Förklaringen till fiaskomatchen?

Påverkades de av högtiden?

avAndreas Käck

FOTBOLL

Saudiarabien stod för en usel insats i öppningsmatchen mot Ryssland.
Kanske stavas förklaringen ramadan?
– Det råder ingen tvekan om att man blir mer utmattad än vanligt, säger forskaren Craig Duncan till CNN.

Den muslimska kalendern är en månkalender, vilket innebär att tidpunkten för fastemånaden ramadan flyttas tillbaka med elva dagar varje år. I år pågick den från den 15 maj till den 14 juni, alltså i dag.

Således har de muslimska spelare som följt ramadan fått en speciell uppladdning inför fotbolls-VM.

Kanske speglade det av sig i torsdagens öppningsmatch mellan Ryssland och Saudiarabien, där de sistnämnda laget stod för en minst sagt slätstruken insats och förlorade med hela 0-5?

”Kan inte prestera på max”

Enligt forskaren Craig Duncan råder det ingen tvekan om att spelare som inte ätit eller druckit på länge har sämre energi under matcherna.

– Om man inte får äta eller dricka så gäller det att vila så mycket som det bara går. Se till att ta tupplurar under dagen, för det råder ingen tvekan om att man blir mer utmattad när man fastat jämfört med när man ätit och druckit som vanligt, säger Duncan till CNN.

Dino Maamria, en före detta tunisisk spelare som numera är tränare i engelska League Two-laget Stevenage, fyller i:

– Man insåg ganska snabbt att det inte gick att prestera på max om man inte fyllde på med energi. Det är väldigt, väldigt svårt att spela viktiga matcher om man inte ätit eller druckit på ett dygn, säger han.

”Bra förberedelser”

De muslimer som följer ramadan får inte äta eller dricka så länge solen är uppe. Extra problematiskt för Saudiarabiens spelare, som spelar sina matcher i Moskva och Sankt Petersburg där det just nu är omkring 18 soltimmar per dygn.

Enligt The Guardian har ett flertal saudiska spelare valt att skjuta på sin ramadan till efter mästerskapet, men inte alla.

Efter 0–5-förlusten mot Ryssland fick Saudiarabiens förbundskapten Juan Antonio Pizzi frågor om lagets förberedelse inför mästerskapet.

– Förberedelserna har varit bra och vi kände oss redo inför matchen. Ni kan inte dra för stora växlar på en enda match, svarade han enligt Marca.

När ramadan är över infaller det som kallas Eid al-Fitr. Då tillåts man äta och dricka som vanligt igen. Men enligt Dino Maamria tar det några dagar innan man kommer tillbaka i vanligt slag som fotbollsspelare.

– Det dröjer lite innan kroppen vänjer sig igen, säger han.

Foto: Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix
Saudiarabien förlorade stort i VM-premiären.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Laddar Matchlista
Laddar Matchlista
Spelschema fotbolls-VM: Grupp A 00:12
ARTIKELN HANDLAR OM