”Hoppas verkligen att det inte händer igen”

Foto: KARL NORDLUND/VIASAT
Anders Bjuhr.

avPelle Strandman

FOTBOLL

En välbekant röst men ett mindre känt ansikte.

Så kan man kort beskriva Anders Bjuhrs relativt anonyma roll på Viasat – något som passar honom alldeles utmärkt.

I en intervju med Sportbladet talar den uppskattade kommentatorn ut om ”sitt radioansikte”, skräcken när Glenn Strömberg kollapsade mitt i Champions League-finalen – och sorgen efter sin pappas död.

– Det var han som väckte mitt idrottsintresse, säger 38-åringen.

28 maj 2016.

Anders Bjuhr har avancerat i hierarkin och för första gången fått det prestigefyllda uppdraget att kommentera den största av klubblagsmatcher: Champions League-finalen i Milano mellan Real Madrid och Atlético Madrid.

Det blev... inte riktigt som han hade föreställt sig.

Den då 36-årige kommentatorn var vid avsparken helt ovetande om att han 14 minuter senare skulle ställas inför en fullständigt absurd situation.

Inför hundratusentals tittare tvingades han fortsätta referera tungviktsmötet samtidigt som han fruktade för sin kollega Glenn Strömbergs liv och hälsa.

– Det är svårt att tänka sig svårare omständigheter i en Champions League-final kanske, konstaterar Anders Bjuhr med ett lätt skratt när han minns tillbaka på den obehagliga situationen.

– Han sjönk ihop under bordet, helt enkelt. Han tecknade att han inte mådde bra. Samtidigt fick Real Madrid en frispark och gjorde mål dessutom.

Foto: BILDBYRÅN
Glenn Strömberg.

”Nöjd att jag rodde det i land”

Mitt i kaoset ställdes Anders Bjuhrs simultanförmåga på största prov. Han befarade det värsta, drog upp telefonen och sms:ade till studion att ”något har hänt med Glenn” – alltjämt medan han höll skenet uppe inför tv-publiken.

– Jag hade släktingar som hade fått hjärtinfarkter något år innan så jag hade det i bakhuvudet och tänkte: “Shit, får han en hjärtinfarkt nu?!”. Men sen fick han ju vård och vi fick veta i halvtid att han ändå mådde okej efter omständigheterna.

Det visade sig att Glenn Strömberg hade drabbats av ett magvirus.

– Som tur var var det inget allvarligt. Men det visste man ju inte då när det hände mitt under spelet.

Så här två år senare har skräckupplevelsen lagt sig och förvandlats till en udda och ganska komisk historia. Och till helgen ställs radarparet åter inför samma uppgift, Champions League-finalen i Kiev mellan Liverpool och Real Madrid.

En minst sagt märklig erfarenhet rikare kan Anders Bjuhr nu med trygghet se fram emot helgens stora sporthändelse utan nervositet.

– Ja, jag var nöjd med min insats och tyckte att jag rodde det i land. Jag hoppas verkligen att det inte händer något liknande igen.

Du kanske borde kontrollera att han mår okej innan avspark den här gången?

– Ja, jag får väl göra det och ha med mig en hjärtstartare eller något, säger han skämtsamt.

Uppmanades att hålla käften

13 år har hunnit passera sedan han släpptes in genom Viasats portar 2005.

Efter journaliststudier på Lunds universitet hamnade Anders Bjuhr i Köpenhamn varifrån flera av kanalerna producerades. Det dröjde heller inte länge innan han placerades i kommentatorsbåset.

Med hjälp av några av branschens största har han inte bara fortsatt lotsa fotbollsnördar genom Premier League-, Champions League- och La Liga-sändningar – utan också blivit ett av Viasats tyngsta kommentatorsnamn.

– Man kollar väl på alla och sen kör man på det som funkar bäst för sig själv. Henrik Strömblad var nog den som hjälpte mig mest i början. Han var väldigt omhändertagande och kom med tips, kanske inte just kring kommenteringen egentligen utan mer det praktiska. Han var där när jag började och var mycket yngre.

Han fortsätter:

– Det bästa tipset fick jag nog av Lasse Kinch. Det var en gång som jag hade ont i halsen och jag frågade om han hade något råd. Då sa han: “Håll käften bara”, säger Bjuhr.

Foto: TOMMY MARDELL
Lasse Kinch.

”Mamma känner inte igen min röst”

Än så länge kanske du inte har fått samma uppmärksamhet som dina kollegor utåt sett. Håller du med?

– Ja, det gör jag väl antar jag. Även om det inte är något som jag direkt bryr mig om. Men visst, på så sätt är jag mer okänd för de allra flesta kanske. Jag är ju inte så mycket i bild och har inte varit med lika länge även om det börjar bli några år nu.

– Jag tror nog ändå att de flesta som är fotbollsintresserade känner till vem jag är. I alla fall min röst.

Har du en röst som är mer känd än ditt ansikte?

– Ja, jag har väl ett radioutseende, haha. Jag försöker att inte att ta för mycket plats, utan sätta matchen först.

– Inte ens min mamma känner igen min röst från tv. Hon hör inte att det är jag utan måste fråga om det var jag som kommenterade. Jag vet inte om det säger mer om min röst, att jag förställer mig, än om min mamma.

”Då hade folk tröttnat”

Är det ett karakteristiskt målskrik à la Niklas Holmgren som krävs för att gå igenom rutan ytterligare än nivå?

– Jag vet faktiskt inte. Kanske är det så. Holmgren hade ju inte kommit fram på det sättet han gjort om han inte var väldigt bra på det han gör också. Om han bara hade skrikit så hade folk kanske tröttnat.

– Men det är klart att man sticker ut mer om man har en gimmick på det sättet.

Anders Bjuhr försöker med balanserad inlevelse referera händelserna på fotbollsplanen utan att ta för stor plats – men påpekar att det viktiga är att man följer sin egen naturliga kompass vare sig man är hetlevrad eller tillbakalutad.

– Det är så extremt subjektivt också. Vissa tycker väl att jag är för tyst. Folk kan ju säga “kommenterar du över huvud taget?” eller “har du somnat?”. Det finns ju lika många åsikter som tittare så jag kör bara på det som jag tycker funkar för mig även om man såklart tar till sig av konstruktiv kritik.

”Har varit väldigt tungt”

Det är en turbulent tid som Anders Bjuhr lämnar bakom sig när han efter helgens CL-final stämplar ut och tar sommarlov, dels professionellt men kanske framför allt på ett personligt plan.

En som har följt hans karriär och resa i tv-rutan med största intresse från första början är hans far Emanuel.

I slutet av april gick han dock tragiskt bort efter en längre tids sjukdom, 72 år gammal.

– Jag har haft släktingar som har dött tidigare men det är klart att det blir annorlunda när det är ens pappa. Det är en person man har känt i hela sitt liv och funnits där till hundra procent hela tiden, och nu existerar han inte längre.

Hur har den senaste perioden varit?

– Det har såklart varit väldigt tungt och jobbigt. Det är ganska ofta som hjärnan kan lura en och man tänker att man bara ska ringa farsan lite snabbt och så kommer man på att “just det, han finns ju inte längre”. Det har varit tungt helt enkelt, säger Bjuhr som berättar att han mycket har sin pappa att tacka för att han i förlängningen halkade in på sportjournalistikens bana.

– Han tittade mycket på sport, och vi gjorde det tillsammans mycket när jag var liten. Han kollade mycket på skidor och alpint och jag tror absolut att det var han som var den som väckte mitt idrottsintresse. Och han har ju givetvis, som de flesta föräldrarna gör, följt mig vidare och varit stolt och glad över det man har gjort.

Han kände igen din röst på tv i alla fall...?

– (Skratt) Ja, det gjorde han faktiskt. Det tror jag inte att han missade, morsan är sämre på det.

Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool spelas på lördag 20.45 och sänds i TV6. Sändningen startar 19.00.

De har vunnit herrarnas Champions League på 2010-talet 00:43

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.