter hand. Jag tycker att vi skapar mycket chanser och vinner välförtjänt. Jag vill hylla laget och hur vi agerade över 90 minuter, säger han.

”Otroligt roligt att vara här”

Han hyllar den fina stämning som finns inom truppen.

– Jag tycker alltid att vi har haft en bra stämning i gruppen, men det är klart att det under de senaste två åren med Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) har känts otroligt roligt att vara här. Vi gör något tillsammans som lag och har visat att vi kan kriga och kämpa för varandra och gör vi det kan vi få resultaten med oss också. Vissa matcher har vi bjudit på riktigt bra fotboll, vissa matcher har det inte sett lika bra ut men vi har ändå fått med oss resultaten som behövs och det är en styrka i sig. Det kommer behövas att vi gör vår livs match mot Tyskland, säger han.

Han känner att han har vuxit under Janne Anderssons förtroende och att det är skillnad mot en period under Erik Hamréns ledning.

– Som när jag spelade anfallare på träningen... Men det är klart att det är en fantastisk resa. Jag känner att jag har fått ett otroligt stort förtroende från Janne när han tog över och jag fick kaptensbindeln. Vi som lag har gjort otroligt bra saker. Det är en fantastisk atmosfär i laget och det bidrar.

Lagkamraterna tar chansen att pika dig här och då, är det en slags kärleksfull behandling av kaptenen?

– De är på mig hela tiden... Vi har högt i tak och vi gillar att ge varandra smågliringar och så länge det är på en bra nivå är det okej. Vi har en fantastisk atmosfär i gruppen och det är skoj att vara här. Men jag får ge tillbaka lite...

Var med i mirakelmatchen

Efter segern över Sydkorea väntar nu ett Tyskland som är piskat att vinna. Andreas Granqvist var med i mirakelmatchen 4-4 mot Tyskland hösten 2012.

Vad plockar du med dig psykologiskt från 4-4-matchen i Berlin?
– Absolut ingenting, förutom att vi gjorde en otrolig comeback. Som försvarare vill man inte släppa in fyra mål så det vill jag helst glömma. Förhoppningvis håller vi nollan.

– Vi är starkare defensivt nu. Vi har tre matcher mot Danmark, Peru och Sydkorea där vi hållit nollan. Det är en styrka vi har i laget och som vi kan luta oss mot. Vi vet att vi kan få en fast situation, en straff eller läge på något annat sätt. 

– Därför gäller det att vi håller nollan, därifrån kan vi ta poäng eller vinna matchen. 

RESEGUIDE: På väg till Sotji? Här laddar du bäst före
Tysklandsmatchen