Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

Jens T Andersson ny klubbdirektör i AIK: ”Kittlande att komma tillbaka”

Publicerad 2018-07-16

När han tog över som sportchef 2010 var det för att få fart på en klubb i kris.

Åtta år senare kommer Jens T Andersson tillbaka till en klubb i harmoni – så vad ska han bidra med den här gången?

– Jag har samlat på mig erfarenhet som man inte kan få i Sverige, säger AIK:s nye klubbdirektör.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Martin Mutumba var självsäker när han redan inför den avgörande matchen i sista omgången 2009 bestämde sig för att tatuera in ”AIK Guld 2LAX9” över sitt bröst.

Efter guldet tappade AIK nyckelspelare som Ivan Obolo, Joos Hoiveld, Daniel Öhrlund och Markus Jonsson – men självförtroendet var fortfarande intakt. Inför säsongen 2010 spelade laget in en Gudfadern-inspirerad reklamfilm där ”Don” Björn Wesström lämnade över tröja nummer 10 till Martin Mutumba. Klippet avslutades med AIK:s nya marknadsslogan: ”Kom och ta oss!”

Bara några månader senare fick Jens T Andersson ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

Slagsmål på bussen

Motståndarna i allsvenskan lydde uppmaningen från AIK:s marknadsavdelning. På de fem första matcherna lyckades de regerande mästarna bara ta en poäng och efter sju omgångar flyttade tränaren Mikael Stahre till grekiska Panionios. När sportchefen Björn Wesström tog över tränarsysslan landade sportchefsjobbet så småningom hos Jens T Andersson.

AIK lyckades ro i hamn succévärvningar som Ivan Turina och Mohamed Bangura, men i sitt jobb som sportchef i AIK 2010 hade Jens T Andersson även utmaningar av en helt annan sort. För Fotboll Sthlm berättade han nyligen om de ständiga dusterna med den lynnige nye tränaren Alex Miller, om hur han tvingades gå emellan när två spelare började slåss på bussen och om besöken hos den våldtäktsmisstänkte Dulee Johnson i häktet.

Diskuterade Premier League-jobb

I mitten av juli 2018 leder AIK allsvenskan och har inte förlorat en match i serien sedan sommaren 2017. Jens T Andersson har sedan han lämnade klubben 2013 varit sportchef i kroatiska storklubben Hajduk Split och danska Århus. I en intervju med Expressen i april berättade hans agent Will Salthouse att Jens T Andersson då diskuterade ett nytt jobb med flera klubbar i Premier League och Championship. Men tre månader sitter han på AIK:s träningsanläggning Karlberg efter att ha tackat ja till jobbet som ny klubbdirektör, en tjänst som blev tillgänglig efter att förre vd:n Mikael Ahlerup tvingats bort från klubben i april 2017.

– Dels fanns längtan att komma hem till Sverige och tillbaka till AIK och allsvenskan, som jag tycker har tagit steg under de fem år som jag varit utomlands. Sedan är det även en kombination med familjeliv och det praktiska, det är mycket som ska stämma när man sticker utomlands med två barn och en fru. Det är ett jäkligt spännande skede för AIK Fotboll, det fällde avgörande, säger Jens T Andersson som tillträder sitt nya jobb den 1 augusti.

Hur nära var det att du hamnade någon annanstans?

– Det fanns möjligheter till att jag skulle hamna någon annanstans också, men det här har hela tiden varit mitt bästa alternativ.

Vilka andra alternativ fanns det?

– Det är inte så intressant nu när jag sitter här som ny klubbdirektör i AIK. Det har funnits andra alternativ, främst utomlands, men det passade mig väldigt bra att vara kvar i Sverige. Det var kittlande att komma tillbaka till AIK i det läge som klubben är i nu. Förra gången jag kom till AIK som sportchef var 2010 och då var läget lite annorlunda.

– Det är inte så att jag har blivit avskräckt från att jobba utomlands. Både Kroatien och Danmark har varit uppdrag som gjort att jag har samlat på mig erfarenhet som man inte kan få i Sverige, vilket jag har en enorm nytta av i dag.

”Bra med mångfald i styrelserummet”

Jobbet som klubbdirektör innebär att han kommer att vara både klubbchef för föreningen och vd för bolagssidan.

– Det är en ny roll som inte har funnits tidigare i AIK. Det är första gången som man har en person som chef över helheten. Det är lite för tidigt att berätta exakt vad jag ska göra och vilka områden jag kommer att prioritera. Men det blir så klart ett helhetsansvar för AIK Fotboll.

Är tanken ändå att du ska hålla dig utanför det rent sportsliga och låta sportchef Björn Wesström ta hand om det ensam?

– Det finns chefer inom olika områden och de ska fortsätta ha sina ansvarsområden och sina befogenheter. Sedan kommer jag att finnas litegrann överallt.

Du måste ändå ha ett stort kontaktnät och koll på många spelare sedan dina år som sportchef...

– Det är klart att jag har ett kontaktnät sedan tidigare, vilket Björn också har. Lägger vi dem på varandra är det vissa kontakter som är samma och vissa som är olika. Det blir ett större gemensamt kontaktnät för AIK Fotboll.

Så det är inte uteslutet med några värvningar som du ligger bakom?

– Det kommer att vara Björn som gör värvningarna i AIK.

Men du kanske kommer med något tips?

– Det har jag svårt att tro, däremot kanske jag kan bidra med någon kontakt på vägen. Mer så, tror jag.

Hur bra koll har du haft på AIK under åren du varit borta?

– Jag har följt AIK hela tiden när jag varit utomlands. Jag har sett matcher när jag kunnat men framför allt följt resultaten hela tiden.

I våras valdes medieprofilen Eric Ljunggren, som tidigare haft chefsjobb på Dagens Nyheter och Metro, till ny ordförande i AIK Fotbollsförening. Lanseringen av honom som ordförandekandidat kom på initiativ från AIK-medlemmen Simon Strand som på internet lyckades mobiliserade ett stort stöd för Ljunggren. Något förre ordföranden Per Bystedt beskrev som en ”kupp”.

– Jag har träffat båda styrelserna, både den för bolaget och den för föreningen, så när som på någon enstaka person. Vi har haft ett antal möten. De har varit positiva eftersom vi sitter här. De har känts bra tycker jag. De har presenterat en roll och en bild som är spännande, säger Jens T Andersson.

– Jag tror att det alltid är bra med mångfald i styrelserummet. Nu har man en blandning av erfarna och nya, och det tror jag är positivt.

Imponerad av Dalic

Efter att ha jobbat i Hajduk Split i ett halvår har Jens T Andersson fortfarande bra koll på kroatisk fotboll. I sommar har han imponerats av förbundskaptenen Zlatko Dalics förmåga att ena det kroatiska landslaget. Precis som Jens T Andersson i AIK 2010 kom Dalic till ett lag i kris när han efter Kroatiens kvalförlust mot Ukraina i höstas fick jobbet som förbundskapten. Nio månader senare kom laget tvåa i VM.

– De har, vilket de länge har haft, ett gäng individuellt skickliga fotbollsspelare som spelar och är tongivande i de bästa lagen ute i Europa. Men de har en historia av en del intriger och att de inte riktigt kommit överens som lag tidigare. Där tror jag att värdet av att Zlatko Dalic kommer in som förbundskapten ligger – han lyckades på ett väldigt imponerande sätt och på kort tid samla ihop ett gäng världsstjärnor till att verkligen tro på att de kunde gå hela vägen.

– Men så är han heller inte en typisk Balkantränare i min värld. Han gör ett jäkligt ödmjukt intryck, är trygg i sitt ledarskap och låter spelarna påverka väldigt mycket av de taktiska och spelmässiga. Han finns där som ledare och håller ihop det hela, och har framför allt fått dem att tro på sig själva som lag. Det har de saknat tidigare, tror jag.

Att Jens T Andersson snart börjar som klubbdirektör i AIK kommer knappast att märkas lika tydligt som Dalics inträde i Kroatien.

– Jag tror inte att AIK kommer att byta spelsätt eller tröjfärg när jag tillträder. Min första tid kommer att bli en analysfas. Även om jag känner igen klubben sedan tidigare kommer jag att behöva sätta mig in i lite nya områden. Vi har en ambition och målsättning att hela tiden flytta och utveckla AIK. Det är en erfarenhet som jag har tagit till mig, det räcker inte med att bara laget gör det eller att organisationen utanför laget gör det. AIK är i första hand en fotbollsklubb och behöver utvecklas över hela klubben för att ta nästa steg. Det finns förutsättningar för att göra det, och vi kommer att jobba stenhårt för att det ska bli så också.