Martin Sjögren: ”Folk får tro vad de vill”

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Ada Hegerberg nobbade det norska landslaget.

Sedan nobbade förbundskaptenen Martin Sjögren världsstjärnan i Fifas omröstning.

– Folk får tro vad de vill men jag röstade på de jag tyckte var bäst, säger svensken till NRK.

Norge är med sin svenske förbundskapten Martin Sjögren klart för VM i Frankrike nästa år.

Detta trots att landets största stjärna Ada Hegerberg valt att nobba landslaget.

Den 23-åriga Lyonstjärnan har sedan dess blockerat sina tidigare vänner i landslaget på sociala medier och efteråt i försvarsposition förklarat sitt beslut.

Foto: Efrem Lukatsky / TT

– Jag blir stämplad som en primadonna som sätter sig själv före laget och det blir mycket snack om ego, men det är helt taget ur sitt sammanhang och helt fel, sa hon till SVT för drygt en vecka sedan.

Nobbades av sin förre förbundskapten

Hegerberg var på måndagskvällen nominerad till Fifas pris som världens bästa spelare – men priset gick överraskande till Marta.

Nu visar det sig att Martin Sjögren valde att lägga sina röster på Pernille Harder, Dzsenifer Marozsán och Sam Kerr i stället för Hegerberg trots att det brukar vara kutym att rösta på en spelare som kommer från nationen man själv företräder.

Enligt NRK:s fotbollsexpert Carl-Erik Torp är det uppenbart att Sjögren röstade som han gjorde på grund av att den norska anfallaren inte vill spela i landslaget mer.

– Förbundskaptener har alltid tagit för vana att ge poäng till ”sina” spelare. Portugal har alltid givit poäng till Ronaldo och Argentina har alltid givit poäng till Messi, säger han.

”Då hade han givit henne full pott”

På frågan om Sjögrens röster har något att göra med att Hegerberg slutat i landslaget svarar Torp:

– Det vanliga är att utnyttja denna utmärkelse för att visa att man stöttar en spelare men här väljer de motsatt väg. Det tyder ju på att det finns en konflikt, säger han och tillägger:

– Hade Hegerberg varit en nyckelspelare i landslaget och varit Sjögrens stjärnspelare så hade han väldigt sannolikt givit henne full pott.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

NRK har låtit Martin Sjögren svara på utspelet – och han replikerar med att han bara har röstat objektivt helt oberoende av vilket nationsförbund han själv representerar.

– Om man ser på dessa tre spelare (Pernille Harder, Dzsenifer Marozsán och Sam Kerr) så anser jag att de har ett större register totalt sett. Ada är en väldigt bra fotbollsspelare och det är alltid väldigt svårt att bedöma individuella prestationer i en lagidrott. Men det är ingen hemlighet att jag tycker att Pernille Harder är världens bästa fotbollsspelare.

– Folk får tro vad de vill men jag röstade på de som jag tyckte var bäst.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM