Utreds för dopning – inför fotbolls-VM

Fifas besked: ”Vi har kontaktat Wada”

Foto: TT
Fifa-presidenten Gianni Infantino.
FOTBOLL

Med ett halvår kvar till fotbolls-VM tar Fifa i med hårdhandskarna.

Nu ska rysk fotboll utredas för dopning.

– Vi har bett Wada om att prioritera det här ärendet, säger en talesperson enligt DailyMail.

Ryssland har portats från vinter-OS i Sydkorea och mängder av ryska vinteridrottare har stängs av på livstid efter de dopningsavslöjanden som kommit fram den så kallade McLaren-rapporten.

Nu riktas blickarna mot fotbollen.

I somras avslöjade den engelska tidningen DailyMail att minst 34 ryska fotbollsspelare – däribland samtliga i den 23 man stora VM-truppen från 2014 – misstänks ha varit inblandade i den statligt understödda dopningskonspirationen som visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov slagit larm om.

Så sent som i slutet av november gick Fifa ut och sa att man efter en egen utredning inte kunnat styrka anklagelserna – men därefter sade sig Rodtjenkov ha bevis som kan fälla flera av de ryska fotbollsspelarna.

Och nu väljer Fifa att agera.

Har kontaktat Wada

Enligt DailyMail har man vänt sig till antidopningsbyrån Wada och bett om hjälp för en stor utredning inför sommarens mästerskap, som hålls i just Ryssland.

– Fifa har formellt bett Wada om att prioritera det här ärendet, bekräftar en talesperson för Fifa enligt den engelska tidningen.

Fokus har legat – och ligger fortfarande – på vintersporter eftersom OS i Sydkorea arrangeras i februari månad.

– Men det ligger i Fifas intresse att sätta i gång och göra färdigt den här utredningen så snabbt som möjligt, säger talespersonen.

Kan straffas

Sedan tidigare har Vitaly Mutko – som är chef för Rysslands fotbolls-VM 2018 – fått livstids avstängning från IOK (Internationella olympiska kommittén) för sin inblandning i den ryska dopningshärvan och om Fifas/Wadas nya utredning visar på dopning även inom fotbollen så riskerar de att straffas.

– Fifa kommer att jobba tätt tillsammans med Wada och vända och vrida på alla stenar. Visar det sig att det förekommit något fuffens så kommer Fifa att agera genom nödvändiga sanktioner, säger Fifas talesperson till DailyMail.

Fotbolls-VM 2018 börjar den 18 juni.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM